e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

23 de Setembre de 2009

Cada vegada que els partits parlen de la politització del Tribunal Constitucional em faig un tip de riure. Què no està polititzat el CAC?, el consell de govern de la Corpo? el Síndic de Greuges? la Sindicatura de Comptes? el Consell Consultiu? o  el Consell Econòmic i Social?.

El CAC està presidit per un exsecretari de Comunicació del Govern (Ramon Font); el consell de govern de la CCMA per un altra (Albert Sáez); de Síndic de Greuges tenim un exlíder d'Inicativa (Rafael Ribó), de cap de la Sindicatura un exeurodiputat del PSC (Joan Colom), de president del Consell Consultiu un altre exdiputat del PSC, en aquest cas al Congrés (Pere Jover); i de president del Consell Econòmic i Social un exconseller (Josep Maria Rañé), també del PSC.
 
Però la Sindicatura de Comptes havia quedat fins ara al marge de les batalles dels partits. Dic fins ara perquè el síndic major de la Sindicatura, Joan Colom, va anar dilluns passat a Catalunya Ràdio i -sens dubte esperonat per l'excel·lent tasca informativa de Manuel Fuentes en el cas Millet- va revelar que la Sindicatura ja havia alertat al Govern de CiU del que passava l'any 2002.

Colom va dir tota la veritat, però no tota la veritat. És veritat que el Govern de CiU va badar, però també l'Ajuntament de Barcelona i la Diputació que, segons el mateix informe de la Sindicatura, també formen part del consorci (pàg 10). L'esmentat consorci, per cert, s'encarrega de supervisar la gestió econòmica-financera de l'entitat (pàg 11).

I sobretot que "el control financer del CPMC es du a terme mitjançant la intervenció prèvia per part de l’interventor delegat de l’Ajuntament de Barcelona" (pàg. 13). Amb altres paraules, en el dia a dia tenia més responsabilitat l'Ajuntament que no pas la Generalitat, detall que ves per on no va destacar.

"S'envien sistemàticament aquests informes al Consell Executiu, en tractar-se d'un consorci que depèn de la Generalitat. Per tant, això ho devien tenir el conseller de Finances de l'època i el conseller de Cultura", va afirmar. En canvi amb l'aleshores alcalde Joan Clos va ser més benigne: "atès que el consorci està participat també per l'Ajuntament de Barcelona, segurament, això no l’hi puc garantir en aquests moments, però si fos ara el rebria també l'alcalde de Barcelona".

No sé si el síndic major de la Sindicatura va actuar de bona fe o amb mala fe. Amb la manca de control que hi ha hagut des de totes les administracions -ara totes en mans del PSC- era una manera de desviar l'atenció cap a CiU. Al cap i a la fí, més enllà de la seva provada experiència professional -és un veritable expere en Hisenda Públcia- va ser un disciplinat  diputat del PSC a Madrid (1982-1986) i sobretot a Brussel·les durant divuit anys (1986-2004) fins que Montilla el va proposar per a la Sindicatura.

La Sindicatura de Comptes és com l'Oficina Antifrau, però sense poder. Vull dir que fa uns informes rigoríssims que sovint, com és el cas, no serveixen per a res. La seva única autoritat és moral. Per això seria una llàstima que la Sindicatura acabés com qualsevol de les altres institucions polititzades del nostre país. Joan Colom ha donat un primer pas perquè sigui així.

Malauradament una institució que hauria de ser cabdal del nostre ordenament polític -l'esmentada Oficina Antifrau neix per a fer-li la competència-, ja ha viscut altres etapes convulses. Durant la presidència interina del malaguanyat Xavier Vela -va morir d'un accident de trànsit tornant d'Andorra- la Sindicatura va viure gairebé dos anys d'enfrontaments interns que van deixar el prestigi de la institució pel terra. Esperem que no torni a passar.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
2277
2
Comentaris afegits 
Vicenç Marquès i Sanmiquel (SABADELL (Vallès Occidental)) 26-09-2009 - 11:04
S'aconseguirà destapar tota la merda que arrossega el cas "Fèlix Millet? Amb tants afers bruts com se l'hi han descobert, com és que encara no l'han empresonat? Qualsevol desconegut delinqüent, només pel fet de robar una pera perquè tenia gana, li cauen d
mjb (BCN) 24-09-2009 - 13:34
"Què no està polititzat el CAC?" Jo també em faig un tip de riure... quèquèquèquè
TORNAR