e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

10 d'Abril de 2011

L'oportunitat perduda del copagament

Tenia moltes esperances dipositades en Boi Ruiz com a conseller de Salut, però de mica en mica s'han anant esvaint. Al final passarà a la història com el Conseller Retallada en comptes de com l'home que havia d'agafar el problema del finançament de la sanitat per les banyes.

Mas hagués hagut d'aprofitar els 100 primers dies de govern per introduir el copagament: només calia canviar-ne el nom perquè, de fet, quan anem a al farmàcia ja copaguem un 40% dels medicaments. I excloure pensionistes, les vídues, les embarassades, els malats crònics i els joves. La resta, servidor inclòs, tothom a pagar.

Al capdavall, el primer que va fer el tripartit va ser introduir un impost tan poc d'esquerres -és indiscriminat- com el cèntim sanitari amb l'excusa de salvar el sistema. I quan Brussel·les ho va tombar el maig del 2008 perquè vulnera la legislació, el conseller Castells es va fer l'orni una vegada més. Encara recordo que li vaig preguntar pel tema durant una roda de premsa i em va contestar amb tota la sang freda que "no contemplem la possibilitat que calgui tornar res".

Haurien d'haver fet cas al doctor Carretero. En una entrevista a TV3 el 19 d'agost del 2010 ja va afirmar que el primer que s'havia de fer era "posar una taxa administrativa a totes les receptes públiques: un euro per recepta. Això faria baixar el consum de medicaments en picat i la mala utilització dels medicaments”. En aquell mateixa entrevista, el líder de Reagrupament va denunciar també la "sobreutilització" dels centres d'atenció primària.

Altres partidaris del copagament tan poc sospitosos de ser de dretes o del PP com Salvador Cardús o Teresa Pàmies també en són partidaris. El sociòleg va afirmar en un article a La Vanguardia el 29 d'octubre del 2008 que hi estava "absolutament a favor" i Teresa Pàmies, vídua del líder del PSUC Gregorio López Raimundo, també en un altre a l'Avui per aquelles dates: “sí al copagament”.

Un metge de la sectorial d'Esquerra, Pere Comas, va arribar a elaborar per iniciativa pròpia un estudi per introdur el ticket moderador, cosa que ja fan algunes mútues com Sanitas o Assistència Sanitaria. Però al seu partit li van fer tant de cas que va acabar exiliant-se a Andorra. A Andorra l'Estat només paga el 75% de les consultes i les analítiques. Però un dia que vaig haver d'anar d'urgència amb un fill i em van atendre de seguida.

Malauradament, tots els partits han fet demagògia amb el copagament per desgastar el rival: és un tema tabú i així no es pot governar. Marina Geli s'hi va oposar en una conferència a Esade el 10 de novembre del 2008 i, en canvi, dos anys després va obrir la porta a aquesta possibilitat. Com Castells, per cert.

El president Montilla va fer al revés: el 26 de març del 2010 va manifestar en una conferència al Cercle d'Economia que en un futur "no molt llunyà" caldria introduir el copagament però després, en plena precampanya, se'n va desdir i va matisar Geli. Però el PSC va introduir el copagament en el seu programa marc per a les eleccions.

El president d’Esquerra, Joan Puigcercós, en una entrevista a El Periódico el 13 de desembre del 2009 va afirmar que “en salut pública, crec que s’ha de plantejar el copagament, perquè no podem suportar despesa”. En canvi, durant les eleccions va recitificar perquè ja es veia a venir la garrotada electoral: "em nego a fer copagament a Catalunya mentre no es solucioni el dèficit fiscal", va declarar a ComRàdio el 19 de novembre.

Els únics que estan en contra del copagament són el Jordi Miralles i Iniciativa, però un dia li vaig preguntar a la Dolors Camats i em va confessar que era sòcia d'una mútua. Si jo tingués una mútua a la vora de casa també estaria en contra del copagament, però com que haig d'anar a la pública hi estic a favor.

Malauradament, a Artur Mas ha fet el camí invers. El 13 de maig del 2010, en un acte a la Fundació Josep Laporte, s'hi va mostrar a favor -Francesc Homs no se'n recordava l'altre dia-. “No es tracta de posar peatges -va afirmar aleshores- però som els que més anem al metge de tot Europa i els que vivim més anys” alhora que va recordar que “a la indústria farmacèutica el copagament ja hi és”.

Això sí: després de mitja hora d'intervenció i mirant de reüll als periodistes a veure quina cara posàvem. Curiosament, en aquest mateix acte, el doctor Vilardell -que ara ha canviat d'opinió- hi estava en contra: encara governaven els seus.

Per això Mas ha perdut una oportunitat d'or per introduir el copagament abans dels esmentats 100 dies. Hauria d'haver estat la primera pedra d'una sèrie de decisions estratègiques que necessita aquest país per tirar endavan. A més, l'oposició encara estava en estat de xoc i els mitjans descol·locats pel resultat electoral. Però ara ja és tard.

Què té ara més cost electoral per a CiU: la introducció del copagament o les retallades a Salut? Segur que les retallades a Salut. El PSC s'ha afanayt a fer-ne un tema estrella de la seva tasca d'oposició malgrat com han deixat el país. I el líder de la ultra Plataforma x Catalunya, Josep Anglada, en ple gir social per esgarrapar vots als socialistes, va participar dissabte en una manifestació a Vic contra les retallades rodejat de banderes d'UGT.

És una llàstima que tinguem una classe política de tan curta volada. Ara tancarem llits i quiròfans, però dintre d'uns anys caldrà introduir el copagament perquè el sistema ja no dona més de si. Tenim 7,6 milions de targetes sanitàries i només l'any passat la Generalitat va destinar més d'una quarta part del seu pressupos a Salut: 9.400 milions d'euros. Ara fa dos anys, la llista d’espera per opera-se d’ulls de poll a Bellvitge era de 35 mesos, quasi tres anys. I de pròtesi de genoll al Parc Taulí de Sabadell, 25 mesos.

Prou demagògia, si us plau.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
3435
2
Comentaris afegits 
Hayek (Barcelona) 12-04-2011 - 23:19
Josep, el dficit fiscal el t QUALSEVOL PERSONA A L'ESTAT ESPANYOL QUE COBRI MES DE 50.000 EUROS. EM SENTS? Aquests sn els que reben molt i molt menys del que paguen. Respecte a la Sanitat, s'ha acabat. No s el copagament. S'ha de canviar el model.
Josep (Barcelona) 12-04-2011 - 17:50
D'entrada, nosaltres hem d'establir un copagament per a que Andalusia, Mrcia, Extremadura, etc. tinguin sanitat gratuta?. De fet, aix ja passa, paguem peatges a Catalunya per a que a Espanya (amb els nostres impostos) facin autovies gratutes.
TORNAR