e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

07 d'Agost de 2008

Trias, alcalde

Francament, com a polític, a mi Xavier Trias no m'acaba de fer el pes. Trobo que és un supervivent de la generació de Pujol. I encara em costa de creure que un dia arribi a alcalde de Barcelona. Però és una excel·lent notícia per a ell que CiU hagi pujat sis punts en intenció de vot a en només nou mesos.

A més Trias, és el líder polític més ben valorat (5,5) no només per sobre de Jordi Hereu -que aprova pels pèls amb un 5,1-, sinó també de l'incombustible Jordi Portabella (5,1). Portabella és com Duran: sempre treu bona valoració als sondejos. Un dels misteris de la sociologia moderna.

Malgrat els esforços de Jordi William per restar-li importància, el resultat ha caigut com una galleda d'aigua freda a l'equip de govern. En cas contrari no haguessin trigat un mes i mig en fer-lo públic ni haguessin esperat al mes d'agost per donar les dades. L'agost és un mes ideal per amagar les males notícies.

Pesonalment, tenia moltes esperances dipositades en Jordi Hereu. Em semblava un polític jove i ben preparat: la successió perfecta. Però de mica en mica ha anat decebent les expectatives per la dificultat de governar en minoria. Un Ajuntament que triga més d'un any a aprovar el Pla d'Actuacions Municipals és un ajuntament paralitzat.

Encara recordo el conseller d'Economia, Antoni Castells, defensant un dia -en un debat al Parlament durant l'anterior legislatura- l'alternança de poder. Però òbviament Castells no ho deia pels ajuntaments governats pel PSC, sinó pels 23 anys de Pujol a la Generalitat.

Ves per on, els socialistes catalans tenen ara un poder molt superior al que va tenir CiU durant les majories absolutes de Pujol: governen a les dues bandes de la Plaça Sant Jaume, dos ministeris a Madrid, tres de les quatre diputacions, una vintena de consells comarcals i 270 municipis, entre els quals hi ha les quatre capitals i vint de les vint-i-tres ciutats de més de 50.000 habitants. Actualment, el 75% de la població de Catalunya té alcalde socialista.

Per això Montilla ja va advertir el passat 18 de juliol -durant el seu informe de gestió al congrés del PSC- que "el retrocés patit a Barcelona ha de ser objecte de preocupació" i que "som ben conscients de la importància estratègica i simbòlica que té per al conjunt del socialisme català continuar sent el representant majoritari dels ciutadans i ciutadanes de la capital de Catalunya".

Però potser el model de ciutat està esgotat. Al capdavall, el PSC governa a Barcelona des de l'any 1979. El 2011, quan se celebrin les properes eleccions municipals, portaran 32 anys al capdavant de l'ajuntament. Només han canviat d'alcalde -Serra, Maragall, Clos i ara Hereu-, però el partit és el mateix.

Ha arribat l'hora que la capital de Catalunya canviï de classe dirigent. Exactament com va passar un dia a la Generalitat: cal obrir finestres, ventilar l'estança i sobretot fer neteja als calaixos. Encara hi trobarem alguna sorpresa. Alternança, ja.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
2417
1
Comentaris afegits 
Quim (St. Feliu) 09-08-2008 - 05:47
Rius perqu l'ric Bertran ja no escriu fa temps? perque va deixar d'escriure dun dia `per laltre de forma sobtada?. ja us l'heu carregat? se us veu el llaut! Espanyolistes!!!!! Gora ric!
TORNAR