e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

01 de Novembre de 2009

Em fa molta gràcia que ara els consellers Castells, Tura i Tresserras diguin que controlaran més de prop les subvencions. Potser que comencin per les del Secretari General de Joventut, Eugeni Villalbí, al seu sindicat denunciades per CCOO. O les que va rebre també Comissions per a celebrar el seu congrés a càrrec d'Economia. A més de les atorgades a UGT i CCOO -casualment just l'endemà que aplaudissin el nou finançament- amb un concepte tan eteri com "desenvolupar projectes i actuacions d’impuls de la participació i millora de les condicions laborals dels treballadors".

També em venen al cap, de cop i volta, la que el Departament de Presidència va atorgar a La Mañana -en l'època de Josep Bargalló, per cert- el 2005 per a fer l'edició en català d'aquest diari de Lleida. El Govern va concedir llavors un ajut de 225.000 euros, però tinc entès que finalment s'ho van gastar en un canal de televisió que fins i tot emetia de manera al·legal. Almenys fins a l'arribada de la TDT.

O per a posar un altre exemple, els 250.000 euros que va rebre Cultura 03, el 2004 per a la "creació i llançament de la revista Natur", revista que va acabar plegant. Si un dia tiréssim del fil de Cultura 03 crec que tindríem un ensurt dels grossos. Encara estic esperant que m'arribi la demanda que va anunciar Oriol Soler a bombo i plateret l'11 de febrer del 2008 per alguna informació publicada a e-notícies. La justícia va lenta, però costa de creure que hi vagi tant. Ai que al final algú sortirà escaldat.

Però hi ha més maneres de fer trampes amb l'Administració. Per descomptat el cas dels informes del Govern és un bon exemple. El truc, en aquest cas, és adjudicar per sota dels 12.000 euros perquè així no cal convocar concurs públic. Com els 11.699 per a un "Informe d'assessorament sobre una guia de turisme ornitològic" encarregat a la Fundació Bosch i Gimpera, que no sé de quin peu calça. No malpensin: l'exemple està escollit a ull.

Amb els infomes es poden fer també altes malifetes com fraccionar un contracte en diversos informes per sota dels 12.000 euros o camuflar sota un informe el que seria un contracte de serveis. Malauradament, en aquesta cas, ens va sortir el nom de Vilaweb, tot un mite del periodisme d'internet a casa nostra.

Després hi ha els convenis com ha passat amb la Trias Fargas. En 65 pàgines d'activitats del think tank de CiU durant l'any 2006 només vam aconseguir trobar una activitat musical. Clar que, malgrat la insistència del PSC, la Trias Fargas sembla ara peccata minuta al costat de la detenció de tot un alcalde de Santa Coloma -la vuitena ciutat de Catalunya-, vicepresident primer de la Diputació de Barcelona, president de la Federacio del PSC del Barcelonès Nord i membre del comitè federal del PSOE.

Però hi ha més casos. Servidor de vostès ja es va quedar de pedra el dia que va descobrir que la Fundació de Centre de Documentació Política fa els resums de premsa de la Generalitat gràcies a un conveni. No sé pas què deuen pensar les empreses que es dediquen al clipping, però segur que amb un concurs públic sortiria més bé de preu. Hi posaria la mà al foc.

Miquel Sellarès és un mestre perquè ha aconseguit fer negocis amb CiU i amb el tripartit. El 1998 li van signar l'esmentat conveni i des de llavors cobra més d'un milió d'euros a l'any per a fer els resums de premsa: 1,3 milions el 2006, quasi 1,5 el 2007, i idèntica quantitat l'any passat. Enguany li han rebaixat una mica -a 1,4 milions, suposo que per allò de la crisi-, però si li han rebaixat senyal que pot oferir el mateix servei per un preu més econòmic. No sé encara què passarà a les eleccions de l'any vinent malgrat els bons auguris per a CiU, però el primer que hauria de fer el nou govern seria revisar aquesta mena de convenis.

M'estalvio altres fites de tan il·lustre personatge com la subvenció de 191.000 euros que va rebre l'esmentada fundació quan encara era Secretari de Comunicació del Govern "per a la millora dels serveis i productes de documentació mitjançant la renovació i ampliació del seu maquinari i programari". O els 70.000 que va també percebre la seva revista ("Debat Nacionalista") per a "diverses activitats" el juliol del mateix any. I això que havia cessat en el càrrec només dos mesos abans. Sellarès, potser cal recordar-ho a la vista de l'agraïment pels serveis prestats, va ser un dels impulsors de la plataforma "Carod, president".

Finalment tenim el rovell de l'ou: les empreses públiques i municipals perquè, com que estan subjectes a dret privat, no a dret públic, escapen al control més minuciós de les Administracions. Només l'Ajuntament de Barcelona en té cinc alguna de les quals, com BIMSA (Barcelona d'Infraestructures Municipals), en la que la Sindicatura de Comptes ha trobat greus irregularitats. L'alcaldable del PP, Alberto Fernández, l'únic membre del consell d'administració que no va aprovar els comptes del Fòrum, ha demanat des de llavors tenir-hi accés i no hi ha manera.

La majoria d'ajuntaments, en efecte, ha externalitzat tots els serveis a favor d'empreses municipals -com és el cas de Gramepark, de Santa Coloma-, on l'oposició no hi pot ficar-hi el nas. El pobre Ariel Santamaria, per posar un exemple, s'ha passat un munt de mesos demanant tenir accés als comptes d'Innova, l'empresa municipal de Reus. I a veure si al final tindrà raó amb les seves sospites. De moment el Síndic de Greuges ja li ha fet costat.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
3207
10
Comentaris afegits 
joan puig (Granollers) 08-11-2009 - 20:23
La mare de totes les corrupcions és el DPTOP. Sense la colaboració del DPT (plans territorials, plans d'imfarestructures... Incasol, Gisa,.....) l'especulació a gran escala no hauria estat possible.
Manuel Ortiz (Sant Cugat) 08-11-2009 - 13:18
la corrupció a Catalunya es convergent i sociata i te un nom SOCIOVERGÈNCIA.
Josep-Empordà (Palafrugell) 06-11-2009 - 08:50
Volia felicitar-lo per haver tingut la valentia de publicar la vergonyosa llista de càrrecs de la Sra. Ana Hernández Bonancia Sra. de Montilla. No tothom ha sigut capaç de fer-ho. Suposo que li representará haver d'aguantar presions, però no defalleixi.
Alexia (Manlleu) 05-11-2009 - 08:57
Sr. Rius, aquí té material per estona: http://cimeraextra.blogspot.com/2009/11/i-encara-una-mes-de-kinkis-i-ja-en-van.html
Arnau (Terrassa) 04-11-2009 - 21:24
Una premisa imprescindible per fer minvar la corrupció a Catalunya és aconseguir la independència per poder atenuar tanta malaltia i desgavell. Fixar lleis i deixar de marranejar com a miserables colons les engrunes que ens van caient.
TORNAR