e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

11 de Juny de 2010

El cas Castells

Ara que s'ha descobert tot el marro de l'hotel de luxe de Fèlix Millet -amb la connivència del Departament d'Economia i Finances- voldria retre homenatge a Maria Favà, prejubilada fa uns mesos del diari Avui, que el 5 de juny el 2008 ja ho va dir.

La periodista -una de les millors plomes d'informació local de Barcelona juntament amb la retirada Maria Eugènia Ibáñez, aquesta d'El Periódico- va publicar aquell dia una crònica d'antologia, d'aquelles que s'haurien d'ensenyar a les facultats de periodisme si les facultats de periodisme servissin per formar periodistes, cosa que dubto.

Ella va donar el senyal d'alarma amb una peça a cinc columnes ("Polèmica pla per obrir un hotel i una plaça al costat del Palau") en advertir que s'havia requalificat un edifici modernista del 1906 i un del segle XIX "per enderrocar-los" i que "l'Ajuntament negava que existís el projecte quan ja havia passat a informació pública".

"Tota l'operació -explicava en el text- s'ha portat amb un gran hermetisme per part de l'Ajuntament de Barcelona. Un hermetisme tan eficaç que fins fa uns dies tant el districte de Ciutat Vella com el consorci de Foment de ciutat Vella negaven que existís cap projecte que afectés els voltants del Palau".

També destacava, segons els advocats que havien elaborat les al·legacions contra el pla, que "el projecte és ple d'irregularitats incomprensibles" i denunciava "les facilitats desproporcionades que s'han donat als impulsors privats del pal". Les mateixes, per cert, que ara ha desvetllat el fiscal dos anys després.

Però al fiscalia és un òrgan jeràquic que depèn del Fiscal General de l'Estat, Cándido Conde Pumpido, que a la vegada és nomenat pel Govern. Espero que la querella no hagi passat pel filtre de Madrid quan han vist que sortia el conseller d'Economia. Al cap i a la fí, hi ha una llarga llista de fiscals generals d'un color o l'altre -Javier Moscoso, Eligio Hernández, Jesús Cardenal, etc- que han estat més al servei del Govern que de la institució.

Com destacava aquest dijous un altre diari en català, El Punt, que ha fet un gran seguiment dels casos Pretòria i Millet: "si hi ha delicte també l'ha comès el conseller". Jordi Pina, soci del bufet Molins i un dels grans penalistes de Barcelona, afirmava que "si algú hi veu un delicte de tràfic d'influències també han de ser imputats el conseller Castells i els càrrecs i funcionaris municipals que van obviar fer informes preceptius". A e-notícies també ens ha sorprès, entre moltes altres coses, que el conseller surti set cops en la querella i el fiscal només el citi a declarar com a testimoni.

En tot cas, si el jutge troba indicis racionals de tràfic d'influències caldrà imputar també el conseller Castells i tota la resta d'alts càrrecs tant de la Generalitat com de l'Ajuntament de Barcelona perquè per cometre aquest delicte cal dues parts: qui demana el 'favor' i qui el permet. Espero que un home del pestigi d'Antoni Castells se'n surti. No seria bo ni per al PSC, ni per al Govern ni per al país que tot un conseller d'Economia resulti imputat per un cas com aquest.

Però ja ho deia Maragall: no hi ha un pam de net. El millor que han fet els socialistes a les acaballes d'aquesta legislatura ha estat votar a favor de la comissió d'investigació sobre el cas Millet. Ara sí que cal depurar a fons totes es responsabilitats: les de CiU per si hi ha hagut finançament irregular, però també les del PSC per si hi ha hagut prevaricació.

 

 

PD / Voldria aprofitar aquest article per retre homenatge -a més de a Maria Favà- a alguns dels grans professionals que han decidit plegat de l'Avui aprofitant l'últim ERO: les expertes en informació política Marta Lasalas, Sandra Arenas i Mayka Fernández, però també aquest gran periodista cultural que és Ignasi Aragay. Espero no deixar-me cap nom. Què fa Joaquim Elcacho, un altre dels meus ídols?

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
3435
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR