e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

31 de Març de 2010

Rafael Nadal m'ha donat un disgust a la tertúlia de can Cuní d'aquest dimarts: el gran Arturo San Agustín ha plegat de la seva columna d'El Periódico. Ràpidament ha anat a recuperar l'exemplar d'ahir i he confirmat la funesta notícia. Se'm va passar perquè prefereixo el San Agustín entrevistador que no pas el columnista. Però malament rai quan un periodista com ell encapçala un article amb el titular "Gràcies", senyal que plega.

Arturo San Agustín m'ha fet de mestre encara que ell no ho sàpiga. De fet, només hem parlat un cop a la vida. Setmanes enrere el vaig veure travessar el pas de vianants de Llúria cantonada València i vaig pensar que no podia deixar escapar una oportunitat com aquella. Com quan t'agrada una noia en plena adolescència i dius ara o mai.

Davant de l'Hotel Claris, a peu dret, em va donar tota una lliçó particular de periodisme. L'únic que em dol és que no m'hagués avançat la notícia perquè m'hagués preparat psicològicament per al desenllaç. San Agustín ha esta amb les  entrevistes el que Martí Gómez, un altre mestre del periodisme barceloní, ha estat a la informació.

Després del mític Manuel del Arco, que publicava una entrevista diaria a La Vanguardia entre 1945 i 1971, Arturo San Agustín ha estat el millor entrevistador de Catalunya, almenys en premsa escrita. El passat 6 de setembre va a tornar a donar una lliçó amb l'entrevista que li va fer a Artur Mas. El Periódico va titular llavors en portada: "Mas troba indispensable revalidar l'Estatut a les urnes si és retallat".

Però el veritable titular el donava la part de l'entrevista feta per Arturo San Agustín: "En política, si no t'acostumes a les putades, és millor que et retiris", afirmava el líder de CiU. Si jo hagués estat el director d'El Periódico hagués obert el diari, sense dubtar-ho, amb aquest titular. Molt més humà que no pas l'altre.

No he sabut mai si va deixar de fer les entrevistes per decisió d'Antonio Franco o per iniciativa pròpia perquè fer entrevistes crema molt. Però va ser una gran pèrdua encara que Nuria Navarro i la resta de companys d'El Periódico estiguin a l'alçada. Fins i tot malgrat que als entrevistadors, com els de la Contra de La Vanguardia, els haurien de renovar de tant en tant. En periodisme, hi ha vida més enllà de l'entrevista.

Per això, Arturo San Agustín és la persona ideal per presentar un programa d'entrevistes a TV3. A més, ara està lliure. Com el mític Bernard Pivot d'Antenne 2. No cal que siguin totes, a diferència del periodista francès, a escriptors i lletraferits. Però si que haurien d'estar vetats els polítics perquè ja tenen la seva quota corresponent a programes tan ensopits com l'actual Àgora -que jo crec que han desactivat: enyorem Ramon Rovira-, o 59 segons.

No sé quina imatge donaria per televisió, però si Mònica Terribas va repescar Xavier Bosch a començament de temporada també podria provar-ho amb Arturo San Agustín encara que no hagin estudiat junts la carrera. Al cap i a la fi, amb tots els respectes, Bosch també és un periodista més de ràdio o de premsa que no pas de tele.

Tampoc sé de quin peu calça Arturto San Agustín encara que hagi treballat a El Periódico tota la vida. Però a favor cal dir que l'he vist presentant tant els 1000 dies de PM de Jordi Mercader com el Democràcia a sang freda de David Madí la qual cosa és una garantia de neutralitat.

Si algú encara dubte del background -un ingredient indispensable en periodisme, sobretot en els temps que corren- d'Arturo San Agustín que agafi el seu llibre "M'agrada que  em faci aquesta pregunta" (Pòrtic, 1999). Diu algunes veritats com un temple com que "una roda de premsa és un dictat" (pàg. 12) o que "el poder inventà les rodes de premsa perquè no se li formulin preguntes" (pàg. 54).

Però també alguns consells com que "un periodista que vol aconseguir una entrevista el primer que ha de fer és assabentar-se'n de qui és l'altre" (pàg. 24) o que "entrevistar un polític és tan fàcil que ha perdut tot interès" (pàg. 38). Volen algun motiu més perquè Arturo San Agustín no faci un programa a TV3?.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
3689
3
Comentaris afegits 
Jordi (Barcelona) 20-04-2010 - 11:56
La depuració a El Periódico ha estat tremenda:Rafa Nadal, López-Burniol, SanAgustin,... un gir difícil de justificar amb criteris periodístics: potser es tracta de treure periodistes i posar gestors?
Martín Martínez Martínez (Barcelona) 02-04-2010 - 12:08
He llegit aquest article que parla d'entrevistadors i entrevistats, amb el pensament posat en l'entrevista que li va fer Mònica Terribes al President Montilla..(....). L'he acabat i m'he quedat amb les ganes!.
Jordi Viñals Dolz (Barcelona-08035) 02-04-2010 - 09:12
Un bon article.D'acord amb als adjectius per San Agustín i Del Arco. Pero aquest últim va publicar una entrevista diaria a El Correo Catalán (15-9-1945 a 30-11-1945 )a Diario de Barcelona (1-12-1945 a 14-12-1952) i La Vanguardia (18-1-1953 a 17-6-1971)
TORNAR