e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

25 de Juliol de 2010

L'exemple de Quim Torra

La dona del Quim Torra -la Carol, una soferta professora del Thau- no ho sap, però el seu marit pateix una malaltia incurable: és un lletraferit. La malaltia no té cura, però sortosament tampoc mata. Al contrari. Ja ho deia Emili Teixidor en una contra de La Vanguardia (3 de gener del 2008): "si llegeixes, quedes maleït per sempre".

A més, Quim Torra és editor en les dues accepcions del Diccionari de l'Enciclopèdia: "Que edita llibres" perquè és l'editor d'Acontravent, una editorial que va néixer el 2008, i "persona que té cura d'una edició" perquè ha promogut també l'edició d'"El Nadal que no vam tornar a casa" o "Estimat doctor/ Admirat mestre", la correspondència entre Pau Cals i Josep Trueta  a més de, com coeditor, 'El bibliobús de la llibertat' (2008).

També té el cuc de l'escriptura perquè va reparar una justícia històrica -a la biografia d'Eugeni Xammar "Periodisme? Permetin. La vida i articles d'Eugeni Xammar" (Símbol Editors, 2008) i va deixar un dietari de la seva època suissa. "Ganivetades suisses" (Símbol Editors, 2007). Crec que també té el cuc de l la política, però aquest deixem-ho per un altre dia perquè li pot donar molts disgustos.

Advocat de professió, la història personsal de  Quim Torra és curiosa perquè era un alt executiu d'una multinacional al que una fusió va deixar sense feina. Sortosament la literatura catalana n'està plena de llicenciats en dret que mai en exercit d'advocat: Josep Pla, Salvador Espriu, Carles Soldevila.

Fins i tot la literatura mundial esta farcida d'advocats frustrats: Kafka va començar a Generalli -una empresa italiana d'assegurances en la que es pensaven que treballava Pujol- i García Márquez va passar setze mesos a la facultat de Dret de la Universidad Nacional de Bogotá com explica a les seves memòries (pàg 321). Sort que ho va deixar córrer.

En poc temps, ha aconseguit que parlin d'ell o dels seus autors: Xavier Pla, Oriol Pi de Cabanyes, Lluís Permanyer, Laura Fernández, Carles Boix,  Ignasi Aragay, Carles Santacana,  Josep Maria Ureta, Sergi Pàmies  i Jaime Arias. La llista no és completa.

Fins i tot Joan de Sagarra, però aquest més val que el deixem córrer. Encara que des de Fernando Morán -aquell ministre del PSOE que es va fer famós més pels seus acudits que per la seva tasca al capdavant d'Afers Exteriors- l'important és que parlin de tu, encara que en parlin malament. Ho dic també per experiència pròpia.

Va començar recuperant figures de l'època daurada del periodisme català -Just Cabot, Domènec de Bellmunt, Carles Sindreu- però de mica en mica s'està endinsant en la literatura -Enric Vila, Salvador Sostres, Abel Cutillas.

En el meu cànon d'editors sempre estarà a dalt de tot Jaume Vallcorba, però Quim Torra forma part d'una nova fornada  que fa pensar que aquest país encara té futur encara que sigui cunyat de Rut Carandell. I sortosament no està sol perquè hi ha un munt d'editorials petites que fan una feina excel·lent com Duxlem, Viena Editorial, Meteora, Adesiara, Accent, Fonoll, Angle o, en temes històrics, Base i Dau (1).

Conscient de les meves limitacions intel·lectuals, es difícil que arribi a escriure mai cap llibre. Però, si ho aconseguís -cosa que dubto- m'agradaria tenir un editor com Quim Torra o algun d'ells. Gràcies a tots per la tasca que estan fent.

 

 

 

(1) Per si m'en deixo cap -en una llengua o altre perquè l'edició no entén de llengües-, reprodueixo la llista de les editorials de l'exposició "Petits editors, grans llibres" organitzada recentment pel FAD: Adesiara editorial, Alpha Decay Ediciones, Apa Apa Comics, Arcàdia, Artemisa Ediciones, Atalanta, Bang ediciones, Barbara Fiore Editora, Barril y Barral, Bellaterra música, Belleza infinita, Biblioteca Sibilia, Blackie Books, Blur ediciones, Cabaret Voltaire, Café Central, Calamar ediciones, Campgràfic, Candaya, Cuatro ediciones, DPR-Barcelona, Dvd Ediciones, Ediciones Alfabia, Ediciones Barataria, Ediciones del viento, Ediciones Menoscuarto, Ediciones Sequitur, Ediciones trashumantes, Ediciones Trea, Edicions de la Rosa Cúbica, Edicions de Ponent, Editorial Alfama, Editorial Alrevés, Editorial Funambulista, Editorial Impedimenta, Editorial Libro de notas, Editorial Negranit, Editorial Periférica, Editorial Pintar-Pintar, Editorial Tenov, El cangrejo pistolero, El Gaviero Ediciones, El Nadir, El Olivo Azul, El Patito Editorial, El Taller de Mario Muchnik, Ensiola editorial, Errata Naturae, Escrito a lápiz, Fragmenta Editorial, Fundación Sinsonte, Gadir editorial, Global Rhythm Press, Gourmandia, H Associació per a les Arts Contemporànies, La discreta, La liebre de marzo, La máquina china, La uña rota, LaBreu Edicions, Libros de Cabecera, Libros del Asteroide, Línia Zero, Los libros del lince, Los libros del zorro rojo, Lynx Ediciones, Marbot, Mas Casablanca, Media Vaca, Melusina, Milimbo, Minuscula, Morsa, Mudito & Co., Narratives 0, Nórdica Libros, Obrador Edèndum, Ocho y medio, Oozebap, OQO editora, Panta Rhei, Papel de liar, Papers de Versàlia, Pepitas de calabaza, Planta 29, Proteus editorial, Punctum Editorial, Quálea editorial, Rinoceronte, Riurau editors, Salto de página, Satori Ediciones, Save As… Publications, SD Edicions, Sexto Piso, Tantàgora editorial, Tintas Alternativas, Traficantes de sueños, Trama Editorial, Traspiés, Vitel·la edicions

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
3062
2
Comentaris afegits 
Oriol (Barcelona) 30-07-2010 - 16:54
El pas tira endavant grcies a petits miracles com Acontravent, tens ra.
Gustavo (BCN, Espaa) 26-07-2010 - 00:41
Yo creo que s podras escribir un libro: "Cmo hacer amigos y no morir en el intento". Lo podras escribir a medias con tu "amigo" Sostres, otro que tal.
TORNAR