e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

25 de Juny de 2010

Malauradament, els primers responsables del que va passar a Castelldefels durant la revetlla de Sant Joan van ser les pròpies víctimes. En efecte, està expressament prohibit travessar les vies com insisteix sovint la megafonia de la companyia. De fet, no caldria ni tan sols haver-ho de recordar per megafonia, és simple qüestió de sentit comú.

Però les estacions de Renfe semblen dissenyades per personal que no utilitza mai el tren. L'objectiu de l'empresa no és vetllar per la comoditat dels usuaris, juraria que ni tan sols per la seguretat, sinó només pels resultats econòmics: evitar que la gent és coli i el que entri sense bitllet que no pugui sortir.

A això cal afegir la reducció de personal perquè ara ja no hi ha revisors i que les màquines han substituït els empleats. Com a molt, tens una emboscada -un grup de tres o quatre amb vigilants de seguretat- quan arribes a destinació per comprovar que tothom porta bitllet. L'última que vaig presenciar va ser després d'una jornada de retards o d'una vaga, que també té collons.

No cal dir que estic a favor de què tothom pagui. Però no sé si tantes mesures de seguretat ho han aconseguit del tot. El conseller Nadal va visitar recentment l'estació de Molins de Rei, al Baix Llobregat, i un jove es va colar als seus nassos amb tota impunitat.

Amb aquest objectiu suprem, Renfe ha bunqueritzat totes les estacions. Ara són recintes emmurallats amb valles de dos metres i, en sortir, cal passar per un torn o una porta giratòria. En el baixador de Castelledefels només n'hi ha dues, que cal passar d'un en un.

En aquestes condicions és inevitable que es produeixin aglomeracions. N'hi ha prou en veure, per exemple, com està l'andana de Plaça Catalunya un dia laborable en hora punta quan arriben dos trens seguits, un de cada direcció. La de Passeig de Gràcia, una altra de les estacions més antigues, també s'ha quedat petita. Un dia un passatger caurà a la via després de rebre un cop de colze.

Això és precisament el que va passar a Castelldefels Platja. D'entrada la companyia va tancar l'accés a través de la passarel·la superior, la de tota la vida, però el pas inferior era incapaç d'engolir en poc temps aquella gernació de gent: en el tren hi viatjaven 700 persones.

A l'esmentada estació de Molins de Rei van fer el mateix: van tancar el pas subterrani que unia les dues parts de la vila. Els passatgers que van a l'altra banda de la població ara han de fer una gran volta. Resultat: els més joves salten la valla.

I a Sant Feliu de Llobregat? Aquí, en canvi, encara hi ha un pas a nivell el soterrament del qual, una vella reivindicació del municipi, no estarà amb sort fins el 2011. La tragèdia de Castelldefels ha eclipsat que, el mateix dia, va morir atropellat un veí en aquest indret. L'enèssima víctima mortal.

En el mateix lloc va perdre la vida mesos enrera una dona que anava amb cadira de rodes. La mort devia ser horrorosa perquè es va quedar encallada i el tren la va esclafar. Com a mostra de sensibilitat, Renfe es va afanyar a canviar després de l'accident les fustes per un sòl de goma perquè no tornés a passar. Abans no hi havien pensat.

En comptes de defensar a cap i espasa Renfe o criticar el consol d'Equador, el conseller Nadal hauria de baixar del cotxe oficial i viatjar en Rodalies -ara Rodalies de Catalunya- per a saber com estan de saturades les nostres estacions. Amb les declaracions que ha fet fins ara es nota que hi va poc en tren.

La tragèdia de Castelldefls mostra també que el tan venut traspàs ha estat un traspàs a mitges: sense trens, sense vies i sense estacions. Servidor, per exemple, començarà a creure que l'Estat ha traspassat efectivament Rodalies a la Generalitat el dia que els lavabos no facin olor de pixum.

Les tretze víctimes mortals van cometre una imprudència temerària que els hi va costar la vida, però Renfe també ha convertit el baixador -com d'altres estacions de Catalunya- en un "coll d'ampolla" com van explicar alguns dels veïns que van presenciar la tragèdia.

Per això, tots els periodistes -inclòs el que signa aquest bloc- que vam assistir a la roda de premsa aquell matí tràgic a l'Ajuntament de Castelldefels ens vam oblidar de fer a les autoritats la pregunta més important del dia: els familiars de les víctimes cobraran indemnitzacions?. Fins i tot malgrat que van cometre una imprudència. I si les cobren, quan les cobraran?. O, com em temo, hauran de patir un interminable procés judicial.

Encara recordo el cas de dos joves d'Esparraguera (Baix Llobregat)  que van morir en esfondrar-se un pont mal construït a la Nacional-II durant un aiguat l'any 2000. Ara tot just ha cobrat la mare 190.000 euros d'indemnització després de deu anys d'estira-i-arronsa. I encara perquè el Ministeri de Foment ha decidit pagar. L'ACA encara es fa el ronso. De vegades, les administracions són fredes com el gel.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1929
7
Comentaris afegits 
pepito (barcelona) 28-06-2010 - 23:25
Sr. Rius. Controle a sus becarios/as. Censuran el 90% de los comentarios que hago.sobretodo los referidos a unas cuantas personas que al parecer tienen bula a las criticas. con tanta censura no se puede hablar de un foro plural......
Fèlix (Badaona) 28-06-2010 - 00:52
La veritat és que no deixa de ser curiós que una estació de rodalies pugui ser travessada per un tren que circula a 140 Kms/hr ... a molt escassos metres de gent que està pujant i baixant d'un tren aturat.
Antono (BCN) 27-06-2010 - 19:41
Los únicos responsables son los que cruzaron las vías obviando el sentido común que dice que eso es muy peligroso. En lo referente al resto de su carta decirle que las estaciones de Renfe no son bunkert, quizás será más bunkenr las estaciones del Metro.
Tim (Bcn) 27-06-2010 - 11:41
Sr. Rius, le propongo una prueba, usted que tiene medios: colóquese con una cámara y grabe a los que van a cruzar las vías avisándoles que si lo hacen al salir hay unos guardias preparados para multarles. Verá como muchos no cruzan.
Tim (Bcn) 27-06-2010 - 11:18
¿No pagamos cuando las cajas de los supers estén atestadas? ¿O entramos sin pagar en cines con colas kilométricas? Mire, señor Rius, le podía haber pasado a cualquiera: te fías que cruza el de delante y lo sigues... Pura y simple irresponsabilidad.
TORNAR