e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

10 de Febrer de 2009

Al final haurem de fer el que va dir Xavier Sala i Martín als matins de TV3 el 28 de juilol de l'any passat: “Per fer complir l’Estatut s’hi hauria d’enviar els Mossos d’Esquadra en lloc de negociadors”. Quan ho va dir l'il·lustre economista vaig pensar que era una de les seves sortides, però malauradament els fets li estan donant la raó.

Tenim, en efecte una llei orgànica, aprovada pel Congrés i pel Senat, que estableix clarament que el finançament havia d'estar el passat 9 d'agost. D'això fa ara més de mig any. El Govern del PSOE ha anat allargant el termini: del 9 d'agost vam passar al 17 de novembre gràcies al pacte Saura-De la Vega i del 17 de novembre al 31 de desembre.

Per això, ahir, en la roda de premsa de Govern de cada dimarts, vaig posar un exemple gràfic: "si vaig a 90 per determinat lloc on només puc anar a 80 oi que em posaran una multa, conseller?. Baltasar em va mirar amb cara de pomes agres i va contestar com quan li preguntàvem sobre el transvasament del Segre en plena sequera. Marta Lasalas, de l'Avui, va acabar de reblar el clau.

Durant els darrers mesos hem assistit, amb el finançament, a escenes més pròpies d'una pel·lícula de Jack Lemmon que d'una negociació política. Com les amenaces de Castells de no votar els Pressupostos -quin tip de riure-, la baixada de pantalons de Saura,  l'úlitmàtum "improrrogable" del PSC o fins i tot els advertiments de Miquel Iceta. Zapatero encara tremola. Això de més val que no hi hagi acord a un mal acord sona a excusa.

Tenia raó Josep Antoni Duran i Lleida en una full parroquial del passat 19 de desembre: "El PSC ha mantingut un pols públic amb el PSOE i l’ha perdut. A l’hora de la veritat, s’ha arronsat". "El PSOE -va afegir aleshores- no podia permetre que el PSC alcés el cap amenaçant que si no hi havia finançament no votaria els pressupostos de l’Estat. Per això no ha arribat a cap acord de negociació abans de la votació definitiva dels pressupostos".

El PSOE sempre té un motiu: primer les generals, després les municipals, ara les gallegues o les basques. Però la responsabilitat es també del Govern català: quan Zapatero va prometre els 400 euros per cap a les eleccions -crec que la suma total a Catalunya ascendeix a 1.200 milions- no vaig sentir cap conseller reclamant un nou finançament.

Però sí del PSC -fins i tot d'Iniciativa- ens podíem esperar aquest paper d'escolanet on són les línies vermelles d'Esquerra? On són Carod, Huguet, Ausàs, Tresserras, Capdevila?. Això sí som el país de les meravelles: Baltasar ens va vendre un projecte de llei que crec que el seu antecessor, Salvador Milà, ja havia anunciat el 2004

Uriel Bertran s'ha afanyat a demanar un referèndum intern sobre el finançament quan encara no se saben ni les xifres. Però a hores d'ara és evident que els calés -el rovell de l'ou de l'Estatut- serà una gran tifa. Tard o d'hora, Esquerra hauria de donar un cop de puny damunt la taula o fer un cop de cap. Ens estan prenent el pèl.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
2439
5
Comentaris afegits 
Verdaguer (Folguerolas) 14-02-2009 - 17:36
Les línies vermelles d'Esquerra son joguines al vent com fulles seques mortes per la tardor. De tota forma aquí qui talla el bacallà son CiU i PSC que son qui treu majoria sempre, l'un no vol la independència i l'altre és dependència pura. Mala peça.
cat is not spain (sils) 13-02-2009 - 14:03
al pas que anem serem com melilla
Joan (Girona) 11-02-2009 - 19:06
On és la Carmen Chacon???? Que esta fent pel més d un milió de votants que va tenir??? Finançament, rodalies, llei de dependència, etc... Suposo que en la pròxima campanya electoral es tornarà a recordar de nosaltres...
Joan (Girona) 11-02-2009 - 19:01
Xavier, probablement tens raó. Però on és la Carmen Chacón que fa un any anava pels nostres pobles i ciutats demanar-nos el vot? La de la Catalunya optimista, la de si tu no hi vas ells tornen, la de si votes ZP votes Catalunya. On és aquesta senyora????
Joaquim (Tarragona) 11-02-2009 - 13:27
Les línies vermelles d'ERC són com les promeses de ZP: una mentida més.
TORNAR