e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

26 d'Agost de 2009

El català dels mitjans de comunicació -especialment el dels mitjans de la CCMA- no pot ser com el català del carrer. Els mitjans públics han de ser capdavanters en la defensa d'un català de qualitat. Si no hagués estat per TV3 i per Catalunya Ràdio encara ara estaríem parlant segurament de bocadillu, habitual en el tardofranquisme, en comptes d'entrepà.

Però el català mediàtic continua farcit de barbarismes: les deu i mitja enfront dos quarts d'onze, menys mal per encara sort o tenir que en comptes d'haver de, entre molts d'altres exemples. El passat mes de juliol ja es va donar la circumstància que la presidenta del PP de Catalunya -fins i tot la presidenta del PP de Catalunya podríem dir en aquest cas- va corregir una periodista de TV3 -una excel·lent professional, d'altra banda- que va emprar "caceria" en comptes de cacera en una entrevista en prime time

I llevat d'algunes excepcions notables -com el català acurat de Pujol, Carod o de l'exdiputat Ricard Fernández Deu- els nostres polítics cauen sovint en tantes faltes que fan grinyolar la llengua. Personalment, he arribat a sentir des de la tribuna del Parlament un atragantar enfront d'ennuegar. Però, per als malpensats, només aclarir que no es tractava del president Montilla.

A més, Televisió de Catalunya ja ha perdut l'oportunitat que suposava programes com Polònia i Crackòvia per a esperonar la llengua entre els joves. Segurament haguessin tingut la mateixa audiència si en comptes de gilipollas haguessin emprat ruc, però el català hagués sortit guanyant. És una llàstima perquè Toni Soler i companyia -tan preocupat per l'estat del català en altres ocasions- ha renunciat a ser un nou Joaquim Maria Puyal. Com se sap, el conegut periodista televisiu va fer una tasca immensa pel que fa a la recuperació del català esportiu.

Ves per on l'edició catalana d'El Periódico també ha fet molt de mal amb la seva opció pel català més light. Fins i tot ara se li està encomanant a l'Avui: servidor ja ha vist disfrutar a les planes d'esport malgrat que el verb no surt al diccionari. Ja ho va dir l'escriptora i ara diputada d'Esquerra Maria Mercè Roca en una entrevista a e-notícies l'octubre de l'any passat: "El català de TV3 està cada vegada pitjor". La frase, no cal dir-ho, es pot aplicar a més mitjans.

Fins i tot escriptors de tant anomenada com Julià de Jodar han deixat en mans dels seus correctors la decisió sobre si cal emprar calbo o recados, barbarismes que malaurdament s'han acabat imposant. Al capdavall, el que volen els escriptors és acostar-se al seu públic i pensen que fen servir el català del carrer -al meu parer erròniament- enfront un català més literari vendran més llibres.

Ens poden trinxar l'Estatut, enredar amb el finançament, anar-se'n el país a fer punyetes; però si claudiquem amb el català ja no ens quedarà res. Catalunya sense el català no és res. Llavors sí que serem una regió. És l'únic que ens queda. Si Guardans fa unes declaracions com aquestes probablement és perquè encara està dolgut Convergència. Però en aquests cas ni tan sols es tracta de fer servir el català com a arma política. És qüestió de supervivència.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
3687
11
Comentaris afegits 
Guillem (Barcelona) 30-08-2009 - 12:42
Juan, no diguis el que no es. La RAE te com lema "Pule, limpia y da explendor. Es política el lema?Per cert no se pas l'edat que hi tens, però et puc dir que avui el castellà que s'enreona fa pena i això ho fan els mitjans de comunicació, no pas la gent.
Guillem (Barcelona) 30-08-2009 - 12:37
Si deixem la parla dels mitjans en mans de com parla la gent, crec que haviat enreonarem com els teletubis. Ep! això també va pel castellà. Us imagineu que les pel·lícules en xava? Jo si que m'ho imagino, "quiyo, vamos pa' yá".
Marc (Badalona) 29-08-2009 - 17:47
Un altre exemple de català de pa sucat amb oli: al front de la UGT, sindicat AL QUE S'HI HA dedicat (al qual s'ha) Això sí que fa mal, i no el "gilipollas".
Marc (Badalona) 29-08-2009 - 17:42
El català que ara es parla fa pena, però no menys que el que s'escriu: "Encara recordo com Aznar es RIFAVA FER-SE una foto amb Fèlix Millet al Palau de la Música. Ara és un empestat AL QUE que han fet fora..." Introdueix el TEXTE de la imatge (e-not.)
Juan (Barcelona) 28-08-2009 - 21:20
Hay un criterio generalizado entre los linguistas que dice que las lenguas las hace la gente. Lo contrario: hacer que la gente hable de una determinada manera no es aconsejable. Esto es así cuando los linguistas no están afectos de ideologías nacionalista
TORNAR