e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

09 de Juliol de 2008

La casa gran del catalanisme

Finalment he aconseguit esbrinar que és això de la casa gran del catalanisme que impulsa Artur Mas. La casa gran és com el poblet d'Astèrix i Obèlix, que està rodejat de romans. Ho vaig començar a endevinar el dia que David Madí i Salvador Sostres van presentar Martorell el passat 31 de gener d'enguany, amb notable assistència de públic, el llibre del portaveu de CDC "Democràcia a sang freda".

Madí i Sostres s'hi desplaçar expressament-així ho van destacar durant l'acte- perquè és el feu electoral de Convergència i Unió al Baix Llobregat. A les darreres eleccions municipals, en efecte, el candidat de la federació nacionalista, Salvador Esteve, va aconseguir passar directament de l'oposició a la majoria absoluta. No cal dir que a aquest rècord difícilment igualable va contribuir també la seva predecessora en el càrrec i, per descomptat, les picabaralles internes de l'anterior tripartit.

L'encara portaveu de Convergència ho va reconèixer sense embuts en destacar "la victòria de Salvador Esteve a les últimes eleccions municipals després de fer-lo fora de l'alcaldia per un pacte als despatxos". Sospito fins i tot que Madí i Sostres devien dividir mentalment els martorellencs entre bons i dolents.

Els bons eren els 4.907 electors que van votar CiU i els dolents els 4.527 que van votar altres forces polítiques entre els 2.205 del PSC, els 1.068 d'ICV, els 670 d'ERC i els 584 del PPC. No tinc a màs les dades de Ciutadans i de la CUP perquè no van entrar al consistori, però eren un miler més. Desconec també, però m'ho imagino on posaven els 7.392 abstencionistes.

Unes setmanes després, Artur Mas va repetir els elogis a Salvador Estee en la diada convergent del Baix Llobregat que es va celebrar el 17 de febrer. "Convergència i Unió necessita un resultat el 9 de març com el que Salvador Esteve i la seva gent va treure a les eleccions municipals: una majoria rotunda, una majoria per a canviar les coses", va dir llavors en al·lusió a les darreres eleccions generals.

La casa gran del catalanisme és, doncs, com un poblet habitat per gals irreductibles rodejat de romans arreu, és a dir, de socialistes. Però, de moment, això de la casa gran només ha servit per a convèncer Agustí Colomines al que -en agraïment als serveis prestats durant la campanya de l'Estatut- han fet director de la fundació. Tant per tant ha sortit guanyant l'altra defensora del sí, Rosa Cullell, que l'han nomenada directora general de la Corpo amb un sou superior al de José Montilla.

CiU té dues maneres de tornar al Govern: esperar el miracle de la majoria absoluta -que en el fons és això de la casa gran del catalanisme- o intentar pactar amb altres forces polítiques. Però mentre CiU redueixi la política catalana a bons i dolents ho té pelut per a fer-ho. A Martorell, David Madí va repetir convençut allò que havien guanyat les eleccions al Parlament vuit vegades consecutives. Si segueixen així, no dubto que guanyaran també la novena, però Mas pot quedar-se definitivament sense la presidència de la Generalitat. I això que el tripartit, pitjor no ho pot fer.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
2768
4
Comentaris afegits 
Jo mateix (novisc) 13-07-2008 - 17:44
Un altre cop tornes a confondre la CDC de Sostres amb CiU que no s el mateix.
Eva Manel (Boston) 13-07-2008 - 00:58
Xavier Rius: t'has adonat que la quantitat de lectors i la quantitat de participants (1 comentari fins ara que escric jo) ha baixat considerablement en ls darrers mesos? No creus que estas anant cap l'abisme? La mediocritat del vostre es preocupant...
Josep (Badalona) 12-07-2008 - 23:19
No s veritat que CiU necessiti majoria absoluta per governar. Tamb pot fer-ho amb minoria sempre i guan la suma PSC-ERC-ICV tingui menys de 68 diputats, s a dir, que en perdi noms 3 dels que t ara.
Jordi (Barcelona) 10-07-2008 - 11:53
Trampa
El comentari s tramps, perqu de la mateixa manera que dos no es barallen si un no vol, dos no pacten si un no vol: saps perfectament que l' "acord estratgic" d'Esquerra passa per no pactar amb cap cas amb CiU ats que la intenci era substituir-la.
TORNAR