e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

02 de Juliol de 2009

El tripartit subvenciona l'Opus

En tota la polèmica per la Llei d'Educació de Catalunya qui té més raó que un sant és Iniciativa encara que sigui un partit laic. Com pot ser que un govern autoanomenat d'esquerres aprovi una llei que permet subvencionar escoles religioses que separen nens i nenes per raons de sexe?.

A l'hora de la veritat, CiU sempre s'ha mostrat a favor dels sectors religiosos més conservadors: la Universitat Internacional de Catalunya, en mans de l'Opus, i l'Abat Oliba, dels propagandistes, van ser aprovades amb Jordi Pujol de president. En aquest darrer cas gairebé in extremis i amb les pressions de Miró i Ardèvol o Marta Ferrusola, fins i tot Miquel Roca i l'exconseller Francesc Homs. Ara els hi han tornat el favor a CiU, crec que han fet fora els darrers catalanistes que quedaven al centre.

Cal reconèixer, en tot cas, que Ernest Maragall ha volgut agafar el toro per les banyes i almenys passarà a la història com el primer conseller que ha elaborat una llei d'educació en gairebé trenta anys. Però, com deia Dolors Camats dimarts passat, ha estat "l'oportunitat perduda". Fins i tot Esquerra ha preferit empassar-s'ho a canvi de garantir la immersió lingüística. I això que Esquerra també és d'esquerres. Almenys en teoria.

No cal dir que una llei de país com aquesta havia de consensuar-se entre totes les forces polítiques, sobretot amb el primer partit de l'oposició. Però al final sembla més una llei de Convergència -sobretot d'Unió- que del tripartit. Al ple, la veritable consellera d'Educació semblava Irene Rigau, que estava eufòrica amb la golejada.

Encara recordo quan els socialistes criticaven aquesta mena de concerts esperonats per les portades d'El País, que denunciaven les subvencions de CiU a les escoles d'èlit. Si remenéssim l'hemeroteca estic segur que trobaríem fins i tot alguna declaració incendiària de Joaquim Nadal, aleshores portaveu del PSC al Parlament. Enric Company, en un article memorable afirmava recentment (1) que "es difícil comprender por qué el Gobierno de Montilla asume consagrar la subvención pública de un área sexista, además de clasista, en la enseñanza obligatoria, un gueto al revés".

Segons dades d'ICV (2), hi ha una quinzena centres a Catalunya que reben 25 milions d'euros en subvencions malgrat que encara divideixen per raons de sexe. L'Opus, en efecte, té en algunes localitats com Bellaterra, l'Hospitalet o Igualada dues escoles: una per a nens i una per a nenes.  

No estic, en tot cas, en contra que l'Obra gestioni centres educatius, fins i tot que separin nens i nenes si ho decideix la direcció del centre i, per descomptat, ho accepten els pares. El que és una vergonya és que rebin ajuts públics. Tanta conya amb la laïcitat, la memòria històrica i la participació per acabar subvencionant escoles de l'Opus. La Llei d'Educació és com els ajuts a l'automòbil: al final s'acaba subvencionant els cotxes més contaminants com Audi o Mercedes. Per això no cal anar a 80.

Només espero que, com deia Irene Rigau aquest dimarts a TV3, tinguin ara el 25% d'alumnes immigrants (3). Perquè fins ara la immigració ha anat a parar sobretot a l'escola pública. Serà tot un espectacle veure com al Viaró o la Farga els pares coincidiran amb mares magrebines, llatinoamericanes o bielorusses que van a recollir també els seus fills. Segur que per a alguna mare pija li agafa un patatuts en coincidir, a la porta de l'escola, amb una mare amb vel.

A Catalunya hi ha d'haver-hi dues xarxes escolars: la pública, la concertada i fins i tot la privada si algú s'ho pot permetre. Però, en el fons, el govern d'esquerres no creu en l'escola pública. La prova és que la majoria dels seus dirigents -fins i tot ecosocialistes per cert: si no que li preguntin al conseller Baltasar- la porten a la concertada o a la privada.

El fet que el president de la Generalitat porti els seus fills al Col·legi Alemany i a La Miranda no és una "decisió personal" com justifiquen els socialistes, sinó la constatació que la pública és de segona categoria. Només cal entrar a la web de La Miranda per entendre quin concepte elitista té el president de la Generalitat sobre l'educació dels seus fills. Si van amb uniforme i tot.

 

 

 

(1) El País, 12 de maig  del 2009

(2) El País, 23 d'abril del 2009

(3)  “Amb tota aquesta allau d’immigrants, el creixement només ha estat a l’escola pública. Durant aquests 6 anys s’han necessitat 140.000 places noves, 130.000 s’han fet a la pública; no s’ha deixat créixer la privada concertada perquè era una opció del govern.  Volem un creixement compartit, i si volen créixer com a centre concertat han de tenir el 25% d’immigrants”.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
2955
13
Comentaris afegits 
Martn Martnez Martnez (Barcelona) 04-07-2009 - 19:18
Hi ha persones que accepten que els diners pblics vagin a les escoles privades.. Hi ha persones que ho accepten, si aquestes, no separen els nois de les noies.. Hi ha persones que el que no accepten s la divisi de al societat. Aquesta llei la consagra.
Raskolnikov (BCN) 03-07-2009 - 20:47
Segn tu opinion, slo hay que subvencionar a los que piensan de determinada manera, eso al final es restar libertad a la sociedad. Lo lgico es que haya todo tipo de coles subvencionados, y los padres escojan lo que quieren. Conste que no soy del OPUS
Rasklonikov (BCN) 03-07-2009 - 20:45
No estoy de acuerdo con esta opinin. Si hay un determinado n de padres que estn de acuerdo en separar por sexos, por qu no pueden tener ellos subvencin? Estos padres tambin pagan impuestos.
Ignasi Pau (Lleida) 03-07-2009 - 19:28
Ambtot , estic plenament d'acord amb tu respecte que ning creu en la publica, per et dir perqu: les escoles publiques estan fetes des del poder per sense la visi dels pares (cosa que les escoles de l'Obra s que hi ha les famlies al darrera).
Ignasi Pau (Lleida) 03-07-2009 - 19:14
No m'agrada posar a parir per internet (al contrari d'alguns) per ho haur de fer. Errors del teu article: 1-Confons laic amb Ateu. 2 les escoles del Opus Dei tamb es troben en barris pobres o de clase mitja baixa (exemple: Escola Pineda 35% Immigrants
TORNAR