e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

03 de Juny de 2010

L'austeritat, segons el tripartit

Fa gràcia que ara el Govern vulgui estalviar. Per què no estalviaven abans?. Les mesures d'estalvi s'han d'introduir durant l'època de vaques grasses, no quan van mal dades. En canvi han tirat la casa per la finestra durant aquest anys. No se'n recorden del fengshui, quan el conseller Saura va ordenar redecorar Interior?. O quan Carod va tenia tants assessors que va haver de nomenar un coordinador d'assessors?: O de quan van haver de contractar un servei extern de cotxes oficials perquè no hi cabien?.

Ara el conseller Castells suprimeix una seixantena d'organismes oficials. Ara? a les acaballes de la legislatura?. Per què no ho feien abans?. Si volen retallar organismes inútils que comencin per dalt de tot. Tenim el govern amb més conselleris d'Espanya: quinze. Tot un rècord guinness. El primer que han fet els nous presidents autonòmics del País Basc, de Galícia o d'Andalusia -n'hi ha del PSOE i del PP- es donar exemple i suprimir conselleries.

Tothom sap que aquests del tripartit van fer un departament a mida només perquè un dirigent d'Esquerra pogués anar pel món dient que és vicepresident del Govern. De fet, fins i tot es va fer targetes que deien Vicepresident de la Generalitat fins que el Consultiu li va donar un toc. Té justificació que Carod sigui vicepresident del Govern si no el volen ni a les llistes del seu partit?:

Fora també organismes burocràtics amb un CAC on només hi ha dos periodistes, la resta són recol·locats dels partits o del Govern. O un Consell de les Arts d'onze membres que necessita cent assessors per fer la seva feina. Vostès saben que Josep Bargalló -ara arraconat al Llull després d'haver estat el segon home més important al Govern- cobra gairebé com un conseller. O que Manel Balsells, aquell que va durar 21 dies de conseller, el va recol·locar Carod al Biocat amb un sou similar?. Entre els beneficiats pel tripartit cal no oblidar Miquel Sellarès, amb una retribució anual de 106.000 euros a càrrec de les arques de la Generalitat.

Parlem de la CCMA? Saben quanta gent hi ha a la Coporació? 2.700 persones. Només a TV3 n'hi ha 2.300 mentre Jaume Roures fa La Sexta amb 100. A Catalunya Ràdio són 400 mentre que a Rac-1, que li disputa el lideratge, un centenar. Vostès creuen que  la Corpo necessita un consell de govern de dotze membres -amb un sou anual de 100.000 euros- per funcionar i un consell assessor de 21 encara que només cobrin dietes -uns 600 euros al mes per 21, facin números-.

Sense oblidar la polèmica dels contractes blindats. El tripartit ha introduït a la Corpo els contractes blindats que tan criticava a Ferrocarrils amb CiU. I Catalunya Ràdio? La política del tripartit amb Catalunya Ràdio ha estat bàsicament fer fora els de l'època de Convergència -Antoni Bassas, Toni Clapés, Jordi Basté- per posar els seus -Manuel Fuentes, Sílvia Coppulo, Joan Barril-. Neutratalitat a banda -imprescindible en un mitjà públic-, si almenys tinguessin audiència.

I el Parlament, qui controla el Parlament?. El Parlament sí que és la Cataluya lliure de peatges que deia Esquerra quan era a l'oposició. Amb l'excusa que la sobirania popular resideix en el Parlament és un dels organismes molt opacs. Quants càrrecs de confiança té Benach?. Quants viatges s'han fet durant aquesta legislatura? En business? Hotels de cinc estrelles?. Benach s'endú tota la Mesa del Parlament perquè així tots muts i a la gàbia.

Però sobretot haurien pogut estalviar-se tant autobombo per no res. Només alguns exemples trobats aci i allà al DOGC. Saura es va gastar 230.000 euros en "una campanya publicitària sobre el desplegament dels Mossos d'Esquadra", Serna 215.000 en una altra "sobre la formació en el treball", Presidència quasi 1,5 milions per explicar els "nous serveis públics de l'Administració de la Generalitat" i 100.000 en publicitat a google "per donar a conèixer els continguts del web de la Generalitat de Catalunya" (DOGC núm. 5370 - 30/04/2009).

Clar que, si hem de parlar de mitjans, potser recordar també els 460.000 pagats per Presidència a La Vanguardia pel suplement 'La Catalunya que viene' -per això és fiquen amb Carod i Saura, però no amb Montilla- (DOG núm. 5370 - 30/04/2009). O el banner de 63.000 euros de Cultura a Vilaweb (DOGC núm. 5339 - 16/03/ 2009), sens dubte un dels banners més cars pagats mai en internet. I els 224.000 euros gastats en aquells 45 microespais per a ràdio i televisió. En aquest cas adjudicats, clar, a Lavínia -una productora propera al PSC: el 2003 va fer el 'Diari del Canvi'- per "procediment negociat". Ni tan sols concurs públic. Tot queda a casa. (DOGC núm. 4769 - 27/11/2006).

Perdonin l'extensió d'aquest article, però i si parléssim també de la política immobiliària del tripartit?. Saura ha inaugurat una nova seu a la contonada de Diputació amb Passeig de Sant Joan -per desesperació dels veïns, que ja no poden gaudir dels jardinets-. Saben què ha fet amb l'antiga seu? Vendre-la? Llogar-la per disminuir el dèficit de la Generalitat? No, ara és un museu de la Memòria Històrica, una de les obsessions de l'honorable conseller. No tenim ja el Museu d'Història de Catalunya?.

I el nou edifici de la Secretaria de Telecomunicacions?. Estic a l'espera que em respongui Marcel Escudé, l'home de confiança de Xavier Vendrell a la Secretaria, però diuen que va costar 35 milions, obres de rehabilitació a banda. Al cap i a la fi per anar al Polígon Pedrosa de l'Hospitalet malgrat que tenien el 22@ al costat. Saben a qui van comprar l'immoble?. A Proinosa, una de les empreses de la trama Pretòria. 

Sense oblidar la nova seu del Síndic de Greuges, Rafael Ribó, el Defensor de les Persones tot i que a la vista dels seus gustos immobiliaris més li escauria el nom de Defensor dels Pobres atès que va costar 5,6 milions d'euros. El dia que li vaig preguntar si, en temps de crisi, ho trobava normal em va respondre que "normalíssim" i que es va quedar tan tranquil. De debò.

O de les subvencions. Encara recordo la conferència de Puigcercós a l'auditori de la ONCE l'octubre del 2008 quan va criticar la "cultura de la subvenció". Després resulta que Vicepresidència subvenciona amb 4.000 euros fins i tot "la substitució de les finestres de les antigues dependències municipals" de l'Ajuntament d'Artesa de Segre, d'Esquerra, clar. (DOGC núm. 5395 - 08/06/2009). O dóna 800.000 euros al Nàstic per remodelar la graderia del gol sud. Suposo que a Carod, que ves per on viu a Tarragona, ja l'hauran convidat a la llotja. Espero que almenys no vagi amb el pinganillo com fa Benach al Camp Nou.

Després hi ha tots els organismes autònoms i empreses públiques de a Generalitat, que això sí que és opac. El dia que vaig estar a la nova seu de la Sindicatura de Comptes -al costat de l'Hotel Arts i la Torre Mapfre- vaig quedar bocadabadat: semblava la seu d'una multinacional americana. I això que és l'organisme encarregat de controlar precisament les despeses de la Generalitat. Abans estaven al costat de la Plaça Sant Jaume i, quan havien de comparèixer al Parlament, hi havia un síndic que demanava cotxe oficial per anar-hi. Amb el beneficiós que és caminar.

I ara surt Castells demanant austeritat?. Em venen al cap aquelles profètiques paraules e Carod abans que toqués poder: "L'esquerra no ha de ser pobra, ha de ser austera, que és diferent" ("Què pensa Josep-Lluís Carod-Rovira, entrevistat per Vicent Sanchis, Dèria Editors, Barcelona 2003). Llàstima que no hagin practicat després amb l'exemple.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
3205
5
Comentaris afegits 
Joan Albert (NY) 07-06-2010 - 13:16
A pie de pgina en la web del peridico online aparece un logo del Departament de Cultura de la Generalitat. Esta subvencionado 'e-notcies'? En caso de que lo este, ha tenido perdidas o beneficios 'e-notcies'?
Josep (Barcelona) 04-06-2010 - 22:27
Hem engegat un blog per recopilar tota aquesta informaci sobre malbaratament de diner pblic a lamenjadora.wordpress.com
marta (barcelona) 04-06-2010 - 14:15
oblides l'edifici que va comprar el DURSI cap a l'any 2004 i que est buit al FORUM
Miquel (Barcelona) 04-06-2010 - 12:03
Un article a tenir en compte. Si n'hi ha d'errades, que rectifiquin les persones al.ludides
tortell (BCN) 03-06-2010 - 15:39
Felicitats pel magnfic article, Rius!
TORNAR