e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

06 de Juny de 2010

Oriol Pujol va dir un dia (1) que el tripartit tenia un pacte no escrit enlloc segons el qual el PSC es quedava la Sindicatura de Comptes, Iniciativa el Síndic de Greuges i Esquerra l'Oficina Antifrau. Amb la Corpo, va passar el mateix. Esquerra es va quedar la direcció de TV3 (Mònica Terribas) i la presidència del consell de govern (Albert Sáez, ara Enric Marín) mentre el PSC es quedava la direcció general de la CCMA (Rosa Cullell) i Catalunya Ràdio (Ramon Mateu).

Sí, ja sé quan van nomenar Rosa Cullel va dir que "No hubiera aceptado con la imposición de un equipo" (El País, diumenge 11 de maig del 2008) o "La decisió sobre Terribas i Sarsanedas -llavors director de Catalunya Ràdio- és del tot meva" (Avui, el mateix dia).

Però, amb franquesa, no s'ho creu ni ella perquè entre d'altres volia fitxar de director de TV3 Joan Carles Raventós, ara director de comunicació de la campanya de Sandro Rosell per al FC Barcelona. A més, la Corpo és una olla de cols: massa gallines al mateix galliner. Només faltava ara un pollastre perquè Cullell i Marín tampoc s'entenen.

Confesso que vaig seguir amb interès, suposo que com tothom atès el rècord d'audiència, el reportatge de TV3 'Adéu, Espanya', però l'interès va anar decreixent a mesura que avançava. Em va passar com als meus fills, que el que més els hi va agradar va ser els play mòbils en moviment. Em va semblar una gran publirreportatge a favor de la independència, però no un reportatge digne d'una televisió pública.

Em sap greu perquè vaig tenir Dolors Genòves de professora d'història quan i puc assegurar, almenys fins a la data, que va ser la millor professora d'història que he tingut mai juntament amb una altre professor que va acabar al PSC: Jaume Bellmunt. A ella li dec el cuc de la història que és encara pitjor que el del periodisme.

Però el famós reportatge sobre Carrasco i Formiguera va arribar al Constitucional i tot -que finalment va donar la raó a TV3- i el reportatge sobre Porcioles donava una imatge edulcorada del que va ser alcalde de Barcelona entre 1957 i 1973.

Potser perquè Porcioles -Maragall va entrar a l'Ajuntament amb ell d'alcalde- ha estat revaloritzat amb el temps pel PSC. Fins i tot el govern Montilla va atorgar la Creu de Sant Jordi a l'últim alcalde franquista de Barcelona, José María Socías Humbert, tot i que a El Periódico van preferir qualificar-lo llavors de "predemocràtic".

Porcioles és l'inventor, entre d'altres millores urbanístiques, del sobreàtic i qui definitivament es va carregar l'Eixample barceloní. L'altra dia comptava els pisos afegits a l'edifici de Passeig de Gràcia cantonada Rosselló -just on hi ha una botiga de Nespresso- i me'n sortien cinc si la memòria no em falla ara.

Personalment, el reportatge em va semblar una concessió de Terribas a Esquerra a les acaballes de la legislatura. L'altra ha estat desactivar l'Àgora a canvi de fitxar un antic company de la facultat, Xavier Bosch. Em consta que aquelles debats a quatre -en alguns casos amb convidats de la Brunete mediàtica que organitzava Ramon Rovira- no li agradaven gens ni mica a Joan Puigcercós.

Sembla mentida que Mònica Terribas sigui tan primmirada amb el de "Monarquia o República?" i en canvi hagi permés dues hores de no do sobiranista. El missatge subliminal no és només que "yes, we can", en pla Obama, sinó també un missatge subliminal per a Espanya i la dreta espanyola just abans de la sentència del Constitucional. El millor de tot l'espai, en efecte, va ser quan va sortir aquell diputat conservador britànic que deia que si els escocesos votaven a favor de la independència "el Partit Conservador ho acceptaria".

Després de l'eufòria de les consultes, només faltava el reportatge de TV3. Però la independència s'ha de guanyar al Baix Llobregat, no amb reportatges de TV3. Només cal veure l'actual composició del Parlament -ho dic pel PSC, el PPC o Ciutadans, però també per diputats d'Iniciativa, d'Unió o fins i tot de Convergència; que no estic segur que votessin a favor- per constatar que el sentiment independentista és encara minoritari a Catalunya. I TV3, que és una televisió pública, hauria de ser el reflex del Parlament, no només dels escons Esquerra.

 

 


(1) La frase textual va ser: "hi ha un repartiment no escrit enlloc, on el PSC liderava la Sindicatura de Comptes, ICV liderava la Sindicatura de Greuges i ERC, que havia de liderar alguna cosa, sembla ser que acabarà liderant l’oficina antifrau” (21 d'octubre del 2008) 

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
2435
2
Comentaris afegits 
Arnau Estanyol (Sant Boi) 10-06-2010 - 17:43
Doncs com dius que la independència s'ha de guanyar al Baix Llobregat no està gens malament que es parli a la TV. O per ser una minoria no tenim dret a sortir en un mitja públic una vegada cada 30 anys?. Si et cou l'independentisme posat pomada.
Titus B. (Barcelona) 06-06-2010 - 23:43
Una tv privada mai emeteria una peli sueca en blanc i negre perquè a poca gent interessa. Cap diari ni tv privada faria un reportatge on es veiés viable la independència. Una de les missions de la tv pública ha de ser la de donar veu a les minories, oi?
TORNAR