e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

13 de Juny de 2008

Fins ara, l'opinió més encertada que he llegit sobre el futur de Montjuïc ha estat la de l'historiador Gabriel Cardona que, diumenge passat, denunciava a El País que el castell "sufre una empecinada campañana de desprestigio, alimentada por el oportunismo y el desconocimiento".

Cardona signava l'article com a historiador malgrat la seva condició d'exmilitar, però aixo no invalida el seu parer sinó que el reforça perquè va ser membre o va estar proper a la UMD. A aclarir l'incert futur del castell hi ha contribuït també la periodista Blanca Cía amb un excel·lent reportatge a les planes del Quadern del mateix diari. Ja només només cal ara l'article definitiu de Jacinto Antón, veritable expert en la matèria.

A les crítiques sobre el desmantellament de Montjuïc s'hi ha afegit també, suposo que per altres motius, el president del grup municipal del PP a l'Ajuntament de Barcelona. Alberto Fernández ha reclamat "no perder el patrimonio del Museo Militar de Montjuïc" i ha acusat l'Ajuntament de voler "eliminar-lo".

El passat dia 3 ja vaig fer el cim després que l'Ajuntament anunciés a bombo i plateret el procés de desmuntatge dels canons que, fins ara, hi havia al pati d'armes. El delegat de Presidència i Relacions Institucionals, Ignasi Cardelús, va justificar el fet perquè cap de les dotze peces d'artilleria tenen valor històric. Però em sembla que el senyor Ignasi Cardelús té tanta idea d'artilleria com el signant d'aquesta columna.

Entre les peces retirades hi havia, només calia llegir les indicacions, un canó Krupp, un Schneider, un Wickers naval de 1929 i vàries peces anti carro. El senyor Cardelús tampoc va saber informar-nos del cost del trasllat a Madrid, ni de quina administració pagava el transport -Defensa o l'Ajuntament?- ni el destí final. Tampoc el futur de la col·lecció, però va explicar que la major part de peces anirien a parar a altres museus municipals la qual cosa, francament, no convida a l'optimisme.

A més, el senyor Ignasi Cardelús deu ser la figura equiparable a nivell municipal del que, en l'època de Suárez o González, era un fontanero. Dos dies després vaig descobrir, amb un reportatge de La Vanguardia sobre la crisi del Zoo, que també s'ha fet càrrec de les instal·lacions després que hagin fet fora la directora. Entre lleons, i canons, curiosa barreja de responsabilitats municipals.

Certament fa l'efecte que l'Ajuntament tingui pressa per a adobar el castell per a la festa d'aquest diumenge. Però, personalment, això d'un Centre d'Estudis per a la Pau em sembla una revenja en plan progre. Amb Montjuïc passa com amb el Camp de la Bóta: els republicans també el van fer servir per a afusellar a tort i a dret.

El castell té tant història entre els seus murs -cal recordar a aquestes alçades Lluís Companys?- que és una llàstima que tot el procés acabi amb un simple desmantellament de les seves instal·lacions. Si els francesos tenen els Invàlids i els britànics l'Imperial War Museum perquè els catalans no podem tenir un museu similar?. Ara que està de moda recuperar el passat, Montjuïc seria el lloc ideal per a un museu de la memòria històrica. Però sense exclusions, si us plau.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
2261
3
Comentaris afegits 
Kropotkin 15-06-2008 - 09:20
La solución mas patriotica para Montjuïc...
La mejor solución para Montjuïc es que sirva de prisión nazional para todos los que no consigan el nivel C de catalán y no se integren totalmente desde el punto de vista patriótico. Esto aceleraría muchisimo el proceso de catalanización total de la sociedad civil. Todos los emigrantes podrian ser alojados allí hasta que consiguieran el nivel C y aprendieran a bailar sardanas, se hubieran hechos socios del Barça y tuvieran una libreta de ahorros en La Caixa. Además, podrian ver lo que les pasa a los que llevan años sin integrarse a nivel lingüistico en la sociedad catalana. Los emigrantes podrian tener celdas con vistas al mar y los españolistas sin vistas al mar. Creo que unos cuantos años de esta política y la integración sería una realidad. Además TV3 volvería a ser la número uno de todas las televisiones...
esteve 15-06-2008 - 08:51
De l ocupació franquista a la revenja progre
Estic bastant d acord amb la teva opinió. Es llastimós que les necessàries recuperacions de la memòria històrica i de la dignitat les acabem sempre convertint en trencadissa i dilapidació. Jo també soc barceloní i ningú m ha demanat que en vull fer del museu i les seves peces, ningú m ha explicat ni documentat el nul valor de totes les peces del museu. Tinc la sensació de que som un poble de ma trencada pintant sobre l historia mes que ajudant a interpretar-la. Potser també se ns acudirà fer desaparèixer un dia les muralles romanes i altres restes militars de la ciutat per esborrar els records de les crueltats dels laietans i d altres pobles que també van fer guerres
esteve 15-06-2008 - 08:49
De l ocupació franquista a la revenja progre
Estic bastant d acord amb la teva opinió. Es llastimós que les necessàries recuperacions de la memòria històrica i de la dignitat les acabem sempre convertint en trencadissa i dilapidació. Jo també soc barceloní i ningú m ha demanat que en vull fer del museu i les seves peces, ningú m ha explicat ni documentat el nul valor de totes les peces del museu. Tinc la sensació de que som un poble de ma trencada pintant sobre l historia mes que ajudant a interpretar-la. Potser també se ns acudirà fer desaparèixer un dia les muralles romanes i altres restes militars de la ciutat per esborrar els records de les crueltats dels laietans i d altres pobles que també van fer guerres.
TORNAR