e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

21 de Juny de 2009

Només ens coneixem per mail, però tinc un enorme respecte per Maria Favà, la periodista del diari Avui que és, sens dubte, la millor periodista d'informació local de Barcelona. Els periodistes tenim un tic professional que és veure qui signa la informació quan és una notícia interessant o una exclusiva. N'hi ha que fins i tot tenim la mania de retallar els diaris i jo conservo alguna de les seves millors peces com la del 5 de juny de l'any (1) passat quan va denunciar el polèmic pla per obrir un hotel de luxe al costat del Palau de la Música.

"Tota l'operació s'ha portat amb un gran hermetisme per part de l'Ajuntament de Barcelona -denunciava-. Un hermetisme tan eficaç que fins fa uns dies tant el districte de Ciutat Vella com el consorci Foment de Ciutat Vella negaven que existís cap projecte que afectés als voltants del Palau, que estan protegits perquè són l'entorn d'un edifici declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO".

Per això em va doldre que Maria Favà signés el manifest a favor que les CUP es presentin a les properes eleccions al Parlament; manifest que, al capdavall, tampoc ha servit de res. Amb quina independència professional cobrirà ara Maria Favà una roda de premsa d'Alberto Fernández?. O de Jordi Hereu. O de Xavier Trias? o d'Iniciativa o fins i tot d'ERC?.

I això que signar a favor de les CUP no vol dir necessàriament votar les CUP. Vam dona rel cas d'un conseller nacional de Convergència que també va signar, suposo que en aquest cas perquè les CUP restarien vots a Esquerra. I que consti que jo també vull que es presentin les CUP -i el Carretero i l'Ariel- perquè com més serem més riurem: la política catalana dóna alarmants signes d'esgotament.

Però els periodistes no hauríem de signar ni contra els toros i això que n'estic aferrissadament en contra. Si jo fos el director de l'Avui no deixaria que a cap periodista de la casa se li vegi el llautó d'aquesta manera. Encara sóc dels que pensen -malauradament som una minoria- que això del periodisme es com un sacerdoci llevat de pel que fa a l'abstinença sexual.

A l'Avui ja van cometre l'error de publicar el 3 de desembre del 2003 un manifest a favor d'un pacte CiU-ERC signat per alguns articulistes i redactors de la casa quan Esquerra negociava legítimament amb el PSC. La llista íntegra -convé recordar els noms- estava formada per Francesc-Marc Álvaro, J. Colominas. Agustí Colomines, Oriol Izquierdo, Pere Martí, Xavier Roig, Albert Sáez, Ferran Sáez i Marçal Sintes.

Sembla mentida com ha acabat la colla pessigolla: alguns han acabat cobrant del tripartit -n'hi ha que com Albert Sáez esplèndidament: 128.000 euros a l'any per no fer res- i la resta -com Francesc-Marc Álvaro o Agustí Colomines- s'han fet més convergents que mai o han acabat dirigint el think tank de Convergència.

Malauradament hi ha més casos. Encara recordo tots els periodistes que, a les darreres eleccions al Parlament, es van apuntar a blocs a favor de Montilla o de Mas. Entre els signants de Montilla hi havia Pere Ríos, d'El País, un excel·lent periodista de tribunals que va donar l'exclusiva de les presumptes vinculacions d'Antoni Fernández Teixidó amb la màfia russa.

Però quan collava l'exconseller de CiU en la roda de premsa celebrada el 19 de setembre del 2006 -el seu partit tampoc se'n refiava: va haver de fer la roda de premsa en un hotel- mai sabrem si ho va fer  per raons professionals o per proximitat ideològica a l'actual president. A més -convé fer autocrítica perquè a e-notícies vam demanar la dimissió de l'exconseller de CiU-, el cas va quedar en no res. Fernández Teixidó va fer bé de continuar a les llistes: és un luxe sentir-lo parlar d'economia des de la tribuna del Parlament. Sobretot en temps de crisi.

Però on els periodistes haurien de ser més escrupulosos amb la seva neutralitat professional és als mitjans públics, tant a la CCMA com de Ràdio 4 o de la Com. Si no recordo malament -agrairia ser desmentit en cas contrari-, la corresponsal de TV3 al País Basc, Montserrat Vila, va signar a favor de Ciutadans; un periodista de la Com, Miguel Giménez -el gran Miguel Giménez: la meva admiració professional roman intacte malgrat tot- va presentar un míting de Zapatero al Palau Blaugrana- i un de Catalunya Ràdio, Enric Calpena, va donar suport a Oriol Junqueras.

Per tot això, Maria Favà hauria d'haver-se mantingut al marge de les CUP. Encara que la seva vinculació a l'esquerra independentista vingui dels anys 60 i hagués anat fins i tot a les llistes de Nacionalistes d'Esquerra. Si qualsevol d'aquests que van signar per un o per un altre, sobretot els de mitjans públics, haguessin signat pel PP o Rosa Díez hauríem posat el crit al cel.

 

 

(1) Pàgina 37

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
3602
3
Comentaris afegits 
Pere Castaño (Barcelona) 28-06-2009 - 09:08
No em sembla tan malament que els periodistes es pronunciïn en aquests casos, les possibilitats d'anàlisi que els dóna un coneixement més directe i profund, des de la política fins a la ciència, incloent els fets diversos, orienta al lector interessat.
Lliberalisme? Poca gent sap el que és (Barcelona) 23-06-2009 - 19:08
Fernandez-Teixidó és de les poques persones que saben d'economia en el món pólitic. Si tinguessim més lliberals manant i menys socialdemòcrates, socialistes o dretans rancis, Catalunya aniria molt i molt millor.
Pere (les fonts) 23-06-2009 - 00:41
La Maria Favà farà la seva feina amb la mateixa "independència professional" que si no hagués manifestat el que pensava. Tampoc és el mateix donar suport a que algú es presenti que donar suport directament a una coalició o a un partit.
TORNAR