e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

25 d'Agost de 2011

Una de les millors coses que ha fet la vicepresidenta Ortega -al cap i a la fi no n'ha fet tantes- és anunciar la reorientació del Memorial Democràtic. Espero que la reorientació no es quedi només en un simple canvi d'ubicació geogràfica -de Via Laietana 69 al castell de Montjuïc-, sinó també de continguts.

Certament cal reconèixer el mèrit del conseller Saura d'haver posat en l'agenda política la memòria històrica. Al capdavall, CiU no va aprovar la primera moció sobre les víctimes del franquisme fins el maig del 2002 com admet Santi Villa, cap de llista de CiU per Girona a les darreres eleccions, en el seu llibre “Elogi de la memòria”, Premi Octubre d'assaig el 2004.

Però la prova que tot el Memorial Democràtic estava esbiaixat ideològicament és que per dirigir-lo Saura va triar com a director Miquel Caminal, que no era historiador sinó catedràtic de ciència política i autor d'“El pujolisme i la ideologia nacionalista de CDC”, entre d'altres.

Ara el portaveu de la Comissió per la Dignitat, Josep Cruanyes, s'ha queixat que és una "barbaritat" que el nou Govern equipari les víctimes d'un i altre bàndol. Però quan una persona vinculada al tripartit -Maragall el va nomenar el 2004 president del Consell Assessor de l’Agència Catalana de Protecció de Dades- critica el nou Govern no sé mai si les crítiques són honestes o interessades.

A més, Cruanyes és també la persona que ha reclamat que Itàlia demani perdó pels bombardejos italians durant la Guerra Civil. L'altre dia llegia la Història dels Països Catalans, a cura de Josep Maria Salrach (Edhasa, 1980), i vaig trobar el cas de l'illa de Gerba, on sota le comandament del gran Roger de Llúria, els catalans "ho saquejaren tot i occiren sense discriminació homes, dones i infants, i esclavitzaren diveros milers de gerbians, que portaren a Sicília" (pàg. 451). Espero que les actuals autoritats tunesines no ens facin demanar perdó.

De fet, malgrat les crítiques de l'esmentat Josep Cruanyes, el mateix conseller Saura ja va fer un gir al Memorial Democràtic -encara que fos simbòlic- el 5 de setembre del 2008 quan va visitar el Clot dels Aubins (Segarra) on van ser afusellats 20 claretians l’any 1936. Després, amb un familiar d’una de les víctimes, va visitar la fossa comuna del cementiri de Cervera, que acull les restes d’unes 400 persones víctimes del bàndol republicà.

No cal dir, tanmateix, que van ser els franquistes els que es van sollevar contra la legalitat vigent. A més, ja em perdonaran l'heretgia, però Lluís Companys també ho va fer el 1934. Tampoc deu ser gaire normal, d'altra banda, que el cap de l'oposició, José Calvo Sotelo, fos assassinat per les mateixes forces de seguretat responsables de mantenir l'ordre encara que fos un fatxa acabat.

De barbaritats -per emprar el mateix mot que Josep Cruanyes- en van cometre els dos bàndols. Amb la diferència que la dictadura franquista va durar més temps. Potser si hagués guanyat Negrín -un anticatalanista declarat, d'altra banda- potser haguéssim esdevingut la primera república soviètica d'Europa Occidental.

L'altre dia llegia les memòries d'Edmon Gimeno, un català de Caseres (Terra Alta), que va passar per Buchenwald, Dora i Bergen-Belsen -les trobaran a l'Amical de Mauthausen: C/ Sils 1 baixos de Barcelona- i em va cridar l'atenció aquesta frase: "en la Guerra Civil Española, ciertos grupos actuaron como viles sanguinarios tanto en uno como en otro bando. Que nadie se llame a engaño".

Jo sempre que passo pel carrer Muntaner cantonada Madrazo m’agafa una esgarrifança. Ara aquella torre -Benet en parla a les seves memòries- és la seu de l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM), però durant la Guerra Civil va ser una txeca, una presó del temut Servicio de Información Militar (SIM), la policia política de la República encarregada de reprimir feixistes, però també anarquistes i trotskistes després dels Fets de Maig.

Ara més que mai, consellera, la història l'hauríem de deixar als historiadors.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1998
1
Comentaris afegits 
Séneca (Barcelona) 26-08-2011 - 13:51
Així és. Ara te la fotaran per totes bandes, per haver dit això. Ja ni ha prou de tant revisionisme manipulador. El Front Popular i els seus còmplices en van fer de molt grosses, i si haguessin guanyat seriem una ex república soviètica.
TORNAR