e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

07 de Mar de 2012

En defensa de les Terres de l'Ebre

Si no han estat mai a Rasquera (Ribera d'Ebre) els hi recomano que hi vagin de visita encara que no s'hagin de fumar cap porro. És un poble acollidor, damunt d'un petit turó, a vint quilòmetres del Perelló -aquest tampoc se'l perdin- i a tocar de Miravet, que es va fer famós per aquella cimera de l'Estatut, però que també té un impressionant castell templer -rehabilitat a base de formigó per la Generalitat als anys 80- i probablement el darrer pas de barca que queda a tot Catalunya.

Rasquera -a la falda de la serra de Cardó: carretera amunt hi ha l'antic balneari- no només té ametlles, olives i cabres com fins i tot explicava el The Guardian en la seva edició del passat dia 4. També hi poden trobar uns pastissets per llepar-se els dits -habitualment jo els compro a la Pastisseria Benaiges, però en poden adquirir a qualsevol altre establiment- i un oli de primera qualitat, entre d'altres productes de la terra.

Com la majoria de municipis de la zona, va rebre de valent durant la batalla de l'Ebre. Al mig del poble hi ha un monument "a tots els rasquerans morts durant la guerra (1936-1939)" i té també l'anomenat Mirador del Líster, des d'on un dels generals més famosos del bàndol republicà -i més carnisser- dirigia les seves tropes. L'estiu passat vaig estar buscant-lo infructuosament perquè està al mig del bosc, però espero que un dia algú que conegui la ruta m'hi porti.

Per això és ben trist que Rasquera hagi hagut de sortir als diaris per una plantació de cànnabis. En el fons, el problema tampoc és el cànnabis, el problema de debò és que les Terres de l'Ebre continuen tan oblidades com sempre. Només cal donar una volta per Tivissa -un altre municipi proper, però a l'altra banda de la serralada-, per adonar-se'n que la seva època d'esplendor va ser entre els segles XVI i XVIII: la major part d'edificis històrics són renaixentistes, barrocs o neoclàssics.

El periodista Xavier Garcia, al que vaig tenir l'altre dia el plaer de saludar en un acte sobre Francesc Pujols a Martorell, té dos llibres que denuncien aquest oblit històric envers les Terres de l'Ebre: "Catalunya també té sud" (1997) i "Memòria de la Catalunya Nova (1957-2000)". Jo me'ls vaig llegir un estiu i, malgrat el temps transcorregut des de la seva publicació, malauradament no han passat de moda.

Per què a les Terres de l'Ebre va a parar tot el que no vol la resta de Catalunya?. Tenen quatre centrals nuclears -tres perquè una es va tancar després que estigués a punt d'esdevenir el nostre Txernòbil particular- un munt de parcs eòlics, centrals de cicle combinat i ara encara volen posar un parc eòlic davant de les costes de l'Ametlla de Mar, un vell projecte que va sonar durant l'època del tripatit.

Per això la sensació d'abandonament que senten molts dels seus habitants la definia un tortosí, Manel Ros Nofre, el passat 2 de gener en una carta a La Vanguardia: "fa temps que, com a ebrenc que sóc, veig planejar com voltors les ombres que anuncien una vegada més, la mort del nostre ecosistema".

"I és que -afegia-, després de col·locar-nos fins a dues centrals nuclears, intentar escolar l'Ebre com si d'un riu inesgotable es tractés, llençar com a llances molins de vents pels nostres camps i muntanyes, posar-nos una plataforma extractora de gas enfront de les costes de la Ràpita... Després de tot això, catalans i catalanes, hem de veure com ara a l'Ametlla, davant de les seves costes, que són de tots, hi posaran un parc eòlic de fins a nou molins, sense ni tan sols haver-se  molestat a fer-ne algun estudi d'impacte ambiental".

I encara ens estranyem que a Rasquera vulguin plantar cànnabis?

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
4862
1
Comentaris afegits 
jaume martinez casas (barcelona) 16-03-2012 - 08:14
Aquesta iniciativa s molt estranya...fa por! NO VOLEM MOLINS A L' AMETLLA, PUNYETA!!!
TORNAR