e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

25 de Gener de 2009

Els Mossos, a la picota

Manuel Trallero posava el dit a la llaga en l'entrada al seu bloc del passat dia 15: "¿Los mossos carecen de la formación necesaria? ¿El despliegue se hizo apresuradamente y faltan efectivos? ¿Nuestros policías ejercen malas prácticas? ¿Hasta cuando se podrá continuar hablando de “casos aislados” y se podrá empezar a hablar de prácticas generalizas?".

No jutjarem un col·lectiu de gairebé 15.000 funcionaris -14.150 per a ser exactes- per la conducta individual d'unes quantes ovelles negres, però en tres setmanes hi ha hagut tres sentències sobre abusos i maltractaments a detinguts. A més, la lectura d'aquestes sentències fa posar els pèls de punta sobre el que són capaços de fer aquests servidors de l'ordre en matèria de lesions i tracte degradant.

Amb els Mossos d'Esquadra ens ha passat com amb l'Administració la Generalitat: hem copiat el model espanyol amb la diferència que en comptes de sortir d'Àvila o de Baeza surten de Mollet. Però sempre m'ha fet molta por que, només amb el graduat escolar, es pugui dur uniforme i una pistola penjada de la cintura. Encara que passin un any -amb 1.200 hores lectives- a l'Escola de Policia de Catalunya. Bé, ara el conseller Saura ho ha batejat amb el nom d'Institut de Seguretat Pública de Catalunya. Però abans els transvasaments també eren transvasaments i ara són "conduccions temporals d'aigua". La definició és del seu col·lega de govern i de partit Francesc Baltasar.

Al cap i a la fi, per a ser mosso només cal tenir entre 18 i 35 anys, una alçada mínima de 1,70 els homes i 1,60 les dones i, com déiem abans, el títol de graduat o formació professional de primer grau. Fins i tot, en el cas d'haver estat condemnat ara se't pot aplicar "el benefici de la rehabilitació, sempre que la persona aspirant ho acrediti mitjançant el corresponent document oficial". Detall que no sé si ja passava amb Xavier Pomès o se l'ha empescat Joan Saura.

Els aspirants passen unes proves selectives físiques, psicològiques i de cultura general, però conec més d'un agent en actiu que va aprovar a la tercera, com el carnet de conduir. Òbviament també conec el cas contrari: comandaments carregats de títols i d'experiència que, amb tota probabilitat, guanyarien més en el sector privat. Però la primera norma de la selecció de personal és que com més aspirants per a seleccionar, millor.

Durant l'època de CiU ja van incrementar l'edat mínima de 30 anys a 35 perquè ja no hi havia prou candidats. Encara que la crisi econòmica dispararà ara les peticions d'ingrés perquè és una feina per a tota la vida. Però això tampoc és una garantia. Per a ser mosso -com per a ser bomber o metge d'urgències- cal un esperit de servei que no sé si tindran tots els futurs agents.

A més, l'Escola de Policia es practica, si fa no fa, l'aprovat general: El curs de la 20ena promoció -el del 2007- van suspendre només 85 alumnes de 1.407 mentre que 59 van renunciar durant el curs. En resum: van aprovar 1.261 aspirants, gairebé el 90%. I encara, perquè durant els primers anys de desplegament de CiU només suspenien un 5%. Però llavors passa el que passa.

Deixo de banda expressament el nivell de català perquè no influeix directment en l'eficàcia policial o el respecte als drets humans, però n'hi ha per a llogar-hi cadires. He tingut accés a diligències policials en les que escrivien la conjunció amb i grega en comptes d'i llatina. El mínim que se'ls hi pot demanar a funcionaris que cobren de la Generalitat és que arribin al nivell C.

Els darres esdeveniments han enterbolit el desplegament que s'ha completat enguany amb un govern d'esquerres a la Plaça Sant Jaume. Però, en aquest cas, és més important la qualitat que no pas la quantitat: CiU va superar amb prou feines les promocions de més de 700 alumnes mentre el tripartit -confio que amb les corresponents ampliacions del centre- ha arribat al doble.

De fet, el desplegament està agafat en pinces perquè és fruit d'un acord polític entre CiU i PP, però hi ha una llei orgànica del 1987, la de Fuerzas y Cuerpos de Seguridad del Estado, que encara limitava els Mossos a una policia auxiliar. Curiosament la llei va comptar amb el suport de CiU a Madrid. Entre els que van votar a favor hi ha havia des de Miquel Roca a una futura consellera de Governació, Maria Eugènia Cuenca.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
2531
5
Comentaris afegits 
Jordi (Lleida) 28-01-2009 - 10:32
Pere: Noticies de premsa 18/12/08 MADRID "Fusilados" por los Guardias. 26/12/08 GIJON Fallece joven durante su detencion en comisaria. Segueixo ? Vols cinquanta casos ms ? Els tinc.
Mosso (barcelona) 28-01-2009 - 07:05
Ya veo que para ti lo ms importante es tener unos estudios universitarios, vaya ILUMINAO que ests hecho, con estos ejemplos de periodismo visceral y rabioso , lo nico que consigues es retratarte como una persona clasista y egocntrica,de opinin NULA.
Mosso llicenciat i nivell D (Sabadell) 26-01-2009 - 21:35
Dius: "El mnim que se'ls hi pot demanar a funcionaris que cobren de la Generalitat s que arribin al nivell C. " Doncs, comena per aprendre els pronoms febles.
Pere (Aqu) 25-01-2009 - 23:33
VISCA LA GURDIA CIVIL!!!
W (Oslo) 25-01-2009 - 19:07
A Noruega, pas on visc, la formaci de policia s un "bachelor" (diplomatura) de 3 anys, que n'inclou tot un de prctiques.
TORNAR