e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

19 de Juliol de 2009

Qui va matar Divina Esteve?

Encara me'n recordo de les esqueles a La Vanguardia. L'aleshores delegada del Departament d'Indústria a Lleida va morir el 14 de juny del 2002, juntament amb set persones més, quan es va estimbar l'helicòpter en el que inspeccionaven les línies elèctriques de Fecsa-Endesa a la Pobla de Segur.

Havia fet carrera dins de Convergència: a més del seu càrrec oficial, era llicenciada en dret, professora de la Universitat de Lleida, membre de la direcció nacional i de la Federació de Lleida. També consellera nacional. A l'enterrament, hi va anar el presdient de la Generalitat, Jordi Pujol; l'aleshores conseller en cap, Artur Mas, i cinc consellers (Carme Laura Gil, Irene Rigau, Francesc Homs, Antoni Subirà i Josep Grau) a més del líder d'Unió , Josep Antoni Duran Lleida, entre d'altres.

A tall de consol, la Generalitat li va atorgar a ella i a la resta de víctimes mortals (1) la medalla d'honor de protecció civil per serveis excepcionals, en la categoria d'or, a títol pòstum. Desconec si la medalla comporta alguna mena de remuneració econòmica o és simplement honorífica. Fins i tot el seu partit, ha convocat enguany per Sant Jordi el primer concurs de poesia Divina Esteve en la seva memòria.

L'helicòpter era un Bell 2005 propietat de la companyia Helieuropa Services digne de Vietnam malgrat que els primers despatxos d'agència asseguraven que tenia "todos los permisos y revisiones en regla". Per això atorgarem als processats tota la presumpció d'innocència que calgui, però l'informe dels fiscal fa posar els pèls de punta.

La primera notícia la vaig tenir per una breu peça signada per A. López a La Vanguardia malgrat que el diari ho va matar a dues columnes el passat 24 de juny: l'helicòpter "había sido montado con piezas de chatarra". Ni tan sols esmentàvem el nom de Divina Esteve. En canvi, el corresponsal d'El País a Lleida, Lluís Visa, ho explicava amb pèls i senyals el passat 2 de juliol: l'aparell en qüestió era ferralla pura. Només un detall esfereïdor: va ser comprat per 3.450 euros en una subhasta de l'Exèrcit. Ni tan sols podia portar passatgers.

El fiscal demana ara cinc anys de presó per als quatre processats -administrador, enginyers i mecànic- a més d'una indemnització econòmica i inhabilitació professional per vuit delictes d'homicidi. Més enllà de si cinc anys de presó són molts o pocs per vuit presumptes delictes d'homicidi caldria esbrinar també si hi havia alguna responsabilitat més, fins i tot de la Generalitat.

L'helicòpter va ser contractat per Fecsa-Endesa, però la Generalitat tenia alguna mena de responsabilitat?. El mateix Departament d'Indústria tenia o no tenia competències per a inspeccionar aquesta mena d'helicòpters?. L'empresa havia volat anteriorment per al Govern català?. Estaria bé que el judici servís per arribar al fons de tot.

 

 

(1) Divina Esteve, José Sánchez, Francesc Franch, Luis Peláez, Vicente Roselló, Jordi Escuté, Víctor Corredor i Julio Hernández

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
3403
3
Comentaris afegits 
Ariel (Barcelona) 20-07-2009 - 00:55
...i que alg deixs pujar gent irresponsablement? L'helicpter el va compar FECSA a l'poca de La Caixa o desprs? Sembla que tothom li perdoni tot a La Caixa : s intocable, concedeix i perdona crdits als diaris i als qui ens governen. Mana massa!
Ariel (Barcelona) 20-07-2009 - 00:46
I passa el marron de l'helicpter desastrs de FECSA a la Generalitat (o sigui, CiU). En Rius no sap si les inspeccions les havia de fer la Generalitat per sembra el dubte. I la pobra delegada que va morir era responsable que FECSA fes trampes
Ariel (Barcelona) 20-07-2009 - 00:38
Un periodista no ha de deixar penjades les preguntes, sobretot quan amb aquesta tctica deixa entreveure "respostes insidioses". Com que al 2002 governava CiU i aquesta setmana li toca el rebre a aquest partit -ordres superiors-, apa els endinyem de tot.
TORNAR