e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

04 de Setembre de 2008

L'expsuquero Jordi Borja recomanava dilluns passat en un article a El País "Incerta glòria", de Joan Sales, feliçment reeditada ara per Club Editor. Borja admetia que "lo empecé a leer con escepticismo. El joven cuadro del PSUC que era entonces desconfiaba, algo normal, de un autor converso al cristianismo que había combatido en el frente en defensa de la República pero que, aun siendo radicalmente catalanista y antifascista, denunciaba la violencia gratuita y los abusos de los 'nuestros'".

No sé si "Incerta glòria" (1) ha estat entre les lectures d'estiu del conseller d'Interior, Joan Saura, però si té temps entre pactes amb De la Vega i negociacions sobre el finançament són molt recomanables també les "Memòries d'un cirurgià" (Edicions 62), del doctor Moisès Broggi, al que el Govern li acaba d'atorgar precisament la Medalla d'Or -juntament amb l'actriu Montserrat Carulla- per la seva impecable trajectòria humana i professional.

En el primer volum (1908-1945), explica amb pèls i senyals els excessos dels 'nostres'. I això que va participar activament al costat del bàndol republicà i va ser metge a les Brigades Internacionals. El doctor explica que els militants de la CNT i de la FAI -potser que deixem d'emprar l'eufemisme "incontrolats"- es dedicaren impunement a rereguarda "al saqueig i a l'assassinat" (pàg. 149) i que allò semblava "la Revolució Francesa en l'època del terror" (pàg 158).

Fins i tot explica l'actuació d'un d'aquests comitès al Port de la Selva amb el resultat de cinc "liquidats".  Els membres d'aquest comitè eren tan bèsties que, abans d'abandonar el poble, "en mataren un dels seus -un noi de l'Escala- perquè els va fer l'efecte que, en el moment de disparar, no apuntava prou bé a les víctimes" (pàg. 162). Broggi explica també el terror del 'Cojo de Málaga' a la Cerdanya (pàg. 163), com Ventura Gassol va haver de "fugir ell mateix" i com Companys, "quan va anar a demanar clemència per uns detinguts en un dels comitès, va ser rebut amb les pistoles encanonades" (pàg. 164).

De pas, qüestiona el paper del Govern de la Generalitat perquè "amb cinquanta homes ben armats i decidits n'hi hauria hagut prou per netejar la ciutat" (pàg. 165), però a la mateixa plana destaca també que "a l'altre costat el terror era ordenat des de dalt". Finalment, explica sense embuts l'obra de govern dels anarquistes al front d'Aragó amb "esglésies profanades i cementiris profanats". Paraula de metge, conseller Saura.(1) Per cer, TV3 tenia anys enrera el projecte de fer-ne una pel·lícula, què se n'ha fet?

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

MenÚame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1317
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR