e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

28 de Juliol de 2011

Free wi-fi, please

No ens enganyem: ser la seu del Mobile Mobile World Capital (2012-2018) -després d'haver deixat de banda altres ciutats París, Milà i Munic- és una excel·lent notícia, però no n'hi ha prou. Ara el que hauríem de fer, com va dir l'alcalde Trias -al final serà millor alcalde del que ens pensàvem-, serà aprofitar l'ocasió per convertir Barcelona en un "pol de desenvolupament de tecnologies mòbils". I no només de tecnologies mòbils, sinó de noves tecnologies en general.

D'entrada vaig recordar del llibre-entrevista del Xavier Sala i Martín publicat per Jordi Graupera el 2007: "Saps quan triga una companyia telefònica des del dia que decideix posar un antena fins que la pot posar?", li preguntava el conegut economista a l'autor. "Cinc-cents vint dies. Gairebé dos anys" ("Converses amb Xavier Sala i Martín, edicions Dau, pàg 174). Amb totes les garanties per a la salut que calgui, clar.

Què va ser el primer que van fer els estonis després d'assolir la independència? llençar-se a la carrera d'internet i ara són peoners -amb només 1,4 milions d'habitants- en el vot electrònic, entre d'altres coses. Només cal recorder que Skype, el programa que permet mantenir converses a través de l'ordinador, va néixer a Estònia. El 2006 més del 50% ja tenien accés a internet i més del 90% telèfon mòbil. Aquí -que no s'enfadin els reagrupats- encara recordo la ponència marc de Reagrupament que proposava, en cas de ser independents, crear tot seguit un Ministeri de Defensa, unes forces armades i fins i tot uns serveis secrets.

Portem deu anys perduts perquè ni l'última legislatura de Pujol ni els dos tripartits es va fer res. Recordo que  a finals dels 90 Miquel Puig, aleshores comissionat de la Societat de la Informació, va dir que Retevisión també faria de pol de desenvolupament. Recomano que passin per Diagonal/Numància -on hi havia la seu de l'empresa-: ara és una botiga de modes. Tampoc cal recordar, a aquestes alçades, com va acabar Al Pi. Un dels pocs emprenedors que teníem, Pep Vallès, va vendre Olé a Telefònica -l'embrió de Terra- després d'una polèmica al Parlament encoratjada per Esquerra -amb Jordi Portabella al capdavant- perquè tenia un nom que recordava als toros.

Ja ho he dit alguna vegada però ho tornaré a repetir: estem perdent el tren de les noves tecnologies amb l'agreujant que la facilitt d'accés a internet és com el vapor a l'època de la revolució industrial. A més, ara el temps passa més de pressa: deu anys en l'època de la revolució digital és com cinquanta anys durant la revolució industrial. Malgrat que hi havia altres zones de l'Estat amb més recursos per fer la revolució industrial -com Andalusia, Jordi Nadal ho ha estudiat bé: 'El fracaso de la revolucion industrial en España, 1814-1913' (Ariel)- els catalans ens vam avançar tot i no tenir recursos naturals ni matèries primeres. Però ara estem perdent el tren.

El 28 d'ocubre del 2010, en una entrevista memorable a Els matins de TV3, el senador del PNB Iñaki Anasagasti va explicar que mentre CiU arribava amb el PP a un acord conegut pel Pacte del Majestic amb llums i taquígrafs ells van negociar amb Aznar, d'amagatotis, la creació d'un segon operador de telefonia mòbil: el que és ara és Euskaltel. No sé qui ha sortit guanyant.

És com el famós 22@, en el fons, una simple operació urbanística. Per omplir-lo, l'Ajuntament ha hagut de recórrer a instal·lar-hi la Comissió del Mecat de Telecomunicacions -l'únic organisme que l'Estat ha traslladat a Barcelona a més de l'Escola Judicial-, l'edifici del CAC -pagat per la Zona Franca, una administració amiga fins el passat 22M- o fins i tot la nova seu del Col·legi d'Infermeria.

He vist passar ja tants secretaris de telecomunicacions que la meva confiança en el personal és limitada. N'hi havia un, obsessionat pel programari lliure, que l'únic que va aconseguir va ser instal·lar-lo al seu despatx. I un altre que va acabar estrenant una nova seu i apujant-se el sou. L'altre dia li preguntava a Carles Flamerich, el nou director general de CiU, què havia fet en sis mesos i em va enviar l'agenda d'actes oficials com si amb això n'hi hagués prou. L'accés a wifi hauria de ser un dret universal. Ja em perdonaran, però el wifi de franc -ara tenim el 3G, però a l'estiu és col·lapsa- hauria de ser com les putes: a cada cantonada.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1823
2
Comentaris afegits 
josepxicot (barcelona) 30-07-2011 - 16:23
Totalment dacord,per que pasar amb les cias.com vodafond,orange o telefnica? el wifi es llibertat i els nostres poltics odien el significar daquesta paraula.Han de can viar moltes,moltssimes coses,per que sigui una realitat el wifi.
Pere Serrat (Barcelona) 28-07-2011 - 19:18
Xavier, encara manca temps per tal de que els catalans siguem gent 2.0 (o 3.0!). Confio en que la gent de CiU, molt ms ben dotada intellectualment, culturalment i tecnolgicament siguin eficients i visionaris amb el que tu dius. S: free WIFI now!
TORNAR