e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

09 de Setembre de 2009

Tura for president

Si Montserrat Tura es presentés per a presidenta de la Generalitat potser la votaria. Montilla em pot semblar un governant millor o pitjor -ni tant desastre com el pinta CiU ni tan bo com el ven el PSC-, però li falta un pèl de lideratge. En realitat li manca allò tan díficil de definir en política i alhora tan important: carisma.

En canvi, Montserrat Tura sempre m'ha semblat una consellera que els té ben posats encara que biològicament sigui impossible. De fet, al Departament de Justícia és una mena de cul de sac. El seu predecessor, Josep Maria Vallès, havia de ser l'home que dirigís la reforma de l'Estatut i també va acabar vigilant les presons. Ingrat destí.

Personalment també m'ha semblat una dirigent desaprofitada. Conec poc les intimitats del PSC, però al famós congrés de Sitges -el de les ganivetades- va sonar fins i tot de secretaria d'organització. Finalment es van imposar els capitans del Baix Llobregat amb el resultat ja conegut.

Un dels moments més sublims que he presenciat de Montserrat Tura en acció va ser el dia que, davant del Parlament, es va colar en una manifestació de funcionaris de presons i els hi va demanar explicacions cara a cara mentre els seus escortes patien de valent per la integritat de la consellera. El lema més suau que li dedicaven els sindicalistes era "Tura a la basura".

Òbviament també té punts febles. Els seus detractors encara deuen recordar com, en qualitat d'alcaldessa, es manifestava al peatge de Mollet a favor de la gratuïtat de les autopistes. Però crec que els mèrits d'Esquera són superiors perquè, a l'oposició, van fer una campanya "Catalunya lliure de peatges" de la que, al govern, no se n'ha sabut mai més res. ERC només no ha fet res en aquest sentit -llevat de presentar alguna proposició a Madrid-, sinó que fins i tot la Caixa els hi va perdonar algun crèdit.

Si la política és l'art d'agafar el toro per les banyes no hi ha dubte, a més, que Montserrat Tura té vocació de torera. En un tema tan candent com el de la prostitució, va deixar enllestit un projecte de llei per a la seva regulació. Fins i tot va fer treball de camp, com els científics, perquè se'n va anar a una casa de barrets de l'Alt Empordà. Joan Saura, desaparegut en combat, no ha fet res més enllà d'una batussa al Camp Nou.

No sé si les recents declaracions de Montserrat Tura a Barcelona Televisió -si finalment les envien les podrem penjar- són un pas endavant en les seves legítimes aspiracions polítiques o una flor a les acaballes de l'estiu. Però estic convençut que seria una excel·lent presidenta i, a més, faria història perquè seria la primera en tota l'atzarosa història de la Generalitat.

A diferència d'altres casos de quota femenina -prefereixo no dir noms, però em ve al cap el d'una consellera de Cultura-, la condició de dona de Montserrat Tura no ha estat un avantatge, sinó més aviat un inconvenient. En un altre partit se la rifarien, al PSC més aviat li han posat tota mena d'entrebancs.

Ara per ara hi ha dos consellers, teòricament del sector catalanista, que truen pit: Antoni Castells i Montserrat Tura. Potser estem assistint als primers moviments subterranis dins del PSC. Al cap i a la fi només queda un any per a les eleccions. O menys.

Les properes eleccions al Parlament seran apassionants: si Mas no governa s'ha acabat la seva carrera política, però si governa s'ha acabat probablement la de José Montilla. I si Montserrat Tura es decideix a fer el salt, ara o després del 2010, com Obama, Montserrat: "Yes, we can".

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
2951
14
Comentaris afegits 
Fotem-los al carrer! (Barcelona) 15-09-2009 - 08:18
No oblideu que quan era alcaldessa de Mollet fomentava les claxonades al peatge de La Llagosta (que s culpa de CiU, naturalment) i quan va passar al govern ja no en va parlar mai ms; ni tant sols quan varen aumentar. Demagoga i mentidera !
El.ldia (Ripoll) 14-09-2009 - 20:22
Crec que l'hora del PSOE ja ha passat amic Rius, els catalans deuriem buscar altres objectious a hores d'ara. Per un altre costat a aquesta li encanta figurar: ser el nen al bateig, el mort al soterrar.
txaviees (Barcelona) 14-09-2009 - 19:06
Tura,no pot ser president pq no investiga com el SG i l'actual DS van utilitzar,segons S. judicial, la desviaci de poder per castigar als treballadors del servei de prevenci de Justcia acusant -los a tots de conxorxa i conspiraci sense ser cert
Josep (Mollet) 14-09-2009 - 17:49
Quan era alcaldessa de Mollet, mai la vaig votar per reconec que actualment s la poltica millor preparada que hi ha a Catalunya i que si el PSC hagus cregut en el paper de les dones a la poltica, ara seria presidenta per encara ho pot ser
Ramon (Barcelona) 14-09-2009 - 00:04
Tura no pot presidir mai de la vida la Generalitat: segons les meves fonts, s del PSC.
TORNAR