e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

13 de Gener de 2009

La pistola de Saura

El conseller d'Interior, Joan Saura, és la demostració fefaent del Principi de Peter: aquell segons el qual tothom ascendeix fins al seu nivell d'incompetència. Saura ha arribat al sostre. No és el mateix dirigir gairebé 15.000 mossos que escampar avets sostenibles per tota Barcelona.

Un conseller d'Interior no pot anar a les manfiestacions i sobretot a una manifestació en la que s'ensenyen pistoles encara que siguin de joguina. Detall, per cert, que encara ningú ha pogut provar. Entre d'altres raons perquè el passat 9 de desembre va demanar al Govern espanyol la incorporació de ple dret dels Mossos d'Esquadra a l'Europol i Interpol.

Saura es vantava el mateix dia que "els Mossos d’Esquadra ja estan presents al Centre Nacional de Coordinació Antiterrorista a Madrid i als Centres de Cooperació Policial i Duanera a la frontera amb França". També que "es coordinen amb la Policia Nacional francesa, la Gendarmeria, la Guàrdia Civil, el Cos Nacional de Policia i els agents de l’Agència Tributària". Que provi ara de demanar dades sobre terrorisme islàmic, per exemple.

Jo també crec que això d'Israel és una mesura desproporcionada -com deia Gregorio Morán dissabte passat a 'La Vanguardia': una "escabetxina" per terra, mar i aire-, però no és el mateix una manifestació contra ETA que una manifestació a favor d'Hamàs. Hamàs no és precisament una oenagè.

Algú no ens està dient tota la veritat sobre la pistola de la manifestació de dissabte. Saura va ficar ahir els peus a la galleda: va admetre que les dues persones que van desactivar el manifestant no eren mossos, però llavors com ho podien saber que era de "mentida"?. La mateixa pregunta li vaig fer al cap de l'àrea de comunicació dels Mossos d'Esquadra -un experiodista de Catalunya Ràdio, per cert- i tampoc em va respondre. A més, com pot reduir el conseller tot l'afer a una "performance" com si fos la Fira del Teatre de Tàrrega?.

Amb un fil de veu encara va insistir que "puc identificar una cadira sense tocar-la". Vaig pensar seriosament que em prenia el pèl: com pot comparar una pistola -de veritat, de rèplica, de joquina?- amb una cadira?. Alguns lectors d'e-notícies es van començar a engrescar ahir: el proper Onze de Setembre tots al Fossar amb passamuntanyes i pistoles de joquina. A veure què diuen llavors els Mossos.

L'actuació d'Interior en tot l'afer es agafada pels pèls perquè els Mossos no van obrir ni diligències. Com si no hagués passat res. No deuen ni haver identificat el manifestant. La conselleria tampoc ha gosat ni fer un comunicat oficial amb la seva versió dels fets. I encara és hora que Rafael Olmos doni la cara a can Cuní o aquí.

La veritat és, en efecte, que l'esmenat Principi de Peter al podríem aplicar a tot l'equip de Joan Saura: el dia que Joan Delort feia mans i mànigues al Parlament per a justificar la presència d'una vintena de comandaments a la conferència de l'amo vaig entendre perfectament perquè el van ascendir a Secretari de Seguretat Pública malgrat ser un fitxatge de CiU. Per cert, al cap de la Comissaria General Territorial que va enviar el famós correu electrònic li ha passat a alguna cosa, senyor Delort?.

I Joan Boada?. El secretari general del Departament és la confirmació que un bon diputat de l'oposició -te'n recordes dels bons temps dels camps de golf o els parcs eòlics, Joan?- no és necessàriament un bon alt càrrec. En el seu currículum hi ha fins i tot -a més del lamentable "si hi ha algú que té la carta que l'ensenyi"- haver provocat recentment un conflicte diplomàtic amb Itàlia i això que a mi tampoc m'agrada Berlusconi.

Rafael Olmos, llicenciat en Filologia Catalana (1979), va ascendir del Trànsit a la Direcció General de la Policia, però a hores d'ara és evident que no és el mateix posar multes que culminar el desplegament dels Mossos d'Esquadra. Encara recordo el dia que va anar a Catalunya Ràdio, en l'època d'Antoni Bassas, després d'un diumenge negre en víctimes de trànsit i li va etzibar que, en efecte, era un diumenge negre perquè ell també perdria audiència.

Pel que fa al seu substitut al capdavant del Servei Català del Trànsit, Josep Pérez Moya, jo crec que això dels 80 quilòmetres és simplement la voluntat d'ICV de marcar perfil propi enfront el PSC almenys en alguna cosa. Només cal veure la cara que feia Saura quan, aquest dimarts, li preguntaven per les declaracions de Quim Nadal. A mi em va fer molta gràcia el dia que va anunciar que, per a reduir la velocitat, es plantejaven fins i tot estrènyer algunes carreteres. Sortosament, de la proposta no se n'ha sabut mai més res.

El problema és que Saura va arribar a Interior sense un equip en matèria de seguretat: l'únic que hi entenia d'ICV era Jaume Bosch després d'haver estat regidor de seguretat ciutadana de Sant Feliu de Llobregat durant dotze anys. Bosch, a la vista del panorama, va preferir quedar-se al Parlament de portaveu i estic segur que no se n'ha penedit mai de la decisió.

Diguem-ho sense embuts: Saura es va fer càrrec d'Interior per legítima ambició personal perquè si, amb l'increment electoral de les darreres eleccions, li tocava una tercera conselleria a la coalició havia d'anar a parar forçosament a EUiA. El líder d'ICV va preferir col·locar Jordi Miralles a la Mesa del Parlament -un càrrec esplèndidamen retribuït i amb dret a Audi oficial- i fer una megaconselleria d'Interior.

Però no és el mateix el bus de l'Estatut -per a esmentar una iniciativa gloriosa de quan només era conseller de Relacions Institucionals i Participació- que dirigir 14.150 agents dels Mossos d'Esquadra. A l'anterior tripartit, el problema era Esquerra. Ara és Iniciativa, President.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
2762
6
Comentaris afegits 
LaMayol (Omnipresent) 17-01-2009 - 17:06
En Joan la pistola la t molt grossa. Us ho puc ben assegurar
Ignasi Ripoll (Sant Carles de la Rpita) 15-01-2009 - 03:50
En el fons als catalans, quan anem a votar, ens passa gaireb com als palestins de Gaza: hem de triar entre un govern de corruptes o un de sonats. La diferncia s en intensitat.
Emili (Castellar) 14-01-2009 - 20:06
Quan la performance la fa algun nacionalista catal hi ha detencions, sigui o no l'autor de la performance per si s alg altre aleshores queda molt progre. He he he he he
Joan (Girona) 14-01-2009 - 10:27
Senyor Saura, gastar-se 13 milions d'euros un pla de participaci, que tots sabem que no servir per res, ofn!! i ms amb la situaci econmica actual. Els podrien dedicar a formaci aturats, a obre pblica, per activar l econmica, etc. Per en aix...
Joan (Barcelona) 14-01-2009 - 01:24
En l aprovaci del Pla Interdepartamental de Participaci 2008-2010, en Saura perqu no fa una consulta a veure que opina la gent dels 80km per hora? O noms o far amb el que l'interessa a ell. Quina barra!!!
TORNAR