e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

25 de Febrer de 2010

Reagrupament & Vilaweb

Confesso que se m'havia passat pel cap votar Reagrupament a les properes eleccions al Parlament. Però després de l'espectacle de les últimes setmanes se m'han passat les ganes. Pensava que estava format per gent seriosa i preparada, com aquell anunci de la Renault: una mena de JASP a la catalana. L'independentisme seriós, que deien. Em vaig equivocar del tot. Les ganivestades i el joc brut a Reagrupament és encara superior al d'Esquerra, cosa que semblava impossible.

Per això, el que ha de fer Joan Carretero es donar la cara. Espero amb candeletes la propera roda de premsa de l'exconseller al Col·legi de Periodistes per explicar tot l'embolic. Ja ho vaig dir en un article anterior: a mi tant me fa la vida sexual de l'exconseller. La qüestió és si una relació sentimental podia afavorir la carrera política de Sandra Lomas.

L'únic que sé -a més que ha dimitit de la direcció, caldrà veure ara si es per anar de cap de llista per Tarragona en detriment d'Albert Pereira- es que el que vam publicar l'octubre de l'any passat: que Esquerra l'havia endollada en un ajuntament després de la pèrdua d'escons al Congrés. Encara és hora que algú ens ho desmenteixi.

I el que ha de fer Rut Carandell -o l'esmentada Sandra Lomas, que tampoc l'agafa- es posar-se al telèfon. Dimarts passat vaig trucar la portaveu del partit per saber la versió oficial de la dimissió publicada per aquest diari. Una secretària molt amable em va dir que estava reunida, però que tot just sortir de la reunió em trucaria. Encara estic esperant. El que no ha de fer mai un polític es amagar-se.

A nivell de comunicació, Reagrupament no funciona com un partit, sinó gairebé com una secta. Cada cop que he tingut ocasió de parlar amb Joan Carretero li he dit que haurien de ser més transparents. Però la seva addicció al tabac és inversament proporcional a la seva al·lergia a la premsa. La sensació de desànim entre els companys dels mitjans de comunicació és general. L'altra dia em deia el col·lega d'una agència que, amb la dimissió de Carretero, van haver d'empaitar-los durant hores després que ho publiqués Vilaweb.

Crec que e-notícies ha estat, de llarg, el mitjà de comunicació que més peixet ha donat a Reagrupament. Fins i tot vaig arribar a cometre l'error de comparar Joan Carretero amb Francesc Macià. A la darrera assemblea constituent vam fer un desplegament només comparable al de l'ascens de Puigcerós al Puigmal o al del congressos del PSC i de CDC respectivament malgrat que no tenen representació parlamentària

Només cal buscar-ho al cercador: "Carretero: 'Ara a guanyar", "Carretero atreu personalitats properes a ERC i a CiU", "Salvador Cardús ja no se'n refia d'ERC" -crec que ara veu tics autoritaris-, "Carretero augura un nou mapa polític", "Un històric del PSC fa costat a Carretero", per esmentar-ne només algunes.

M'estalvio altres actes com l'homenatge al general Moragues per la diada de l'Onze de Setembre, que no va sortir enlloc llevat de l'e-notícies. Però això és un diari, ni la web de Reagrupament: aquí es donen tant les bones notícies com les dolentes. Crec, sincerament, que no ens mereixíem aquest tracte. Ens han fet servir com una puta, com un kleenex. S'ha acabat. He près una decisió dràstica. Em temo que els dos blocaires de Reagrupament, Francesc Mortés i Carles Bonaventura, que fins ara escrivien a e-notícies, deixaran de fer-ho ben aviat.

Tant l'un com l'altre publicaven en aquest diari gràcies a la nostra màniga ampla perquè no formen part d'un partit parlamentari. Però no pots cedir el teu espai a una formació que ni tan sols es posa al telèfon. Per dignitat. El cas és especialment greu en Carles Bonaventura -crec que ha passat ja per tot els partits independentistes- que després d'enviar-li un correu electrònic, encara va tenir la barra de preguntar-me de què volia parlar.

També espero amb candeletes les accions judicials que ha anunciat Rut Carandell. Les accions judicials, per cert, no s'anuncien, s'interposen directament al jutjat que és el que he fet jo amb Salvador Sostres. Ja saben, aquell columnista d'El Mundo que considera que la tragèdia d'Haití "equilibra el planeta". Encara sort que el terratrèmol al Ripollès només ha estat de 2,9 de l'escala Richter. Com en tinguem un de la intensitat del que va patir Catalunya el 1448 espero que no rebi Semon.

En moments de desafecció política, sap greu perquè Reagrupament havia provocat trempera. Ja poden tancar la barraca. El projecte està mort abans de començar. El millor que poden fer és anar-se'n amb Joan Laporta. Al costat del que hem vist aquests dies, el president del Barça -el mateix de Luz de Gas- sembla gairebé un home d'estat. I, sobretot, no s'hi val excuses. No és un atac d' Espanya ni del nacionalisme espanyol. Els de Reagrupament ho han esgarriat tot solets.

Pel que fa a Vicent Partal, que veig que dona lliçons de periodisme, crec que la penúltima exclusiva que va publicar és la del cas Vilaró. Com que no sé si van rectificar aleshores, potser recordar els fets: "El cap de la Guàrdia Urbana va mentir sobre els incidents de la Plaça Espanya" publicaven el 13 de juliol del 2008. Fins i tot el vaig felicitar quan me'l vaig trobar, en persona, al congrés de Convergència. Llàstima que després la notícia ha acabat als jutjats. Per cert, ja hi ha sentència?.

Un periodista que ha fet d'assessor del tripartit entre el 2004 i el 2005 -del conseller Solà, que va passar sense pena ni glòria per Universitats, fins i tot els d'Esquerra se'l van treure de sobre- sense deixar de fer de director d'un diari electrònic tampoc pot donar lliçons ni d'indepèndència ni d'honestedat professional.

El que admiro de Vicent Partal és la facilitat amb la que es va acostar primer a CiU, deprés a Esquerra i ara a Reagrupament. Vaig començar a flairar aquesta evolució ideològica el dia que, crec que després d'haver fet la web de Convergència, el vaig veure com a convidat il·lustre en un acte de Pasqual Maragall amb els mitjans abans de les eleccions del 2003. Per això, el millor que ha fet Vicent Partal durant els darrers anys es treure allò de "diari independent" de la capçalera de Vilaweb.

La pela és la pela que deia Cruyff. Potser hauríem de recordar també els contractes que ha rebut la seva empresa -Partal, Maresme & Associats- de conselleries d'Esquerra des del primer tripartit. Només a l'abril del 2005 ja va cobrar 204.000 euros per un "directori d'internet". Un dia haurem de preguntar què és un "directori d'internet" perquè n'hi ha més: el 2006 un altre per un import de 147.000. Em venen ganes de preguntar, conselleria per conselleria, tots els contractes que ha rebut del tripartit. Subvencions a banda.

Que consti que sempre he reconegut que ha estat un peoner d'internet a Catalunya, però també tinc la sensació que entre subvencions i contractes li hem pagat entre tots la nova redacció de disseny de Vilaweb. Una persona que infla les visites amb webs públiques -encara estic esperan la resposta de la Institució de les Lletres Catalanes, hauré d'insistir- tampoc pot donar llicons. Però si fins i tot cobrava per informes de la Generalitat.

En fi, disposats a parlar de "joc brut", cal deixar clar també que Vicent Partal no pot presentar un programa a Catalunya Ràdio (L'internauta, cada dissabte de 15.00 a 16.00) perquè és la ràdio de tots. En una plantilla de més de 400 persones no hi ha cap periodista que hi entengui de noves tecnologies?. Catalunya Ràdio és una ràdio pública que ha de ser neutral, també a nivell empresarial. En més de deu anys d'existència de l'e-notícies -en sentiran a parlar: enguany celebrem el desé anivesari- no hi hem estat mai convidats. Partal, doncs, no pot confondre els seus interessos particulars amb els interessos d'una ràdio pública. Com diu un valencià il·lustre: no és això, Vicent, no és això.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
5725
18
Comentaris afegits 
Gerard (Riudellots) 26-02-2010 - 17:13
Rius, et recordo que la feina del periodista no s portar-se b ni malament amb ning, sin informar. Considerar que et vas portar b amb Rcat donant-li altaveu no s un favor que li fas sin el teu deure, i si els altres no ho fan s delictiu.
Jordi (Barcelona) 26-02-2010 - 16:58
"Per la seva addicci al tabac s inversament proporcional a la seva allergia a la premsa". Aix doncs, t poca al.lrgia? Ai Rius, i ens queixem del nivell dels poltics...
Joan (Girona) 26-02-2010 - 15:18
ALERTAa, Xavier Rius: qu us ha passsat amb el ttol daquest aricle? s una broma, o b alg lha manipulat? Espero qeu ho solucioneu de pressa o tindreu problemes... Bona sort i sisplau, arregleu-ho...
Jordi B (BCN) 26-02-2010 - 15:04
EL titol de l'article es tota una difamaci i una demostraci de la credibilitat que pot tenir el sr Rius. Ni que fos veritat, el titular deixaria de ser indigne d'un periodista.
Miquel (Sant Boi) 26-02-2010 - 13:16
Llista de Reagrupament eleccions 2010: 1- Joan Carretero 2- Fernando Esteso 3- Andrs Pajares 4- Antonio Ozores 5- Sandra Lomas
TORNAR