e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

19 de Maig de 2010

El conseller Antoni Castells sempre m'ha merescut molta confiança, almenys fins dimarts quan va comparèixer en roda de premsa per explicar les retallades del Govern. La veritat és que sempre he pensat que era un geni de les finances -catedràtic d'Hisenda Pública a la UB- perquè sense haver rebut encara un euro pel nou sistema de finançament la Generalitat té ara 164.000 funcionaris, 35.200 més que l'any 2003, seogns les darreres dades oficials del passat 10 de maig. Això sense incloure els de les empreses públiques.

Però crec que Castells ha començat a perdre també -com la resta del Govern- el crèdit a mesura que s'acosta el final de la legislatura. En el darrer ple del Parlament, ja va acusar el diputat de CiU Jordi Turull de "buscar porqueria" quan aquest li va retreure la manca de contenció en la despesa. Una acusació contra un diputat- encara que sigui un diputat de l'oposició- més pròpia d'un plató de televisió que de la seu de la cambra catalana.

Si Castells va recórrer a l'estirabot va ser perquè Turull va aprotar unes dades sobre l'increment del personal de la Generalitat que posen els pèls de punta: "L’Incasol ha passat de 341 a 544 treballadors; l’ICIC, de 70 treballadors a 168 treballadors; Turisme Juvenil, de 154 treballadors a 298; l’Agència Catalana de Cooperació, de 49 a 122, GISA, de 102 a 214; Adigsa, de 234 a 357; Forestal Catalana, de 87 a 303 treballadors –216 més–; i l’IRTA, de 363 a 561 –quasi dos cents més–".

Ara el conseller d'Economia ha demanat "sacrificis" per sortir de la crisi, però dimarts se'n va sortir com va poder amb fórmules ja conegudes com la "reducció de despeses de funcionament" o la "simplificació administrativa". Si encara es pot fer alguna retallada en aquestes matèries, que ho dubto, per què no ho han fet abans?.

En canvi no retallaran conselleries perquè deixarien Carod -entre d'altres- sense càrrec i sense Visa. Però Catalunya és la comunitat autònma amb més conselleries d'Espanya. Andalusia i la Comunitat Valenciana,  en tenen 13. Balears, Navarra i Castella i Lleó, dotze. Aragó, Extremadura i País Basc, onze. Castella la Manxa, Galícia, Cantàbria, Canàries, La Rioja i Astúries, deu. I Múrcia i Comunitat de Madrid, nou.

Fins i tot tant el PSOE com del PP han donat exemple després de les darreres eleccions autonòmiques: El president de la Xunta de Galícia, Alberto Nuñez Feijoo, va suprimir una conselleria i va constituir un govern de deu. La Xunta de Galícia ha passat de 139 alts càrrecs amb PSOE i BNG a 70. També ha reduït en un 3% el sou dels alts càrrecs.

Patxi López en va suprimir una respecte a Juan José Ibarretxe i té un govern de deu conselleries. Mentre que el nou president de la Junta de Andalucía, José Antonio Griñán, ha rebaixat el número de quinze a tretze després de fusionar de totes les econòmiques en una sola anomenada d'Economia, Innovació i Ciència -Huguet es quedaria sense feina- i la d'Obres Públiques amb Habitatge.

I aquí? Aquí encara tirem la casa per la finestra. Els nostes governants es deuen pensar que el PIB de Catalunya és com el d'Estats Units. De vegades amb responsabilitat de tots els partits, també els de l'oposició.

El Parlament va aprovar el passat 28 d'abril la Llei d'Acollida de les Persones Immigrades amb tots els vots a favor llevat els del PPC i Ciutadans. La llei preveu la creació d'una nova Agència de Migracions de Catalunya que s'ha de finançar gràcies a "les assignacions amb càrrec als pressupostos de la Generalitat" i "les aportacions procedents de fons estatals o europeus", entre d'altres. O sigui que ho té fotut.

I Carod-Rovira encara es vantava el passat mes de març d'ahver elaborat el primer Pla d'Acció Exterior de la Generaltiat que, entre altres mesures, preveu la creació d'una conselleria pròpia -la seva- i la creació d'un "cos diplomàtic" català.

L'útlim exemple de la coherència del tripartit l'acaba de donar el secretari general d'Esquerra, Joan Ridao, que ha reptat a Zapatero a suprimir els ministeris de Cultura, Educació, Habitatge i Ciència. Hi estic d'acord perquè tenen la majoria de competències transferides a les comunitats autònomes.

Però per què no suprimim també, per exemple, l'esmentat Departament de Vicepresidència?. Ningú el trobaria a faltar, ni els d'Esquerra. Al capdavall és una conselleria feta ad hoc per al dirigent d'un partit que no volen ni a casa seva perquè, com se sap, no anirà a les llistes de les properes eleccions.

El PP de Catalunya ha contraatacat Ridao proposant suprimir precisament Vicepresidència i fusionant Treballa amb Acció Social, Innovació amb Economia i Medi Ambient amb Agricultura. També em sembla bé. Els partits són més coherents quan estan a l'oposició que quan estan al Govern.

 

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
2216
3
Comentaris afegits 
Josep (Barcelona) 24-05-2010 - 01:59
Apreciat Xavier, Podries investigar com el Carod sembla que s'ha comprat un pis a la Bonanova a dalt de tot de Ganduxer de 500 metros cuadrats. Es el mateix bloc de pisos on el Puyol se n'ha comprat un. Gracias
Patufet (Patufilàndia) 20-05-2010 - 12:45
Vinga a embrutar l'opinió pública amb anàlisis per tontets. Fa temps es criticava la fusió d'Universitats, empresa i més per ineficaç. Ara podem fotre-ho tot junt a una conselleria. Cada cop tinc més clar que vostè és un demagog o un limitat intel.lectual
Joan (Barcelona) 19-05-2010 - 18:01
Eliminar conselleries sona molt bonic, però on col·loques els seus funcionaris, que tenen la feina assegurada? Si es critica, cal donar solucions i no fer demagògia.
TORNAR