e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

03 de Novembre de 2013

Un dia, abans d'un acte a Òmnium, em vaig trobar Joan Tardà i vam fer un tallat en un cafè proper. No sé com la conversa va derivar cap a la immigració i els dos vam estar d'acord: els antics votants del PCF del llavors totpoderós George Marchais s'han passat, en massa, al Front National de Marine Le Pen.

Una possibilitat és que s'hagint tornat racistes de cop -com a Vic, on Anglada treu cinc regidors- però costa de creure. Com a Vic, on Anglada té cinc regidors. L'altra és que les classes populars s'hagin sentit abandonades pels partits tradicionals davant el fenomen de la immigració. Però llavors perquè Esquerra -i l'esquerra en general- continua mirant cap a una altra banda en aquest tema?. Per què dóna la sensació que només defensa els immigrants i no els d'aquí?

Joan Tardà, per exemple, ha llançat una "ofensiva" al Congrés amb 150 preguntes que vist l'enunciat no són sobre la immigració, sinó a favor dels immigrants: racisme, xenofòbia i delictes d’odi; pobresa i exclusió social; residència i treball; sanitat; nacionalitat; asil i refugi; convalidació i homologació de títols; emigració; CIE i fronteres exteriors; etc. Fins i tot dret a vot i mitjans de comunicació!. El dia que parlem del bonisme als mitjans a més d'un periodista se'ns caurà la cara de vergonya.

Poter Tardà va per lliure perquè l'arribada d'Oriol Junqueras a la direcció no ha esvaït del tot aquella sensació que ERC és un partit assambleari. El segon d'Esquerra a Madrid ha de comptar, en tot cas, amb el vist-i-plau del seu cap de files, Alfred Bosch, i per tant -de retruc- de la direcció del partit.

Joan Tardà ha aprofitat també l'avinentesa per fer "una crida als nous catalans arribats d’arreu del món en els darrers anysa convertir-se en pares i mares fundacionals de la república”. "Perquè si hi ha quelcom que iguala als catalans acabats d’arribar amb els que en són de fa decennis i als que han nascut a Catalunya és que cap de nosaltres tenim reconeguda la nacionalitat. Tots ens la guanyarem, alhora i junts, amb la proclamació de la república”, ha afegit.

És veritat que el diputat d'ERC -des del famós "Mori el Borbó- no s'ha caracteritzat mai per la contenció verbal, però realment se n'adona del que acaba de dir? Perquè, de cop i volta, ha suprimit no només tota referència a drets i deures -que hauria de ser el pilar bàsic de tota política d'immigració, tant de dretes com d'esquerres- sinó que als nouvinguts ni tan sols se'ls hi ha de demanar uns mínims coneixements de català o de castellà. Només pel fet de venir, encara que sigui sense papers, ja són catalans?.

Tardà -segurament hi ha contribuït el Polònia- transmet una imatge de bon jan: és d'aquells diputats que cau bé a tothom, fins i tot els seus rivals. Fa cara, per entendre'ns, de buscador de bolets després de trobar dos quilos de rovellons. Amb els seus cabells arrissats i la seva panxa contenta, segurament és una persona a la que tots li compraríem un cotxe de segona mà. Però no podríem, almenys en política, deixar de dir disbarats?

Ja sé que Joan Tardà no és de Pedralbes, sinó de Cornellà. Una ciutat que, segons dades de l'Idescat, té un 17% d'immigració. Tot i que sempre són més perquè els sense papers mai surten a les estadístiques oficials. Però si el diputat d'ERC vol saber realment què en pensen els catalans de la immigració que vagi a Ca n'Anglada, a Salt o a Rocafonda. Jo ho he fet.

Té sort Joan Tardà perquè la famosa transició nacional ho tapa tot, però un dia el tema de la immigració ens esclatarà a les mans. No sé si perquè la fragmentació del mapa polític facilitarà que Josep Anglada entri al Parlament o simplement perquè tindrem un conficte social -segons les cròniques de Fede Cedo a La Vanguardia Rocafonda aquest estiu ja ha estat un polvorí-.

Jo fa anys que predico en el desert, però quan passi la responsabilitat serà també del diputat d'ERC i d'aquells -des del tripartit al govern de CiU- que durant tots aquests anys han practicat la correcció política, el bonisme, el mirar cap a una altra banda, el amagar el cap sota l'ala en un tema tan important com la immigració.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
3082
5
Comentaris afegits 
Martín (Barcelona) 14-12-2013 - 18:12
La transició nacional ho tapa tot.. Un dia veurem allò que la transició tapa.
mira qui parla (.) 13-11-2013 - 15:49
Doncs mira que els teus disbarats...
Séneca (Barcelona) 06-12-2013 - 22:55
Pot ser els animi llegir el meu blog 'Séneca' de desembre, parlo del mateix. I en Xavier Rius diu premonitoriament que " la famosa transició nacional ho tapa tot, però un dia el tema de la immigració ens esclatarà a les mans". I tant que sí, i ben aviat.
Papaluna (Barcelona) 03-11-2013 - 13:20
Sr. Rius: Vostè sap que jo, dins el meu humil paper a E-N, com a simple comentarista de blogs m'escarrasso defenent el mateix. Tant sols vull discrepar en que en Tardà transmet una imatge de bon jan i que cau bé a tothom. No. Ell és un fanàtic d'ERC.
guillem (l'Ampolla) (l'Ampolla (Baix Ebre)) 01-11-2014 - 22:36
Em sembla un article molt bó.
TORNAR