e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

01 d'Octubre de 2008

Sirera va guanyar al debat

Estic amoïnat perquè, de totes les intervencions al debat de política general, la que més em va agradar va ser la de Daniel Sirera, del PPC. I això que, des de la tribuna, el vigilava Alícia Sánchez Camacho, que li farà el llit a les properes eleccions. No m'estranyaria que, amb aquesta perspectiva, Sirera acabés deixant la política i se n'anés a fer d'advocat. Sé també que la immensa majoria dels nostres lectors -que poden votar a l'enquesta corresponent- no estaran d'acord amb una afirmació tan arriscada.

Cal aclarir, tanmateix, que sempre es més fàcil fer un discurs des de l'oposició que des del Govern i que Daniel Sirera -a diferència d'Albert Rivera- no va fer tanta demagògia amb la llengua. Fins i tot malgrat que, com a obedient militant del PP, va demanar la "lliure elecció de la llengua vehicular". Però almenys diumenge passat no el vaig veure -com la seva nova presidenta, ves per on- darrera una pancarta denunciant imposicions lingüístiques a la plaça Sant Jaume. Eren quatre gats.

Però Sirera en va dir algunes de fresques com quan va recordar que, per a lluitar contra l'atur, la Generaltiat ha convocat 880 noves places de funcionaris en els darrers dos mesos. Fins i tot va estar brillant quan li va etzibar a Artur Mas si "creu de debò que una resolució d’aquest Parlament resoldrà els problemes de finançament de Catalunya?" en al·lusió al text que, a l'hora de redactar aquestes línies, encara estaven negociant CiU i el PSC.

A més, va comparar l'Estatut és com la crisi de Wall Street: "Vostès durant anys s’han dedicat a construir una gran bombolla, la bombolla estatutària, una bombolla on les expectatives són sempre superiors al que després acaba passant". Malauradament, en això, el PP hi ha contribuït amb les seves campanyes anticatalanes.

Clar que, en aquest punt, podria estar d'acord fins i tot amb Albert Rivera -i això sí que em sap greu- quan va dir "que des de Ciutadans som del parer que havíem d’haver parlat primer de finançament, i després, en tot cas, d’un Estatut". Arribem a la negociació del finançament després de cinc anys de desgast amb l'Estatut. I en això sóc com Cruyff: la pela és la pela.

Però, tornant a Sirera, com que un dels meus fills ha estudiat en barracons -enguany n'hi ha 967-, també estic d'acord en allò de "creu de debò que és raonable construir escoles a França mentre a Catalunya mantenim els barracons per als nostres fills?". Encara que, en aquest cas, no crec que vingui dels tres milions d'euros dedicats a la Bressola.

Però mai sé si en els viatges al Soler (Rosselló) -com els de Bargalló a Moçambic- l'important és el suport de la Generalitat o que el polític de torn es faci la foto corresponent. En fi, m'estalvio de fer altres comentaris sobre ambaixades, estudis, informes,  subvencions i despeses superflues perquè, en general, també hi podria estar d'acord.

Sirera nomé va estar un pèl demagògic quan, arran de la polèmica pel derbi entre el Barça i l'Espanyol, va dir que els Mossos no actuaven perquè rebien ordres. Confondre la manca de contundència de la Policia de la Generalitat amb que el conseller Saura faci els ulls grossos és com allò de confondre la gimnàstica amb la magnèsia, que deia Alfonso Guerra.

Mas, per la seva banda, també en va clavar algunes amb la Moreneta -"senyor Baltasar, no rigui tant perquè el problema és vostè"- el Quart Cinturó -no han estat capaços de pactar ni una carretera- o demanant el traspàs "sencer" de Rodalies per si de cas.

Fins i tot Montilla -sempre menystingut pel rival- va tenir algun rampell brillant: "sap quantes autovies van fer vostès?", va replicar a Mas. A més, no sé si Gemma Ribas ja ha pres possessió com a nova 'dircom' de Palau, però l'aparell de comunicació de Presidència va funcionar a la perfecció: la Tate i la Lluna anaven repartint papers amb dades concretes cada vegaga que el president en deia alguna.

Jaume Bosch va aprofitar l'avinentesa per a recordar que Iniciativa presentarà esmenes al projecte de Llei d'Educació malgrat que ha estat aprovat per un govern del que format part Iniciativa. Però tampoc cal patir per les desavinences internes perquè, com el Quart Cinturó i Bracons, Iniciativa s'ho acabarà empassant.

Pel que fa al meu admirat Miquel Iceta -no és conya, ho dic de debò- m'estalvio de comentar l'opinió del portaveu del grup del president. En els debats de política general ens hauríem d'estalviar els discursos del partit de Govern, escurçaríem les sessions. A més, Montilla ja sap defensar-se solet. L'únic que em va cridar l'atenció van ser les seves floretes al roquisme: no només va citar Miquel Roca, sinó també Carlos Vives, "un estret col·laboradora de Lluís Recoder". Desig o casualitat?.

Tot plegat és una llàstima perquè, en realitat, qui hauria d'haver guanyat el debat és Joan Puigcercós, que ahir feia el seu primer discurs com a president d'Esquerra. Però, a l'hora de fer discursos, a Carod encara li surten més rodons que a Puigcercós. Haurà de suar la cansalada el president d'Esquerra perquè la cursa per a ser candidat tot just acaba de començar.

I això que Puigcercós es va endur els titulars amb la seva al·lusió a la Catalunya-Matrix. Fins i tot va eclipsar Artur Mas, però va voler fer tots els papers de l'auca. Puigcercós té un peu a dintre del Govern -Montilla el troba a faltar- i un altre a fora a la recerca de l'equidistància perduda. A més, quan va parlar d'"expedient de regulació d’ocupació" als ministeris no ho deia pas per les conselleries de la Generalitat, ni tan sols per les conselleries d'Esquerra.

Tant se val, com ens recordava Maria Dolores Garcia, dimarts passat a La Vanguardia de l'anterior debat només en van sentir a parlar el 35% dels catalans i només el van seguir el 5%, és a dir, polítics i periodistes. Mentre, el país està enguany una mica més fotut que l'any passat.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
2115
1
Comentaris afegits 
Pere Fontdevila (Barcelona) 03-10-2008 - 00:13
La veritat s que va ser qui ms clar va parlar. Jo no tinc feina i no he votat mai encara per sorprenentment va ser Sirera l'nic que va dir les coses que jo volia escoltar. Tamb va estar be Mas per no m'agrada que li faci el joc a Montilla
TORNAR