e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

05 d'Abril de 2009

Malgrat els esforços del diputat del PSC David Pérez, que va declarar que era un "cas tancat", l'actuació dels Mossos dels passats 18 i 19 de març encara és un "cas obert". Saura s'ha defensat al Parlament amb aquella dita segons la qual la millor defensa es un bon atac, però no n'hem tret l'entrellat del que va passar aquells dos fatídics dies. Malament rai si a aquestes alçades -sis anys després- el conseller d'Interior ha de recórrer a la guerra d'Iraq per a tapar els seus errors al capdavant d'Interior.

En la seva entrevista a El Periódico d'aquest diumenge encara tirava més amunt perquè es queixava de TV3. Fins i tot el Departament d'Interior s'ha afanyat a demanar un informe al CAC sobre les imatges emeses pels Telenotícies. Decisió que crec que no havia passat mai fins ara en els deu anys llargs d'existència del Consell de l'Audiovisual de Catalunya. Com si els periodistes no haguessin rebut prou el dia de la mani. De totes les forces polítiques, ICV és la que té una pell més fina: Dolors Camats ja ens va plantar un dia en una roda de premsa al Parlament i Jordi Miralles ha arribat a recomanar til·la als periodistes. Culpar a la premsa és fugir d'estudi.

Però el problema és que Saura s'amaga darrera dels Mossos i confon les crítiques a la seva gestió amb crítiques al cos. Una matussera tècnica política que ja feia servir, ves per on, Jordi Pujol quan confonia les crítiques a ell amb crítiques a Catalunya. No és que ICV no estigui legitimada per a dirigir Interior sinó que els fets han demostrat amb escreix que posar-hi el líder d'Iniciativa ha estat un error que Montilla acabarà pagant a les properes eleccions. Com Ibarretxe, que s'ha quedat sense socis de govern.

El pitjor de tot és que Joan Saura ha intentat tancar la crisi amb un cap de turc i una foto amb el degà del Col·legi de Periodistes. Però caldria saber la identitat dels antiavalots que es van acarnissar amb periodistes i ciutadans i, per descomptat, depurar responsabilitats. N'hi va haver-hi que van rebre dos cops en un sol dia -com Toni Albir, un històric Efe-. D'altres que, amb la càmeres de televisió a l'espatlla, encara eren colpejats, com un company de La Sexta.

En la seva compareixença al Parlament dimarts passat no va contestar cap ni una de les preguntes de l'oposició. "El que volem saber és si vostè va tenir contacte directe amb el senyor Olmos, amb el senyor Boada, amb el  senyor Delort, amb el cap dels operatius?", li va etzibar un contundent Daniel Sirera. Ni tan sols les d'Esquerra i això que són socis de govern: "Exactament, quina és la cadena de comandaments que existeix i que decideix la càrrega policial? li va preguntar la republicana Patrícia Gomà. Saura, en el seu torn de resposta, senzillament la va ignorar. Això sí la diputada es va esperar a peu dret per a poder encaixar les mans al final de la compareixença i treure ferro a les seves pròpies preguntes.

El conseller d'Interior tampoc va contestar l'endemà a la diputada de CiU Elena Ribera: "Quina és la cadena de comandaments que existeix i qui decideix la càrrega policial?". Perquè, clar, seria molt greu que a la sala de control dels Mossos al carrer Lleida hi hagués estat també Joan Delort el dia dels fets. En aquest cas, perquè han cessar llavors Rafael Olmos?. Volem saber, conseller.

El problema, en efecte, no es només la cadena de comandament i els errors que es van cometre aquell dia -un desallotjament en dia laborable- sinó també els mecanismes de selecció per als Antiavalots: passen proves físiques i psicotècniques per a ingressar un un cos en teoria d'èlit?. Perquè un antiavalot no ha de ser només un especiealista en estomacar, sinó també una ment freda.

Per acabar-ho d'adobar, Joan Saura va anunciar aquell dia un parell de mesures concretes que fan riure: la incorporació de nous membres a la Brigada Mòbil "per tal d’incrementar els seus efectius" -és qüestió de quantitat o de qualitat, conseller?- i la millora de la seva "formació". Però al final es referia només a "la formació dels agents en el dret a la informació", és a dir, que aprenguin distingir un periodista amb braçalet d'un altra que no en porta. Com deuen enyorar els Mossos a Montserrat Tura, President.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1879
1
Comentaris afegits 
soro (Barcelona) 06-04-2009 - 08:40
Molt be Rius, l'has clavat, nomes una cosa no entenc perquè desprès de tants anys encara esmentes en Pujol , fa anys que va deixar el Govern, com la guerra de Irak.
TORNAR