e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

25 de Maig de 2011

Bàsicament el que hem de fer amb la immigració és deixar-nos d'estar de romanços i parlar-ne sense embuts. Sobretot el PSC, que és el qui més ha patit la fuga de vots en els seus feus electorals a la ultradretana Plataforma x Catalunya.

I si no que li preguntin a l'alcaldessa de Salt, Iolanda Pineda, que ha vist com al seu municipi han passat de zero a tres a costa seva. Per què? Potser sense saber-ho la mateixa Pineda va donar la clau de la seva futura derrota electoral en una entrevista a El País el passat 1 de maig quan va explicar que "en 1999 teníamos un 6% de inmigrantes y en 2007, el 42%".

Amb aquests percentatges, si jo fos un veí de Salt potser també estaria temptat de votar Plataforma x Catalunya. La percepció sobre la immigració canvia quan comences a veure xilabes al teu carrer, et posen una mesquita al costat de casa o, com em deia l'altre dia una persona, "sents olor de cuscus a l'escala". A Pedralbes segur que Anglada no té votants.

Pineda va cometre la relliscada de fer-se la foto -crec que gràcies a la fantàstica mediació de Mohamed Chaib- amb un multireincident aquell fatídic 1 de març del 2010. La periodista Anna Teixidor, en un reportatge a l'Ara el passat 24 de gener, n'explicava tot l'historial: una quinzena de delictes i faltes contra la salut pública atemptat contra l'autoritat, lesions, etc. etc. El paio en qüestio encara va tenir la barra d'assistir a la manifestació a favor de la convivència a la mà amb una pancarta a la mà que deia: "Volem viure a Salt en pau i bé". Això sí, escrita en català.

Però, malgrat aquesta relliscada fotogràfica, tinc la sensació que l'han deixada sola. El passat mes de febrer va demanar repartir els alumnes immigrants -el 70% dels alumnes de les escoles públiques són immigrants-: la resta de municipis li van girar l'esquena i la consellera Rigau li va dir que no. Evitar escoles guetos és una de les mesures més necessàries per a afavorir la integració. Vic ho va posar en pràctica, amb Jacint Codina d'alcalde, amb excel·lents resultats.

Per això tinc la sensació que el seu successor, Jaume Torramadé, que ja va ser alcalde amb CiU, se sentirà tan sol com la seva predecessora. Un dia vaig fer-li una entrevista i després m'explicava que, en època del PP, l'Administració central li va desembarcar 200 immigrants subsaharians directament des de les Canàries. Quan va trucar al subdelegat del Govern a Girona per queixar-se aquest es va fer l'orni. Les ordres venien de molt amunt.

L'alcalde -abans que el seu company de partit Vila d'Abadal- es va arribar a plantejar no empadronar-los, però no va poder fer-ho perquè del CAP el van advertir que molts estaven malalts -fins i tot amb malalties contagioses com la tuberculosi- i necessitaven tractament mèdic immediat.

Ho dic també per una de les polèmiques electorals d'aquesta campanya. Quan ho va dir Alberto Fernández, amb informes mèdics a la mà, gairebé tothom llevat de l'assenyat de Manuel Cuyàs se li va tirar a sobre. I posaria la mà al foc que Cuyàs no és pas del PP.

Per això tinc la impressió que, malgrat tots aquests misssatges electorals, l'esquerra en general i el PSC en particular encara no han entès que ha canviat la percepció dels catalans sobre la immigració.

Fins i tot un home tan cartesià com Joan Ridao va perdre els nervis a TV3 la nit electoral en acusar al PP de fer una campanya xenòfoba amb García Albiol -a Badalona Esquerra no ha ni entrat- i Montilla en el seu fugaç discurs poselectoral va denunciar "la presència del vot xenòfob a moltes ciutats" i va assegurar que "el PSC no renunciarà als seus principis ni als seus valors".

L'especialista Carles Castro advertia dimarts, a La Vanguardia, que "el declivi del PSC a les municipals va aflorar ja el 2003 quan, la immigració, va cobrar una dimensió massiva". I un altre periodista del mateix diari, Josep Playà Maset, explicava també amb pèls i senyals que "PxC treu vots en barris populars de ciutats que en altres ocasions havien votat candidatures socialistes".

L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ho deia l'endemà de la desfeta socialista en declaracions a Rac1: "hem de tenir un discurs més clar del que hem tingut els últims anys. De vegades ens tapem els ulls i hi ha una realitat al carrer. Hi ha un descontentament que hem de saber llegir". La gent, en efecte, està farta del bon rotllo, de l'incivisme i del multiculturalisme.

Alguns alcaldes socialistes que es veien a venir la patacada com la Núria Marín, de l'Hospitalet, -o la matiexa Iolanda Pineda- van defensar abans de les eleccons que l'arrelament i el reagrupament familar dels immigrants depengués d’un informe de l’Ajuntament sobre les seves conductes cíviques però en canvi d'altres, també socialistes, com Barcelona o Girona ho van rebutjar.

Duran, al que els d'Iniciativa van arribar a acusar de xenòfob, va dir dilluns que l'èxit electoral de Plataforma x Catalunya "ens obliga a una reflexió sobre com afrontar el tema de la immigració" i que "hem d'incorporar el tema a l'agenda política de CiU". Segur que entre els plantejaments de PxC i el bonisme defensat fins ara pel PSC hi ha un terme mig.

El PSC pot fer dues coses: continuar com fins ara o canviar de xip en matèria d'immigració. Però si continua com fins ara que pensi que a Vic han passat de cinc regidors el 2003 -quan Anglada es va presentar per primer cop- a ser una força residual amb dos. Que a Mataró els tres del PSC també han anat previsiblement a Plataforma x Catalunya i que l'esmentada Iolanda Pineda també deixa de ser alcaldessa per la fuga de vots cap a aquest partit. Prou bonisme al carrer Nicaragua.

===================================================================

Básicamente lo que tenemos que hacer con la inmigración es dejarnos de tonterías y hablar sin tapujos. Sobre todo el PSC, que es el que más ha sufrido la fuga de votos en sus feudos electorales a la ultraderechista Plataforma x Catalunya.

Y si no que le pregunten a la alcaldesa de Salt, Iolanda Pineda, que ha visto como en su municipio han pasado de cero a tres a su costa. ¿Por qué? Quizás sin saberlo la misma Pineda dio la clave de su futura derrota electoral en una entrevista en El País el pasado 1 de mayo cuando explicó que "en 1999 teníamos un 6% de Inmigrantes y en 2007, el 42%" .

Con estos porcentajes, si yo fuera un vecino de Salt quizás también estaría tentado en votar a Plataforma x Catalunya. La percepción sobre la inmigración cambia cuando empiezas a ver chilabas en tu calle, te ponen una mezquita al lado de casa o, como me decía el otro día una persona, "sientes olor de cuscus en la escalera". En Pedralbes seguro que Anglada no tiene votantes.

Pineda cometió el desliz de hacerse la foto -creo que gracias a la fantástica mediación de Mohamed Chaib- con un multirreincidente aquel fatídico 1 de marzo de 2010. La periodista Anna Teixidor, en un reportaje en el Ara el pasado 24 de enero, explicaba todo el historial: una quincena de delitos y faltas contra la salud pública atentado contra la autoridad, lesiones, etc., etc. El tipo en cuestión aún tuvo la desfachatez de asistir a la manifestación a favor de la convivencia con una pancarta en la mano que decía: "Queremos vivir en Salt en paz y bien". Eso sí, escrita en catalán.

Pero, a pesar de este desliz fotográfico, tengo la sensación de que la han dejado sola. El pasado mes de febrero pidió repartir a los alumnos inmigrantes -el 70% de los alumnos de las escuelas públicas son inmigrantes-: el resto de municipios le dieron la espalda y la consejera Rigau le dijo que no. Evitar escuelas guetos es una de las medidas más necesarias para favorecer la integración. Vic lo puso en práctica, con Jacint Codina de alcalde, con excelentes resultados.

Por eso tengo la sensación de que su sucesor, Jaume Torramadé, que ya fue alcalde con CiU, se sentirá tan solo como su predecesora. Un día le hice una entrevista y luego me contaba que, en época del PP, la Administración central le desembarcó 200 inmigrantes subsaharianos directamente desde Canarias. Cuando llamó al subdelegado del Gobierno en Girona para quejarse éste se hizo el loco. Las órdenes venían de muy arriba.

El alcalde -antes que su compañero de partido Vila d'Abadal- se llegó a plantear no censarlos, pero no pudo hacerlo porque del CAP le advirtieron que muchos estaban enfermos, incluso con enfermedades contagiosas como la tuberculosis- y necesitaban tratamiento médico inmediato.

Lo digo también por una de las polémicas electorales de esta campaña. Cuando lo dijo Alberto Fernández, con informes médicos en la mano, casi todo el mundo salvo el sensato de Manuel Cuyàs se le echó encima. Y pondría la mano en el fuego que Cuyàs no es del PP.

Por eso tengo la impresión de que, a pesar de todos estos mensajes electorales, la izquierda en general y el PSC en particular todavía no han entendido que ha cambiado la percepción de los catalanes sobre la inmigración.

Incluso un hombre tan cartesiano como Joan Ridao perdió los nervios en TV3 la noche electoral al acusar al PP de hacer una campaña xenófoba con García Albiol -en Badalona Esquerra ni ha entrado- y Montilla en su fugaz discurso post-electoral denunció "la presencia del voto xenófobo en muchas ciudades" y aseguró que "el PSC no renunciará a sus principios ni a sus valores".

El especialista Carlos Castro advertía el martes, en La Vanguardia, que "el declive del PSC en las municipales afloró ya en 2003 cuando, la inmigración, cobró una dimensión masiva". Y otro periodista del mismo diario, Josep Playà Maset, contaba también con pelos y señales que "PxC saca votos en barrios populares de ciudades que en otras ocasiones habían votado candidaturas socialistas".

El alcalde de Lleida, Àngel Ros, lo decía al día siguiente de la derrota socialista en declaraciones a Rac1: "debemos tener un discurso más claro de lo que hemos tenido en los últimos años. A veces nos tapamos los ojos y hay una realidad en la calle. Hay un descontento que tenemos que saber leer". La gente, en efecto, está harta del buen rollo, del incivismo y del multiculturalismo.

Algunos alcaldes socialistas que se veían venir el batacazo como Núria Marín, de L'Hospitalet, -o la misma Iolanda Pineda -defendieron antes de las elecciones que el arraigo y el reagrupamiento familar de los inmigrantes dependiera de un informe de la Ayuntamiento sobre sus conductas cívicas pero en cambio otros, también socialistas, como Barcelona o Girona lo rechazaron.

Duran, al que los de Iniciativa llegaron a acusar de xenófobo, dijo el lunes que el éxito electoral de Plataforma x Catalunya "nos obliga a una reflexión sobre cómo afrontar el tema de la inmigración" y que "tenemos que incorporar el tema en la agenda política de CiU ". Seguro que entre los planteamientos de PxC y el buenismo defendido hasta ahora por el PSC hay un término medio.

El PSC puede hacer dos cosas: seguir como hasta ahora o cambiar de chip en materia de inmigración. Pero si continúa como hasta ahora que piense que en Vic han pasado de cinco concejales en 2003 -cuando Anglada se presentó por primera vez- a ser una fuerza residual con dos. Que en Mataró los tres del PSC también han ido previsiblemente a Plataforma x Catalunya y que dicha Iolanda Pineda deja de ser alcaldesa por la fuga de votos hacia este partido. Basta buenismo en la calle Nicaragua. 

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
2140
1
Comentaris afegits 
FERRAN (BARCELONA) 27-05-2011 - 09:49
Totalment d'acord; senyor Rius: o parlem del fenòmen immigratori amb realisme, deixant de banda el bonisme de l'esquerra, o el problema es pot agreujar amb el pas del temps. O els polítics es posen les piles en aquest assumpte, o ho farà l'Anglada.
TORNAR