e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

10 de Novembre de 2008

La golejada de 'The Economist'

De què serveix una ambaixada a Londres -inaugurada a bombo i plateret el passat 15 de maig a Fleet Street, el carrer de la premsa per a més inri-, si a l'hora de la veritat un setmanari com 'The Economist' publica un reportatge en el que denuncia el "dogmatisme lingüístic" a Catalunya i on afirma que "la llengua ha esdevingut una obsessió per als nacionalistes"?

Em sap greu pel periodista Xavier Solano, el nostre 'ambaixador' al Regne Unit després de fer pràctiques amb l'Scottish National Party, però si jo fos el vicepresident Carod m'afanyaria a demanar-li explicacions encara que, òbviament, no sigui l'autor material del reportatge. Només faltaria.

I si fos Xavier Solano m'afanyaria a enviar a The Economist una carta de rectificació el més acurada possible -de la que esperem rebre còpia a la redacció d'e-notícies- tot explicant que els catalans no tenim banyes ni ullals ni cua de dimoni com gairebé es desprèn del reportatge en qüestió.

Almenys, quan va haver-hi la polèmica pel català a Air Berlin, el nostre ''ambaixador' a Berlín, Martí Estruch -excap de premsa d'Universitats amb Carles Solà, per cert- va enviar-ne una de molt respectuosa, amb data del 7 de juny, en la que expressava la seva "sorpresa i preocupació", recordava la darrera Fira del Llibre de Frankfurt -per alguna cosa havia de servir l'esdeveniment- i descrivia la presència del català a Alemanya. De retruc, també posava com a exemple empreses com Microsoft, que accepten l'ús del català a Catalunya per raons estrictes de mercat.

Però el reportatge 'The Economist', encara que sigui anecdòtic, és com un calbot: de què serveix tanta delegació, 'ambaixador' i germà -no pas a Londres, sinó a París; tot sigui dit- si a l'hora de la veritat el setmanari de referència a Europa -només cal recordar les seves batalles contra Berlusconi- dóna una visió de Catalunya com la que ha donat? En sectors influents d'Europa el que digui 'The Economist' va a missa. Per això un reportatge com aquest fa tant de mal a la imatge del país. Al cap i a la fí, el millor de tot l'article és la foto on surten uns castellers: "L'orgull de Catalunya", que diu

Si jo fos vicepresident del Govern de Catalunya estaria, en efecte, molt amoïnat pel gol que li acaba de marcar 'The Economist'.  De fet, la revista no ha marcat un gol, sinó una golejada com la de l'Eto'o de dissabte al Camp Nou. En primer lloc a tota la Secretaria d'Afers Exteriors encara que el reportatge en qüestió hagi passat fins ara desapercebut a Catalunya.

En segon lloc al Govern sencer. Curiosament l'únic polític català que hi surt és el líder de l'oposició: el representant de CiU, Artur Mas. A la redacció 'The Economist' no deuen saber ni qui és José Montilla. I per descomptat tampoc Josep-Lluís Carod-Rovira o el tercer de l'Executiu, Joan Saura. I això que fins i tot surt un tal Joseba Aurreloetxea, al que presenten com "un líder del PNB". També, no cal dir-ho, impulsors del 'Manifiesto' com Fernando Savater o el porter del Madrid, Iker Casillas.

Fins i tot els han ficat un gol a nivell publicitari perquè, amb la mar de calés que es gasta el tripartit en campanyes institucionals -l'últim el Joan Saura amb el desplegament dels Mossos- ni tan sols hi ha un anunci de Catalunya com a destí turístic. En canvi sí que es promociona Madrid ("Madrid, my new home. Best for life and business"). A més de La Caixa, Mapfre o l'IESE. Tenim política exterior?.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
2284
10
Comentaris afegits 
Jordi (Sant Pere Pescador) 20-11-2008 - 23:10
En Xavi Solano no s periodista sin politleg. El que es periodista s el seu germ Daniel Solano. Cal ser rigurs amb la informaci que es dna.
Juan (Barna) 10-11-2008 - 21:08
Que ojo ms fino tienen los britnicos, como aciertan en sus juicios. La suerte que tienen es que como estn lejos no lo sufren.
Gerard (Barna) 10-11-2008 - 13:59
Proposo, com a contrapt a totes les fonts q han fet servir, q al propera vegada entrevistin el Kropotkin, q de segur els podr informar des d'un altre pt de vista, sempre basat en la passi vers la llengua i cultura cat. Visca l'objectivitat!
Gerard (Barna) 10-11-2008 - 13:56
Ens han dit tantes vegades q no pintem res q alguns catalans, incloent-hi elspoderosos, s'ho han acabat creient. Aquest complexe fa q quan parlen de nosaltres, gent prescindible (per aix en parlen, oi?), ning s'atreveixi a dir ni mitja, ben atemorits.
ccc (bcn) 10-11-2008 - 13:34
si el sr solano escriu a the economist, a la redacci creuran q han fet curt
TORNAR