e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

11 d'Agost de 2008

Com els Jocs de Hitler

Divendres passat vaig fer el meu particular boicot als Jocs Olímpics de Pequín: no vaig veure la cerimònia d'inauguració. Ni tan sols el resum del TN. Ja sé que, amb tants milions de audiència, no venia d'un telespectador, però tant se val.

L'endemà gairebé tota la premsa es deixava també seduir: "Pekín toca el cielo" (La Vanguardia), "La Xina demana pas" (El Periódico), "La Xina enlluerna" (Avui), "China se exhibe conu una apertura prodigiosa de los Juegos" (El País). Em sap greu dir-ho, però els únics que van estar a l'alçada van ser El Mundo ("La dictadura china aprovecha el escaparate de los Juegos") i Libertad Digital ("China intenta ocultar al mundo sus miserias con una espectacular ceremonia de inauguración).

Però el màxim responsable d'Amnistia Interancional a Catalunya, Pep Parés, recordava divendres passat en una entrevista a TV3 que, en matèria de drets humans, el govern xinès ni tan sols ha complert "amb el que es va comprometre quan va presentar la seva candidatura olímpica". "Al contrari -afegia-, s’ha empitjorat: són milers les persones foragitades de casa seva, i s’ha recuperat la reeducació pel treball, on pots estar quatre anys en camps de treball sense judici".

Personalment, els Jocs de Pequín del 2008 em recorden els Jocs de Berlin del 1936 o fins i tot el Mundial d'Argentina del 1978. En l'opinió pública internacional s'ha instal·lat una mica la impressió que un país com Xina només pot ser governat sota un règim que combina el partit únic i el desenvolupament econòmic.

Però estic segur que els tibetans, els iugurs i fins i tot els mateixos xinesos viurien més bé sota un règim democràtic. Votant el que volguessin i navegant per internet sense traves. Ja hem oblidat Tiannanmen?. La responsabilitat és del COI -amb Jacques Rogge al capdavant- i de la majoria d'economies occidentals que veuen Xina com un immens mercat de més de 1.200 milions de consumidors. La diplomàcia de la pela.

Fins i tot el Govern català s'ha afegit a la festa. Carod ja va signar el 28 de setembre del 2007 un acord d'intencions amb la República Popular Xina per a promocionar Catalunya a través del programa de televisió “Olympic Song Fest” que està duent a terme la Beijing New Era Advertising amb una una mitjana de 600 milions de telespectadors. Que trist tot plegat.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
2240
6
Comentaris afegits 
Vctor blogs.e-noticies.com/comentaris-inoportuno (Valladolid) 13-08-2008 - 22:20
Totalmente de acuerdo. La actitud de los pases de occidente es muy cobarde. Por no hablar de algunos medios que saludan la inauguracin de los Juegos con esa posicin genuflexa hacia China, que es la que casi siempre tienden a poner ante el poder. Puagg
Emili (Castellar del Valls) 12-08-2008 - 22:17
Aquesta barreja de nacionalisme-esport-diners portar conseqncies oposades als tant mencionats Principis Olmpics que ning es creu i que sn un escut per interessos fora ms mesquins.
Emili (Castellar del Valls) 12-08-2008 - 22:08
Sr. Rius crec que t tota la ra del mon, una de les diferncies amb els Jocs del 36 s que aquells es varen concedir abans que Hitler es fes amb el poder i els del 2008 ja se sabia el com es respecta els drets humans a la Xina.
Aitor (LH) 12-08-2008 - 12:15
Si clar, el rgim xins no s expansionista ni genocida. Com tenen cals sels perdona tot oi? La lgica capitalista s esclafant.
guerr (bcn) 11-08-2008 - 20:10
Rius, comparar el govern de la Xina amb el rgim expansionista i genocida de Hitler revela una demaggia i una ignorncia difcils d'igualar.
TORNAR