e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

14 de Desembre de 2008

Divendres passat, Oleguer Sarsanedas em va recordar José Luis Rodríguez Zapatero quan negava que hi havia crisi. A la comissió de control de la CCMA, el director de Catalunya Ràdio va afirmar que la darrera davallada d'audiència de Catalunya Ràdio -un 11% menys des del juny- només eren "turbulències".

Òbviament, amb una onada de l'EGM no n'hi ha prou per jutjar, perquè l'Estudi General de Mitjans és molt volàtil i més a Catalunya. Però si no hi posen remei, estem assistint a un procés que pot acabar amb la pèrdua de lideratge de l'emissora després de 14 anys ininterromputs. Malauradament, com ja ha passat amb TV3.

I, això, les finances públiques no s'ho poden permetre: la CCMA ens costarà enguany a tots els catalans 481 milions d'euros dels quals només 130 surten de la publicitat i la resta, 305, dels nostres impostos. Les mesures d'estalvi imposades per Rosa Cullell en una època de vaques magres només suposen un estalvi de quatre milions menys d'euros.

La culpa no és només d'Oleguer Sarsanedas, perquè tot va començar amb Montserrat Minobis. Amb ella ja van marxar dues estrelles de la cadena com Jordi Basté i Toni Clapés, perquè Antoni Cambredó -aleshores màxim responsable del Grup Godó-, no va desaprofitar l'ocasió d'incorporar-los a RAC1. Com em deia divendres un periodista d'aquesta cadena engrescat pels darreres resultats: "ens ho han posat molt fàcil".

L'elecció de Minobis va ser un error tan gran que ningú n'assumeix ara la paternitat. Fins i tot l'excap de premsa de Maragall, Jordi Mercader, n'exculpa l'expresident. Només cal llegir el seu 1.000 dies amb PM (La Magrana) en el que li atribueix la decisió, en exclusiva, a Joan Majó, aleshores director general de la CCRTV "de forma sorprenent per a la humanitat en general i la professió periodística catalana en particular" (pàg. 74). Només hi ha algú que, en aquest llibre de memòries, queda pitjor que Montserrat Minobis: Miquel Sellarès. Però m'ho reservo per si el factòtum de Tribuna Catalana continua amb ganes de gresca.

Tant se val. Si Oleguer Sarsanedas persevera no només farà bona Montserrat Minobis, cosa certament difícil, sinó que passarà també a la història com el director que va enfonsar Catalunya Ràdio. De fet, ja se li va escapar en unes jornades a la Blanquerna el passat mes de juliol: la Ser pot arribar a ser líder "a mig termini". A Schuster per dir el mateix del Barça el van cessar dos dies abans del matx. Moral de victòria.

A més, la programació d'aquesta temporada sí que és cosa seva: Neus Bonet ha punxat, de moment, en la franja del matí i, en la resta han perdut el lideratge en totes les franges: migdia, tarda, vespre i nit. En alguns casos, el programa de Catalunya Ràdio ni tan sols és segon, sinó fins i tot tercer. Amb aquestes condicions no es pot aguantar el tipus en un mercat tan competitiu com el de la ràdio.

La mateixa Neus Bonet ha fet una cosa que va dir que no faria mai quan era a Ona Catalana: passar de cap de programes a presentar un programa. I, per cert, no vull recordar com va acabar Ona Catalana, la cadena que -amb el suport de CiU- havia de ser l'alternativa privada a Catalunya Ràdio per si perdien la Generalitat com finalment va passar.

Els elogis de Carles Francino a Neus Bonet el dia de la presentació de la nova temporada el passat 5 de setembre a l'auditori Axa de Barcelona devien ser un caramel enverinat. No sé a quina llumenera de Catalunya Ràdio se li va ocórrer convidar, per teleconferència, al presentador estrella de la cadena de la competència. Però si el que volien era evitar gastar-se els calés amb fitxatges externs, tant per tant haver tirat de professionals tot terreny de la casa com Xavier Grasset o Gaspar Hernàndez.

Sarsanedas ha reaccionat com els toreros sense que hi hagi constància de la seva predisposició a agafar el toro per les banyes. Dijous, tan bon punt es va saber la caiguda d'audiència, encara va tenir el valor de dir que havien marcat un hat-trick: "líders d’enguany, líders de la tardor i líders també amb El matí de Catalunya Ràdio". Si aixo és un hat-trick, jo em dic Messi perquè és un lideratge amb peus de fang.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
3085
1
Comentaris afegits 
Enric (Bna) 16-12-2008 - 20:38
És cert que és lamentable l'actual Catalunya Arràdio. Però tenen alguna credibilitat aquestes audiències que es fan, jo n'he vist fer i em va semblar tan potiner, i tan increible!
TORNAR