e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

30 de Juliol de 2008

Jaume Sobrequés i Callicó ha decidit prestar un darrer servei a la causa i acaba de publicar "Història de Catalunya" (Editorial Base). La meva confiança en l'historiador es limitada d'ença que el vaig veure un dia plujós aguantant el paraigues a Nuñez quan era directiu de Barça. També quan CiU el va fitxar de director del Museu d'Història. En agraïment, l'altre dia el vaig veure de convidat al congrés de Convergència, però en canvi no sé si va assistir al del PSC.

Tant se val, cal reconèixer el seu currículum com a historiador i que és un dels nostres principals experts en l'Edat Mitjana i els anys 30. També que té una visió romàntica de la història de Catalunya, però almenys no una memòria selectiva com el conseller Saura.

En el llibre, en efecte, recorda alguns dels nostres episodis més foscos com el suport inicial de la burgesia catalana a Primo de Rivera, la baixada de pantalons de Macià en bescanviar la República Catalana per la Generalitat de Catalunya -amb la contribució d'un parell de ministres catalans el nom dels quals no esmenta, per cert- o les víctimes del bàndol republicà durant la Guerra Civil, entre d'altres.

A més, l'editorial ha tingut la bona pensada de publicar-lo en català, castellà, anglès, francès i alemany. Per a refrescar l'idioma me l'he comprat en l'edició anglesa i he après de pas, per si un dia haig de fer proselitisme a l'estranger, que Guifré el Pilós és Wilfred the Hairy; el Compromís de Casp, Commitment of Casp; i el Drecret de Nova Planta, New Plan decree.

La veritat és que hi ha frases que impacten tant en català com en anglès. Per exemple quan l'autor ens recorda que "Franco died killing"(pàg. 119) -arran de l'execució de Puig Antich- o encara pitjor que "Franco died in the bed" (pàg. 123). En fi, si la JNC vol fer aquest estiu la seva tradicional campanya 'Freedom for Catalonia' recomano que deixin les pancartes al carrer Còrsega i regalin als turistes que entren per la Jonquera tan preuat llibre. Segur que Catalunya sortirà guanyant.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
3306
1
Comentaris afegits 
Antoni (Barcelona) 01-08-2008 - 14:09
Bon article. Però sobra el primer paràgraf: demagògic en el tema del paraigües (I què? No plovia?), crítica sense arguments en parlar del seu pas pel M d'H, i mal periodisme quan fa una crítica sense saber si va anar o no al congrés del PSC.
TORNAR