e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

29 de Mar de 2009

El futur de l'Avui

Ara que l'Avui busca el quart director en menys d'un any no sé per què no hi posen David González. David González, Lluís Bou i Marta Lasalas -l'he vista collant en persona Joan Saura- són dels periodistes que més hi entenen de política catalana. Sobretot des que Pere Martí va cometre l'error d'anar-se'n de cap de premsa del Carod i a Jordi Juan el van ascendir a director adjunt de La Vanguardia.

A mi David González sempre m'ha semblat un paio seriós. Té un avantatge respecte a altres representants del gremi -a més de la seva capacitat d'anàlisi- que és que no se sap ben bé de quin peu calça. Jo que tinc el sa costum de retallar diaris encara guardo el que va publicar el 10 de gener de l'any passat sobre les possibilitats de Rajoy -que augmenten a mesura que punxa Zapatero-, el del 29 de maig sobre la manca de cohesió del tripartit -"és això un govern, president?", es preguntava- i el del passat dia 24 sobre "la presa de pèl de Zapatero": "si Montilla accepta un finançament 'low cost' potser esgotarà la legislatura, però no repetirà com a president".

Però les empreses periodístiques són com els clubs de futbol: sovint prefereixen fitxar una estrella de fora que promocionar la pedrera. Dit amb tot el respecte, Xavier Bosch segurament hi entenia més de ràdio que de premsa escrita perquè l'última cosa que va fer en premsa escrita va ser fer de becari a La Vanguardia als inicisi de la seva carrera professional. M'estalvio també recordar el que va dir llavors un dels seus caps perquè ha arribat a tenir amb el temps altes responsabilitats en el Col·legi de Periodistes. Tot i que, en aquest cas, el comentari no sé si diu més sobre l'exdirector de l'Avui o sobre l'escàs ull clínic del que llavors era el seu superior.

La mateixa regla de tres podríem aplicar amb Toni Cruanyes: estic segur que hi entén més de televisió que de premsa escrita en una moment en què la premsa escrita està gairebé ferida de mort. A l'Avui, com a la resta de diaris, fan la reconversió ara o no arribaran a temps. En aquest cas devia jugar també la proximitat ideològica a Esquerra perquè l'article que va publicar sobre "Carod i la 'diplomàcia catalana'" (12 de gener del 2008) no era un article d'opinió, sinó un acte sexual explícit. Sense oblidar també l'escàs seguiment que ha fet el diari del presumpte favoritisme de la Secretaria General de Joventut en l'atorgament de subvencions a les JERC.

Segurament David González tampoc voldria ascendir dintre de la casa perquè el primer que haurà de fer el nou director és un nombrós expedient de regulació d'ocupació. Tot fa indicar que l'escabetxina que faran a l'Avui és molt superior als 24 prejubilats de La Vanguardia. I per descomptat, sense les indemnitzacions de can Godó. Potser per això sona Martí Saballs perquè té un màster per l'IESE i crec que ja li va tocar fer neteja a l'Expansión. Una persona que destaca en el seu bloc que va començar llogant patins a la Costa Brava no li tremolarà la mà a l'hora d'acomiadar gent perquè deu tenir una idea de la vida basada en l'esforç.

Potser l'altra candidat de la casa seria Salvador Cot, endurit en mil batalles. Però jo crec que al director de l'edició digital se li'n va de vegades la mà com el dia que va posar al mateix sac el rai del Marroc i el rei d'Espanya ("Joan Carles I i Mohamed VI: a judici per dos reis", 2 de gener del 2008) atès que un dels amos del diari és Grande de España o quan van preguntar en una enquesta: ¿És ètic que antics franquistes rebin honors i distincions?" (5 de febrer del 2009) amb una foto de Carles Sentís, que ves per on col·labora a La Vanguardia. A això cal afegir l'escàs control dels comentaris en alguna entrevista a Arcadi Espada perquè els hi poden buscar les pessigolles. Fins i tot a nivell judicial.

Tant per tant, potser comencin la reconversió per dalt. Amb el que cobra Antoni Cambredó n'hi ha per a pagar una desena de redactors com a mínim. Sempre he pensat que Javier de Godó se'l va treure de i el va col·locar a l'Avui amb l'excusa que havia treballat també per a Planeta. Si havia de ser l'home que convertís La Vanguardia en un grup multimèdia és evident que no se'n va sortir: Rac -1 amb prou feines ha començat a equilibrar despeses, però TD8 és un pou sense fons. Amb uns 150 treballadors i uns 28.000 exemplars de venda segons OJD, els números no surten per enlloc. A e-notícies som una dotzena de persones -entre administració, redacció, publicitat i televisió- i tenim 120.000 lectors únics. Facin números.

Tant de bo, l'Avui surti indemne de la crisi perquè necessitem diaris en català, però sobretot necessitem diaris en català amb audiència. I no es bo que un diari tingui tres directors en menys d'un any -Sanchis, Bosch, Cruanyes- ara que aquest últim se'n tornarà a fer de cap d'internacional de TV3. Encara que no ho sembli li tinc un carinyo especial perquè va ser el primer diari que vaig començar a llegir en plena adolescència. Però també és veritat que la seva decadència va començar quan es va convertir en un diari de partit i que és el diari que ens ha costat més calés als catalans entre ajuts, subvencions i injeccions de tota mena. Sort, companys.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
3908
10
Comentaris afegits 
Carles Puyol (Catalonia is not spain) 31-03-2009 - 16:12
Amic Rius. T'agrada pontificar, per sempre amb comentaris subjectius i amb aires paternalistes. El teu "diari" ser molt llegit, per el que feu no te rs a veure amb un diari seris. no creus que els dos diaris ms subvencionats sn LVi el Periodico
marc (ppcc) 31-03-2009 - 14:23
Ja es nota que sou 12, ja.
Joan (Tarragona) 30-03-2009 - 20:58
Desitjo llarga vida i sort a l'AVUI. Per mi s un important referent catal. s l'nic diari, junt amb el Punt, que dona les notcies baix el punt de vista de naci catalana, no de provncia catalana.
Francesc (Barcelona) 30-03-2009 - 17:55
La Vanguardia, la Vanguardia s el diari ms subvencionat de tots!
independentista damnificat (Cat) 30-03-2009 - 14:23
Sr director. Voldra expressar la meva queixa pel fet que el sr Vctor Alexandre censura constantment els comentaris crtics al seu bloc. Res d'insults, noms crtiques i discrepncies que sn sempre censurades i a vegades acompanyades d'insults.
TORNAR