e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

07 de Desembre de 2010

El millor que ha fet Zapatero en tot el seu mandat -a més de fer passar els controladors per l'adreçador- és anunciar la supressió de la quota obligatòria que paguen les petites i mitjanes empreses a la Cambra de Comerç. Més que un peatge és un atracament, sobretot en temps de crisi. Ara, atesa la credibilitat del personatge, tant de bo mantingui la seva paraula perquè als anys 90 el PSOE ja va voler fer el mateix i posteriorment se'n va desdir.

El passat 11 de setembre el diari Avui publicava un anunci a tota plana que deia: "què fa la Cambra de Comerç per ajudar-me a impulsar el negoci". Una entitat que ha de pagar un anunci com aquest és senyal inequívoc que ha de justificar la seva existència. Entre d'altres tasques es dedicada a expedir "certificats de corrent de pagament quotes cambra" -no m'estranya-, "español de los negocios" o  "cómo negociar con éxito en 50 países", que recorda algun manual del Dale Carnegie. Curiosament l'anunci només sortia a l'Avui. Potser és una herència de quan el propi Miquel Valls era membre del consell d'administració d'aquest diari en l'època Lara-Godó.

Però com va dir un dia el líder de la UGT, José María Álvarez, en una entrevista a TV3 el 27 d'octubre del 2008 que em va quedar gravada: “Les cambres de comerç son paràsits i viuen a costa de les quotes que paguen les empreses i els treballadors”. De les coses més assenyades que ha dit mai el líder de la UGT en tota la seva trajectòria al front del sindicat.

El propi Miquel Valls va quedar retratat durant les negociacions del finançament. Després d'haver situat el llistó en els 3.500-3.800 milions el juliol del 2008 el va rebaixar a gairebé la meitat dos mesos després: el setembre només en demanava 2.000. Se li va veure tant el llautó que fins i tot un home tan assenyat com el líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, va denunciar en una entrevista a l'Avui l'"excessiva sintonia" de Valls amb el conseller d'Economia, Antoni Castells.

De què serveix la Cambra de Comerç? Bàsicament per fer-se fotos. Abans que José Montilla assolís els pitjors resultats del PSC des de 1980 -semblava difícil superar Obiols- va convocar una reunió a Palau el 21 de desembre del 2009 per presentar 30 compromisos contra la crisi. La qüestió, com passa sovint en política, era fer-se la foto amb. Hi havia Miquel Valls (Cambra), Joan Rosell (Foment) Josep María Álvarez (UGT) i Joan Carles Gallego (CCOO).

Al final, la Cambra només serveix de trampolí personal. Gràcies al càrrec, Miquel Valls exerceix també -segons la Viquipèdia- "la presidència del Consell General de Cambres de Catalunya, la vicepresidència del Consejo Superior de Cámaras de Comercio, Industria y Navegación de España i de l'Associació de Cambres de Comerç del Mediterrani (ASCAME)". També és membre del comitè espanyol de la Chambre de Commerce Internationale (CCI) i membre del comitè executiu de la Fira de Barcelona.

I això que malgrat representar les empreses catalanes, Valls fa temps que ha deixat de ser empresari perquè ja no té cap vinculació amb Aceros Valls Sistach o Fichet. Com un altre il·lustre representant d'aquest invent batejat com societat civil, Josep González, que ha repetit per sisena vegada al front de Pimec, malgrat que fa anys que va tancar l'empresa. I si no que li preguntin a l'ICF.

Això de la societat civil és una enredada. Curiosament el president del Consejo Superior de Cámaras de Comercio és un exministre socialista amb l’últm govern de Felipe González, Javier Gómez Navarro. L'extitular de Comerç, clar, s'ha afanyat a dir que la decisió de suprimir la quota cameral "està poc meditada".

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
2868
4
Comentaris afegits 
Arruabarrena (Barcelona) 16-12-2010 - 18:38
Oiga Sr. Rius, empezamos a tener demasiados puntos de acuerdo. No sé cual de los dos debería preocuparse por ello. ¿O quizás ninguno? No sé, la verdad. Saludos
angel (girona) 12-12-2010 - 13:21
La Cámara (igual que pasó con la de Propiedad), no sirve para nada, excepto para vivir bien unos cuantos y mover la cola de vez en cuando. El PSOE en su día no pudo, a igual que tampoco con la intermediación de procuradores y el cuento de las farmacias.
jordi 2 (l'h) 12-12-2010 - 00:21
s'ens coloquen uns galifardeus que ho fan pel seu ego.Per exemple:son dolentes les comunitats de veins i la seva forma de funcionar o son dolents aquells que no van cap assamblea i després son els1ºs en queixar-se de tot.
jordi (l'h) 12-12-2010 - 00:18
no estic d'acord amb l'article.Penso que confons les persones que porten una institució amb la institutció.La cambra ha de ser una gran eina per les empreses,però si aquestes no fan cap acte responsabilitat sobre els seus representants,....
TORNAR