e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

08 de Mar de 2009

El rei de les enquestes

Cada vegada que rebo un baròmetre del CEO de la Generalitat m'imagino al seu diretor, Gabriel Colomé, cuinant les preguntes com si fos Ferran Adrià o Santi Santamaria. No sé si, com a mínim, ha suspès la seva militància després del seu nomenament, però a mi em sona haver-lo vist en algun consell nacional del PSC o al darrer congrés del partit el passat mes de juliol. Només cal anar a la web del PSC, teclejar el seu nom al cercador i constatar que surten més de deu planes entre xerrades i actes al servei de la causa.

Després de l'Acord d'Entesa; el PSC, ERC i ICV es van repartir la Sindicatura de Comptes, el Síndic de Greuges i l'Oficina Antifrau, respectivament. Això de l'Oficina Antifrau va més lent perquè Esquerra ha hagut de fer mans i mànigues durant cinc anys i encara no té ni director. Però caldria afegir a les tres institucions esmentades el totpoderós CEO -dos milions d'euros de pressupost per al 2009-, que va anar a parar també als socialistes.

Per això hi ha coses del darrer baròmetre del passat mes de febrer que no em quadren: el 23,6% dels preguntats deia que havia votat el PSC a les darreres eleccions al Parlament i el 18,9% a CiU. Però si no recordo malament el PSC va obtenir el 2006 un 26,8% i CiU un 31,5%. Amb aquestes dades cal posar en quarentena fins i tot la intenció de vot directe per la qual CiU i PSC estan frec a frec: 21,4% per al CiU i 21% per al PSC. A més, hi havia més d'un 15,7% d'indecisos i un 2,6 de no contesta que Colomé no col·locava enlloc.

Ara que el tripartit gasta a tort i a dret amb informes -sempre per sota de la xifra màgica dels 12.000 euros per a esquivar la llei- potser podríem estalviar-nos també algunes enquestes. En la del passat 30 de gener sobre la Percepció que tenen els ciutadans de la política del Govern es preguntava, per exemple, una cosa tan precuinada com: "S'han d'abaixar els impostos encara que sigui en detriment de la qualitat dels serveis?".

Amb aquest anunciat teledirigit és evident que només el 19,1% n'estava a favor, el 19,5 estaria disposat a pagar més impostos a canvi de millorar la prestació i finalment el 51,2 preferiea mantenir els actuals impostos per mantenir els mateixos serveis. Amb tot el respecte per als professionals i tècnics del CEO, oreguntes així també les sé fer jo.

Per això, les enquestes del Centre d'Estudis d'Opinió cal mirar-les amb lupa. A mi sempre em venen al cap aquelles paraules profètiques de Miquel Iceta, un expert en la matèria, després d'una roda de premsa a Nicaragua: "les enquestes no serveixen per a detectar l'opinió, sinó per a crear-la". La cita si no és textual se li acosta molt perquè em va quedar gravada.

Amb el CEO podríem fer com amb el CAC o el Senat: tancar-lo i ens estalvíaríem un munt de calés. Si els partits volen tenir les seves pròpies enquestes que se les paguin de la seva butxaca. No pas amb calés públics. Seria una bona mesura contra la crisi ara que calen mesures estructurals i no només iniciatives de cara a la galeria.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
3307
6
Comentaris afegits 
pere (bcn) 14-03-2009 - 22:10
Una de les coses tan cel CIS com del CEO s en les enquestes sobre la independncia. Tamb hi fan una pregunta tan cuinada com "Un Estat Catal federat amb Espanya". Amb aquesta frmula, molts dels que opinarien independncia diuen aix.
pere (bcn) 14-03-2009 - 22:06
No estic d'acord amb tancar el CEO. En tot cas de controlar-lo ms. Perqu si s'ho han de fer els partits cadasc ho haur de fer per separat, i el cost ser molt ms alt. I els partits ms poderosos ho podran fer i tindran avantatge.
Jordi (Barcelona) 10-03-2009 - 09:38
A n'en Gabi el vaig tenir de professor. No feia classes, feia mtings.
lex (Tarragona) 09-03-2009 - 12:39
Penso el mateix... tots els ciutadans estem pagant un organisme (el CEO) amb l'nica finalitat de manipular l'atenci informativa amb enquestes esbiaixades... se n'haurien de donar vergonya!! Jo crec que el CIS no est manipulat pel PSOE, per el ceo s!
Jordi (Barcelona) 09-03-2009 - 03:18
Est molt b aquest article. Totalment d'acord
TORNAR