e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

18 de Gener de 2009

L'edat del tiet Cinto

Estic molt content que l'heroi del Hudson, Chelsey Sullenberger, de 58 anys, sigui un pilot d'aviació amb pinta més de jubilat que no pas de d'executiu agressiu. Si hagués estat un treballador de Telefònica, ara que la multinacional espanyola vol prejubilar als 48, no hagués pogut salvar les 155 persones que viatjaven a l'Airbus de US Airways.

I encara no sé si el doctor Dexeus 'han fer fora de la clínica que porta el seu nom per una jubilació forçosa o per un embolic empresarial, però és digne d'elogi que, als seus 73 anys, vulgui continuar treballant. Llevat de treballar en una cadena de muntatge, les jubilacions haurien de ser només voluntàries.

Perdonin que ara expliqui, per primer cop, una anècdota personal. Però temps enrere em vaig trobar el tiet Cinto, l'oncle més trempat que tinc. "Sóc el primer de la llista", em va etzibar d'entrada. "De quina llista?", li vaig preguntar tot sorprès. "Cony, de la de les esqueles de La Vanguardia: Tots són més joves que jo", va afegir.

Després, amb el seu habitual sentit de l'humor, em va explicar que "ja no em funciona l'escopeta" i que, després de jubilar-se, va provar la petanca. Però, amb tot el respecte pels jugadors de petanca, va descobrir que no era per ell i va preferir tornar a la impremta -en aquesta època d'incertesa entre fotocopiadores i impressores digitals- que ara porten les meves cosines. Encara que només sigui per a donar un cop de mà. Em trec el barret, tiet.

A mi em van venir al cap alguns exemples de persones que estan en plena forma passada la setantena i fins i tot la vuitantena. Lepoldo Abadía, amb 75 anys, que hi entén més d'economia que tots els gurús de Wall Street. Jean Paul Belmondo, que acaba d'estrenar pel·lícula amb 75. L'exprimer ministre italià Guilio Andreotti, que és de missa diària a les set del matí als 90. Jean Daniel, que acaba de publicar nou llibre sobre Albert Camus -el mateix que li han regalat al president Montilla i tot- als 88. O Antoni Tàpies, que celebrava el passat mes de desembre els seus 85 anys. 

I, llevat de suïcidi o excés etílic; la literatura deu afavorir la longevitat perquè, d'escriptors, n'hi ha un munt en plena forma: Doris Lessing, premi Nobel de Literatura 2007, amb 89 anys. García Márquez està preparant un nou llibre sobre l'amor als 82. Llàstima que no sigui el segon volum de les memòries. I Ana María Matute repassa la seva infantesa amb un nou llibre ("Paraíso inhabitado") també als 82.

A casa nostra, tenim uns quants exemples: Josep Maria Espinàs, que té el rècord Guinness de columnisme diari en una experiència no superada a Europa. Teresa Pàmies, que acaba de treure 'Informe al difunt' i escriu periòdicament a l'Avui. Lluïssa Forrellad, que viu una segona joventut. O Mercedes Salisachs, que també ha publicat una nova novel·la. I No posaria la mà al foc pel periodisme perquè desgasta molt; però Larry King -l'estrella de la CNN- continua al peu del canó als 75. De fet, altres disciplines artístiques són encara més beneficioses per a la salut com ho demostra el cineasta portuguès Manoel d'Oliveira o l'arquitecte brasiler Oscar Niemeyer, que han superat ja els cent anys.

Geli va jubilar a començament de la legislatura els metges de més edat i ara va boja buscant metges per tot el món. I la nostra malmesa universitat encara està pagant la jubilació d'alguns dels seus professors més veterans encara que els fessin catedràtics emèrits. Entre aquestes pèrdues irreparables hi ha recentment la de Jordi Llovet, que crec que s'acaba de jubilar. En èpoques de crisi, l'edat és un dels millors capitals. Aprofitem-lo.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
2167
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR