e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

10 de Maig de 2009

El prestigi professional de Mònica Terribas va rebre un cop molt dur dijous passat quan va presentar la Setmana de TV3 flanquejada per dos consellers del Govern: Josep Huguet i Mar Serna. Segurament és un dels peatges que ha hagut de pagar tan il·lustre professional per ser directora de TV3, però és una llàstima. Comencem a enyorar la periodista insubornable de La nit al dia.

Caldrà estar a l'aguait a partir d'avui, però una programació especial que vol transmetre la Catalunya optimista del PSC a quinze dies d'una campanya electoral és per denunciar-ho a la Junta Electoral si la Junta Electoral ja estigués constituïda a hores d'ara. I si el CAC no estigués presidit per un ex Secretari de Comunicació del Govern tan obedient com Ramon Font estic segur que també diria la seva.

Com pot ser neutral una Setmana patrocinada gairebé per mig govern?. Perquè, en efecte, està pagada per sis consellers de la Generalitat: Castells, Huguet, Serna, Capdevila, Baltasar i Ausàs. Com informarà ara TV3 del Pla de Bolonya o de la propera pujada de l'atur o de la sequera en cas que tornés a haver un episodi com de l'any passat?. O senzillament de la crisi econòmica?.

No he aconseguit esbrinar en què consisteix el patrocini del Govern més enllà de la típica resposta protocol·lària d'"assessorament i suport econòmic", però s'ho poden imaginar. N'hi ha no només per dur-ho a la comissió de control de la CCMA -com va fer Meritxell Borràs, de CiU, divendres passat sense gaire èxit- sinó per a presentar les corresponents preguntes parlamentàries sobre què paga cada conselleria.

Perdonin que sigui tan malpensat -condició imprescindible per a l'exercici actual del periodisme- sense haver vist encara ni tan sols un d'aquests espai, però hi ha fins i tot proves gràfiques d'aquesta connivència entre TV3 i el PSC: El logo de la setmana és el mateix que el del darrer congrés del partit una fletxa cap amunt. Ara entenc les crítiques de Joan Ferran del passat mes d'abril.

El periodisme no es pot basar en la barreja d'informació i publicitat. A TVE acaben de despatxar de manera fultimant Manuel Torreiglesias després de dotze anys cal capdavant d'un programa de salut per haver colat presumptament anuncis d'amagat.

Caldrà esperar a veure si el No-Do que ens tenen preparats reuneix els mínims criteris de qualitats exigits en una televisió pública. Però els anuncis difosos per la mateixa TV3 -i el corresponent dossier de premsa- eren com una roda de premsa de Mar Serna. En comptes de parlar de crisi econòmica fan servir l'eufemisme de "canvi econòmic".

Per acabar aquesta connivència entre els nostres mitjans de comunicació públics i el poder polític només faltava que divendres passat TV3, Catalunya Ràdio, El Periódico i l'Sport anunciessin que organitzen conjuntament un acte festiu per a celebrar la copa del Rei si el Barça la guanya amb el suport del Departament d'Interior i l'Ajuntament de Barcelona.

El Periódico ja té, cada any, tres hores de publicitat gratuïta -probablement l'únic taca de Josep Cuní, però no s'hi pot negar: és el presentador estrella de TV3 i escriu al Periódico- en horari de màxima audiència amb l'invent del Català de l'Any. Però els mitjans públics -i sobretot qui té la responsabilitat dels mitjans públics- haurien de ser molt curosos a l'hora de posar-se al servei no només del poder polític, sinó de mitjans privats.

Oleguer Sarsanedas es queixava en la darrer comissió de control de la CCMA -en una intervenció sense cap mena d'autocrítica que no augura res de bo per al futur de l'emissora- que "calen sinèrgies per a poder tirar endavant una política de grup". Si les sinèrgies de les que parlava per a salvar Catalunya Ràdio passen per aliar-se amb la competència de La Vanguardia només per a fer la guitza a Rac-1 és senyal inequívoc que no anem bé.

No és això, Mònica.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
2696
2
Comentaris afegits 
Arnau Estanyol (Sant Boi) 11-05-2009 - 17:40
Ara ho veig clar: quan Joan Ferran parla de treure la crosta es refereix a treure la democràcia dels mitjans de la corpo i fer-los submisos als designis de la secta socialista. Joan Ferran hagués estat feliç amb un carreg dins la dictadura franquista.
Defensor dels mitjans púbñics (St.Cugat del V.) 10-05-2009 - 15:12
Boníssim el teu article, com tots els que fas de la CCMA!
TORNAR