e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

06 de Setembre de 2009

La primera errada de Ramon Mateu

Amb el que ens costa Catalunya Ràdio -25 milions d'euros de pressupost d'explotació a l'any- l'emissora de la Generalitat no només té l'obligació de lluitar pel lideratge, sinó gairebé l'obligació d'assolir-lo. Òbviament no a qualsevol preu, sinó amb programes de qualitat perquè també és una ràdio pública. Però estic segur que tots i cadascun dels professionals de l'emissora, inclosos els darrers fitxatges estrella, estan disposats a posar-hi el coll en aquesta nova etapa.

El nou director de Catalunya Ràdio -amb una llarga trajectòria d'altra banda- ha començat, doncs, amb mal peu en afirmar que no cal lluitar pel lideratge. Les seves declaracions de divendres passat són una mica desencoratjadores: "Ni a la tarda ni en cap franja ens hem fet el plantejament de competir amb la ràdio privada". A més, ves per on, ha canviat de parer ara que treballa en una ràdio pública perquè fins i tot admetia que havia estat decisiu "en altres moments de la meva trajectòria professional."

A mi em recorden aquelles afirmacions del seu predecessor, Oleguer Sarsanedas, que en una xerrada universitària a la Ramon Llull, va admetre que podien perdre el lideratge en favor de la Ser o una altra cadena. Les declaracions, com se sap, van ser profètiques. Segurament és l'única cosa que va encertar en tot el seu mandat.

Potser Ramon Mateu ha volgut curar-se en salut per si la propera onada de l'EGM del mes de desembre confirma definitivament la davallada d'audiència -ara està tercera posició per darrera de Rac-1 i de la Ser- o en canvi mostra símptomes de recuperació. Però en termes militars d'això se'n diu derrotisme. En una guerra ja l'haguessin afusellat. I la lluita per l'audiència és gairebé una guerra. El que necessita Catalunya Ràdio és trempera.

De fet, el passat 30 d'agost, ja va defensar en una entrevista a l'Avui que això de la audiència no és tan important la qual cosa era per a començar a amoïnar-se: "A la privada -deia- defenses l'audiència pel compte de resultats. A la pública, respons a la demanda social d'informació". Estic segur que José Manuel Lara no li hagués permès aquests mena de reflexions filosòfiques a Onda Cero on el que compta, com a tota empresa privada, són els resultats.

A més, si el lideratge no és tan important per a Catalunya Ràdio, que que ho és, no sé perquè s'entesten a pagar una plana sencera de publicitat a tota la premsa cada vegada que el Baròmetre de la Comunicació diu que van primers. Només cal consultar, per exemple, la plana 21 del diari Avui del passat 1 de novembre, quan va començar la caiguda. Però el Baròmetre -un altre invent d'Esquerra en matèria de comunicació- no té cap rellevància perquè els anunciants només se'n refien de l'EGM. Llevat de la Generalitat, clar, que el posa com a excusa per a la seva publicitat institucional.

El tripartit -o més ben dit el PSC perquè en matèria de comunicació ICV no pinta res i Esquerra en té prou d'haver col·locat Mònica Terribas a TV3- ha posat ara periodistes de la seva confiança al capdavant de Catalunya Ràdio. A mi tant me fa perquè fa temps que he deixat de creure en la neutralitat dels mitjans públics i CiU feia el mateix a la seva època: només cal recordar el que pensava d'alguns professionals en un polèmic informe anònim.

Però després de tres directors -quatre perquè Sarsanedas va ser ratificat després de la Llei de la Corpo i Rosa Cullell fins i tot li va deixar fer fitxatges externs- l'únic que se li pot exigir a Catalunya Ràdio és que lluiti per l'audiència i que s'acabin els experiments. Els experiments amb gasosa, que diu la dita. A Manuel Fuentes i a Sílvia Cóppulo, com a la resta de presentadors de la casa, els hem de jutjar per la seva feina i pels seus resultats, no per si són d'una corda o l'altra. Fins i tot en el cas que ho fossin.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
3075
1
Comentaris afegits 
josep ruiz garcia (santa coloma de farners) 07-09-2009 - 13:41
Estimat Xavier no t'equivoquis, quan CiU "potinejava" Cat Radio , com dius tu, erem liders d'audiencia, recorda-ho. Programes com POSTRES DE MUSIC amb la seva diversitat ideologica avui no son possibles. Jo des de 2003 que soc de RAC1.
TORNAR