e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

06 de Novembre de 2008

Els herois del wi fi

Els que més han fet per les noves tecnologies en aquest país són per aquest odre: és el director general d'Enciclopèdia Catalana, Albert Pèlach, que la va abocar tota de franc a internet -ara només falta el Corominas. L'ara ministre de Treball, Celestino Corbacho, que quan era president de la Diputació de Barcelona va posar wi fi a totes les biblioteques. També els cinc alcaldes de les comarques de Girona -Campllong, Espinelves, Bordils, Quart i Fornells de la Selva- que han estat multats per la Comissió del Mercat de Telecomunicacions per oferir wi fi als seus conciutadans. I això que la van traslladar a Barcelona.

En la llista de reconeixements, hem d'afegir l'alcalde de Castelldefels, Antoni Padilla, que va posar també wi fi a la platja encara que fos just abans de les darreres eleccions municipals. I l'heroi de Gràcia, el quiosquer de la Plaça del Sol que ha obert el seu router a clients, amics i coneguts. Finalment La Vanguardia, que ha posat a disposició dels internautes, de franc, tota la seva hemeroteca. Encara que només sigui per a fer pujar el nombre de visites del seu web. També, en la mateixa línia, Televisió de Catalunya que ha fet el mateix ara amb el TV3 a la carta.

Potser me'n deixo algun -i en aquest cas pregaria que m'ho fessin saber-, però en aquest "pobra, bruta, trista, dissortada pàtria" -que deia Espriu- internet avança a batzegades gràcies a una colla d'il·luminats, no pas pel suport decidit de les Administracions. El balanç, en efecte, és molt magre.

Tenia moltes esperances dipositades en Jordi Bosch perquè, al primer tripartit, Joan Puigcecós el va anar a buscar expressament a l'Índia per al Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI). I al segon tripartit el van ascendir a Secretari de Telecomunicacions. Ho tenia tot a favor per a brillar amb lum pròpia perquè, a més, el seu predecessor en el càrrec va ser un gol que els hi va colar Vicent Partal a Esquerra. Ara és regidor d'Iniciativa i tot. Jo el vaig tenir de professor en un màster de la UOC d'infausta memòria i em vaig quedar de pedra quan va fer carrera a l'Administració.

Però tinc la sensació que, amb el temps, s'ha desinflat. L'últim que he sabut d'ell és un 'pessebre' -un publireportatge- a la plana 23 de l'Avui el passat 19 d'octubre que, d'altra banda, era il·legible perquè el titular era a tres línies. En aquest cas, la culpa és de la seva cap de premsa que no m'envia cap convocatòria ni cap comunicat ni m'ha venut mai què fa el seu superior, primera obgligació, de tot cap de premsa. També del mateix Jordi Bosch perquè ja em vaig queixar del seu silenci fa un munt de mesos enrere, a les portes del Parlament, un dia que hi havia ple, sense que hi hagi posat remei des d'aleshores.

Tant se val, el suport del Govern a les noves tecnologies és com la cantallera que cal canviar el model productiu o que hem de ser trilingües, uns temes que -com el Guadiana- surten periòdicament a cada campanya electoral, però que a l'hora de la veritat mai es fa res. Els nostres polítics encara no saben que el wi fi és a la revolució d'internet el que el vapor va ser a la revolució industrial.

I en això estem a anys llum d'Europa. Aquest estiu, per exemple, vaig estar una setmana per França. A l'habitació d'un hotel de carretera de Tours -a 35 euros l'habitació- hi havia wi fi de franc. Ni tan sols calia demanar una clau d'accés. Arribar i moldre. Després vam pujar de categoria i en un logis -la versió francesa del bed & breakfast- a prop de Niort n'hi havia fins i tot al jardí.

Després vaig tornar a la crua realitat. En el petit món en el que em moc no hi ha wi fi enlloc. Després de molts precs Ernest Benach -l'únic que ha complert, deu ser perquè és un fan de les noves tecnologies- en va posar a la sala de premsa del Parlament. Al Palau de la Generalitat van amb dos anys de retard però ara que n'hi hi ha no he pogut mai connectar-me amb normalitat malgrat els esforços, em consta, de la Judith Permanyer. A l'última roda de premsa, de cop i volta, va deixar de funcionar.
 
Un cas peculiar és al Departament de Governació -de qui depèn la Secretaria de Telecomunicacions- perquè de wi fi no en tenen ni a la sala d'actes. El dia de la dimissió de Puigercós, l'últim cop que ha posat els peus en tan benemèrit edfici, no n'hi havia.  Pel que fa als partits, l'únic partit seriós -almenys en això- és Unió: tenen wi fi a disposició dels periodites. El d'Esquerra no va mai. I fins i tot te'l cobraven a part al congrés a 14 euros com va destacar Iu Forn en un article memorable. A Convergència, en aquest tema, estan encara a l'edat de pedra. Com al PSC. Tampoc n'hi ha a les Comissions. O almenys no n'hi havia el dia de la roda de premsa conjunta entre Josep Maria Álvarez i Joan Coscubiela. I dedueixo que a UGT deuen estar igual.

Ens hauríem de poder connectar a internet des de qualsevol cantonada. Sospito que tenim l'internet més cara, més lenta i mes inaccessible de tota Europa. Ja sé que les Administracions topen amb les operadores i que el negoci és el negoci, però l'usuari no en té la culpa. Segur que entre el legítim interès de les empreses de guanyar diners i la necessitat d'impulsar les noves tecnologies a casa nostra el poder polític pot trobar una solució per a les dues parts.

Potser vam pedre l'oportunitat com els bascos, de tenir una Euskaltel. És una de les poques coses que els hi envejo juntament amb el concert econòmic i les tapes. A aquest pas, ens quedarem a la cua. Potser ja fem tard i tot. Si al segle XIX teníem el carbó, i al XX el tèxtil, que tindrem al segle XXI?. Sempre poso el mateix exemple: és ben curiós que quan volen boicotejar un producte genuïnament català sempre rebi el cava. Un producte que té més de 100 anys i que no ha variat significativament el seu métode de producció des d'aleshores.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
2116
6
Comentaris afegits 
Joan (Vic) 09-11-2008 - 14:54
Benvolgut Xavier, et conv informar-te abans d'opinar. Et suggereixo que passis per www.guifi.net. Aquest si que en saben i molt de wifi i xarles obertes i lliures. No pas les administracions ni pel que es veu bona part de la premsa. Una abraada.
antoni (olot) 08-11-2008 - 17:12
Tenim laccs a internet ms car dEuropa i amb ms baixa qualitat. Ms val no parlar de labs i el maltracte de les companyies de telecomunicacions amb els seus clients ( cartes director).Finalment sembla que el Sndic vol intervenir.ja seria hora.
roger (Barcelona) 07-11-2008 - 21:35
Vaja, un periodista ms que pixa fora de test! Noms a tall d'exemple, assegurar tant categricament que "... el wi fi s a la revoluci d'internet el que el vapor va ser a la revoluci industrial..." noms ho pot fer una persona que no sap del que parla.
Josep Vives (Barcelona) 07-11-2008 - 12:24
Hola, Les administracions no saben que fer amb el wi-fi, en part per l'actitud censora de la CMT, per hi ha gent (ciutadans, empreses, administracions locals) que ho tenen ben clar. Xarxes wi-fi d'autoprestaci, obertes i neutrals: www.guifi.net
Xavier (Barcelona) 06-11-2008 - 20:19
Fins i tot a Tallinn trobes WiFi de franc arreu de la ciutat.
TORNAR