e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

18 de Maig de 2009

Manuel Trallero o el periodisme

Si els actuals estudiants de periodisme volen aprendre alguna cosa d'aquest ofici han de fer dues coses: llegir el bloc de Manuel Trallero, sobretot ara que es diu La Vanguardia desde fuera, i comprar el seu darrer llibre, El Libro de los Epónimos (Ediciones El Cobre), que acaba de sortir al mercat.

Amb el bloc no sempre hi estic d'acord -parlar del nou director del magazin Alex Rodríguez com el "hijo de un carnicero de Logroño" com va fer el passat 21 d'abril em va semblar excessiu-, però l'esperit crític és una condició sine qua non per fer de periodista. Pel que fa el llibre només té una pega: el títol perquè això del Libro de los Epònimos sona a l'Eclesiastès.

Però em recorda aquella publicitat que feia La Favorita, una empresa de mobles, anys enrere: "no nos juzgue por nuestra mierda de nombre". A favor hi ha un breu pròleg d'Arcadi Espada, que escriu com els àngels encara que mai hi estigui a favor.

Dies enrere em va passar amb el llibre en qüestió una cosa que no m'havia passat des que vaig llegir Pilotos, caimanes y otras aventuras extraordinarias, de Jacinto Antón: reia tot sol. T'ho has de passar molt bé si et poses a riure en un vagó de Rodalies a primera hora del matí amb el servei que ens dóna Renfe. I que consti que, en literatura, sóc partidari de la literatura heavy. La literatura està per a pensar, no per a distreure.

En honor de Manuel Trallero cal reconèixer, d'altra banda, que el recull d'insults no només és exhaustiu, sinó que està ordenat també alfabèticament incloses entrades dedicads a fill de puta, Salvador Sosres o La Vanguardia, entre d'altres Fins i tot ha inclòs els estirabots que deuen fer mal encara que una persona com ell deu tenir ja la pell endurida.

Per la seva contundència i concisió em quedo amb dos: el de "Trallero és espanyol" i el de "Trallero es una hiena". També el de "Trallero = Van Gaal. Siempre negativo, nunca positivo". I sobretot el de "¿Conoce Cerebrino Mandri?" que, com la magdalena de Proust, em va retornar a la meva infància.

Hi ha també un "intercanvi d'opinions" amb corresponsals de la talla de Juan Marsé, Félix de Azua, l'Espanyol o Carles Sentís entre d'altres il·lustres personatges. A més d'alguns documents gràfics inèdits com una foto al camp de l'Espanyol amb el lema "Trallero al matadero".

Però que no s'enganyi el respectable públic: aquest no és un llibre sobre Manuel Trallero, sinó de Manuel Trallero sobre un ofici que és "el segundo más viejo del mundo a muy corta distancia del primero. Y, si no, que se lo pregunten a Jordi Barbeta". No m'invento la indirecta: la cita és també textual. També hi ha algun qualificatiu per a un altre amic de la casa, Francesc-Marc Álvaro.

I malgrat que no para de dir al seu bloc que no en ven ni un i que no es troba ni a la Central (Mallorca, 237) el llibre ha començat a funcionar pel boca a boca. El de Carles Ruiz Zafón va començar igual. La comparació, clar, és exagerada perquè La sombra del viento era ficció i el Libro de los Epónimos és un manual de psicologia. Més aviat un tractat sobre la condició humana.

A més, Trallero és un exemple vivent de la revolució que estan visquent els mitjans de comunicació. El periodista senior que fa el salt del paper a la xarxa. No és el primer perquè abans n'hi ha hagut d'altres -Jesús Cacho, Federico Jiménez Losantos, Alfonso Rojo, Luis María Anson, Antonio Galeote, etc- però sí que és dels primers de fer-ho en el periodisme d'opinió. N'hi haurà més. Això del paper s'acaba.

En fi, tenen raó els que diuen que Catalunya ha sortit guanyant des que Manuel Trallero no escriu a La Vanguardia. Ara podrà dedicar-se a escriure coses més serioses -em consta que ja ho està fent- em comptes de dedicar-se al periodisme. No sé si ho va dir Hemingway o Pla, però el periodisme és un ofici quue s'ha de saber deixar a temps. Amb una mica de sort, tenim el nostre Roy Jenkins particular. Buenos días y buena suerte. El comiat també l'he tret del bloc de Manuel Trallero.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
3141
1
Comentaris afegits 
Jordi (lleida) 29-05-2009 - 00:20
Quin article mes naïf... lamentable el personatge. Xavi no tens coses mes interessants a dir. Salut!
TORNAR