e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

17 de Març de 2011

Com que crec que vaig ser el primer en criticar Ferran Mascarell després del seu nomenament, també voldria ser el primer en defensar-lo. Algú es pensa que a un Govern -qualsevol govern del món- li agrada fer retallades?. Si es fan és per la crisi i perquè l'anterior va estirar més el braç que la màniga. Ja ho va dir Duran diumenge passat en la presentació de l'alcaldable de CiU a Artés: "cal prioritzar la despesa".

Per això, si s'han de fer retallades més val començar pel món de la cultura que per l'educació o la sanitat. Què passa, els intel·lectuals i els artistes són intocables?. N'hi ha que estan massa ben acostumats a les subvencions. Estic segur que si Kafka i Joyce haguessin rebut subvencions no haurien escrit ni una línia. Però mai van fer el ploramiques.

Dues veus tan autoritzades com la de l'editor Jaume Vallcorba afirmava el passat 14 de maig del 2010, en una entrevista a El País, que "l'edició en català està malalta per culpa de les subvencions". I  el director de teatre Esteve Polls -probablement el que més sap de teatre després de la mort del malaguanyat Ricard Salvat- afirmava uns mesos després, el 12 d'octubre en una entrevista al mateix diari, que "les subvencions han estat la catàstrofe del teatre català".

El problema és que, en aquest país, hem tirat la casa per la finestra en matèria de cultura. Vostès creuen que el país dóna per tenir un TNC i una Ciutat del Teatre?. La rivalitat durant trenta anys entre CiU i PSC s'ha dut també al terreny cultural. Amb l'agreujant, a més, que Convergència -des de l'època de Max Canher de conseller- tenia remordiments de consciència perquè el món de la cultura és progre per naturalesa. Ja ho deia Carod quan estava a l'oposició: uns tenien la Generalitat, els altres l'Ajuntament i la Diputació; uns Catalunya Ràdio, els altres la Com, etc.

Després, quan van tocar cuixa, els d'Esquerra van oblidar el discurs que feien a l'oposició i van impulsar, amb fons públics, la seva pròpia alternativa al CCCB de Josep Ramoneda, que paguen la Diputació i l'Ajuntament. El dia que vaig anar a la presentació hi havia totes les patums d'Esquerra. Fins i tot un secretari general de Comunicació ara reconvenientment recol·locat de president de la CCMA amb un sou superior als 100.000 euros.

Aquest dimecres llegia per exemple que, en plena crisi, l'esmentat Centre de Cultura Contemporània de Barcelona ja té fins i tot un teatre. Sembla que falten teatres a la ciutat. Aquest, a diferència dels petits teatres que proliferen a l'Eixample gràcies a l'esforç personal, ha costat 6 milions d'euros pagats el 75% per la Diputació de Barcelona i el 25% per l'Ajuntament. Ara entenc perquè un dia Pilar Rahola va dir que Ramoneda era l'intel·lectual del règim.

Però el més divertit de la mala maror que han provocat les anunciades retallades a Cultura ha estat el paper del Consell de les Arts, que s'ha afanyat a apuntar-se a la protesta. El que s'ha de fer amb el Conca, benvolgut conseller, és tancar-lo. Vaig arribar a aquesta conclusió el dia que vaig veure el seu president, l'ínclit Francesc Guardans, en un pessebre per TV3 l'1 de març del 2010. L'home demanava que les petites i mitjanes empreses financiessin projectes culturals amb l'argument que els empresaris "es fan més simpàtics si ajuden a la creació". Com si, en plena crisi no tinguessin res millor a fer.

És un simple qüestió de números: el Conca, que segons va publicar El País té 100 assessors, té un pressupost de 15,5 milions d'euros dels quals cinc van a despeses corrents i de personal. Si el tanquem podrem destinar aquests milions als que ara es queixen. El Conca, per cert, és un invent progre que el mateix Ferran Mascarell va ajudar a desbloquejar durant el seu primer pas per Cultura. Prou viure del cuento. No afluixi, conseller. Les retallades abans en cultura que a les escoles bressol.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
2196
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR