e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

21 de Març del 2011

Alguaire, l'aeroport fantasma

L'1 d'octubre del 2010, en plena precampanya electoral, Felip Puig, va dir en declaracions a Catalunya Ràdio que l'Aeroport d'Alguaire "no té, d'alguna manera, suficient activitat. Amb l'aeroport d'Alguaire difícilment es podrà fer res en els propers anys". El llavors delegat del Govern a Lleida, Miquel Pueyo, va ser el primer en reaccionar. A Pueyo aquestes declaracions li van recordar "els anys seixanta del segle passat, anys en què el règim franquista va jugar la carta de reforçar el distanciament entre Lleida i Barcelona" i quan "circulaven consignes mesquines del tipus 'Catalunya s'acaba a la Panadella'.

L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, es va enfilar per les parets perquè les manifestacions de l'ara conseller "representen un menyspreu important cap als ciutadans" de Lleida que "tenen dret a tenir un aeroport com el conjunt dels catalans"....

Continuar llegint...

17 de Març del 2011

Intel·lectuals intocables?

Com que crec que vaig ser el primer en criticar Ferran Mascarell després del seu nomenament, també voldria ser el primer en defensar-lo. Algú es pensa que a un Govern -qualsevol govern del món- li agrada fer retallades?. Si es fan és per la crisi i perquè l'anterior va estirar més el braç que la màniga. Ja ho va dir Duran diumenge passat en la presentació de l'alcaldable de CiU a Artés: "cal prioritzar la despesa".

Per això, si s'han de fer retallades més val començar pel món de la cultura que per l'educació o la sanitat. Què passa, els intel·lectuals i els artistes són intocables?. N'hi ha que estan massa ben acostumats a les subvencions. Estic segur que...

Continuar llegint...

29 de Gener del 2011

L'únic que ha fet bé Zapatero

Llevat de Hosni Mubarak, amb 82, i de Ben Alí, ara feliçment jubilat amb 72, estic a favor d'allargar el màxim l'edat de jubilació. De pas podríem jubilar altres dictadors com els germans Castro o el president de Zimbabue, Robert Mugabe, que amb 85 anys porta gairebé 30 al poder.

L'única excepció és si treballes en una cadena de producció o d'estibador al moll que deia l'altra dia Josep Cuní. Però allargar l'edat de jubilació fins els 67 és de les poques coses bé que ha fet José Luis Rodríguez Zapatero. De fet, el balanç és tan magre -sobretot el balanç econòmic- que tampoc costava gaire fer-ho bé per una vegada. Ja ho va dir Pujol: "la sort d'Espanya és que Zapateron no mana, sinó que ho fa la Unió Europea".

Hauríem de prendre exemple de Nelson Mandela que, als 92, encara...

Continuar llegint...

06 de Gener del 2011

Un euro per visita

Com que el passat 27 de desembre vam mantenir una interessant conversa al twitter sobre copagament -a favor i en contra- amb @xevialde, @dvallespi, @nachocorredor, @xmonge, @daniel_gracia, @alberto_Im i @davidjunyent -espero no deixar-me'n cap: les llistes sempre són perilloses- voldria acabar d'exposar els meus arguments a favor del copagament sense estar limitat als 140 espais.

Malauradament el nou Govern ha començat, sobre aquesta qüestió, amb els mateixos pals de cec que va acabar l'altre. Mentre el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha afirmat que el model sanitari actual és insostenible el seu col·lega de Salut, Boi Ruiz, ha assegurat que malgrat tot no es plantgen el copagament. És una llàstima. Tenia moltes esperances dipositades en ell.

De fet, en la presa de possessió del nou Govern, el passat 29 de desembre, en ple Pati dels Tarongers, em vaig adreçar a ell per presentar-me:...

Continuar llegint...

07 de Desembre del 2010

L'invent de les cambres de comerç

El millor que ha fet Zapatero en tot el seu mandat -a més de fer passar els controladors per l'adreçador- és anunciar la supressió de la quota obligatòria que paguen les petites i mitjanes empreses a la Cambra de Comerç. Més que un peatge és un atracament, sobretot en temps de crisi. Ara, atesa la credibilitat del personatge, tant de bo mantingui la seva paraula perquè als anys 90 el PSOE ja va voler fer el mateix i posteriorment se'n va desdir.

El passat 11 de setembre el diari Avui publicava un anunci a tota plana que deia: "què fa la Cambra de Comerç per ajudar-me a impulsar el negoci". Una entitat que ha de pagar un anunci com aquest és senyal inequívoc que ha de justificar la seva existència. Entre d'altres tasques es dedicada a expedir "certificats de corrent de pagament quotes cambra" -no m'estranya-, "español de los...

Continuar llegint...

06 de Novembre del 2010

Per un homenatge a Josep Maria Espinàs

Després de la due diligence, el primer que ha de fer el nou president del Barça, Sandro Rosell, és un homenatge a Josep Maria Espinàs (Barcelona, 1927). El programa de TV3 No me la puc treure del cap de dijous passat -presentat per Roger de Gràcia- ens recordava que és l'autor de la lletra de l'Himne del Barça juntament amb Jaume Picas mentre que el compositor Manuel Valls li va posar la música.

Però cap d'ells ha rebut mai ni un duro -ni per descomptat un euro- en drets d'autor. El mateix Espinàs es lamentava al programa que n'havia parlat amb Josep Lluís Nuñez, però que ni ell ni Joan Gaspart ni Enric Reyna ni Joan Laporta -amb tot el seu catalanisme- havien mai mogut un dir per esmenar l'oblit. Per això, abans que no sigui massa tard, és mereix una compensació econòmica o com a mínim moral. Catalunya és una terra ingrata...

Continuar llegint...

15 d'Octubre del 2010

El cementiri nuclear anirà a parar a Ascó

Tant de bo m'equivoqui, però em temo que el futur cementiri nuclear anirà a parar a Ascó malgat que les Terres de l'Ebre han cobert amb escreix la seva quota de solidaritat energètica. Com que el Govern espanyol ha deixat la decisió fins després del 28-N tot fa indicar que el municipi de la Ribera d'Ebre serà l'escollit. Ja sé que José Luis Rodríguez Zapatero ha dit que prefereix Sarra però a aquestes alçades és evident que no te'n pots refiar de tan il·lustre persontatge.

Entre obrir un conflicte -un altre- amb el govern del PP del País Valencià i col·locar-li al govern amic de José Montilla, que llavors estarà en funcions, no hi ha color. I si guanya Convergència encara més perquè CiU és una ferm partidària de l'energia nuclear, fins i tot dels cementiris.

Però no hi ha dret: les Terres...

Continuar llegint...

05 d'Octubre del 2010

La renovació, segons Montilla

Al darrer consell nacional del PSC, sentia Montilla com deia allò que “els que es proclamen com l’opció del canvi, no són el canvi real. Són els d’abans, i són els mateixos. Només cal veure les cares: en Mas, en Puig, l’Espadaler, el Fernández Teixidó, la Núria de Gispert. Tots membres dels governs de Jordi Pujol. I aquests són el canvi? No són ni el recanvi! És tornar al passat, és canviar a pitjor, i això no podem permetre-ho”. I vaig pensar que tenia raó.

Però llavors vaig consultar els currículums dels candidats del PSC, inclosos alguns caps ce llista, i vaig pensar que ells fan el mateix. El cap de llista de Girona, Joaquim Nadal, porta més de trenta anys amb sou oficial:...

Continuar llegint...

24 de Setembre del 2010

Don't trust Zapatero

Amb l'esperança -remota- que em llegeixi George Soros o algun dels financers internacionals amb els que es va reunir Zapatero als EUA per intenar convèncer-los que l'economia espanyola va bé he escrit aquest article en anglès:


Spanish Prime Minister, José Luis Rodríguez Zapatero, has come to the States on Tuesday - coinciding with the second day of a U.N. anti-poverty summit - to try to convince Wall Street that the Spanish economy is on the up. Be careful.

The problem with the Spanish economy is Zapatero himself. When he first became Prime Minister a former Minister Mr. Jordi Sevilla, who supported him at the at that time told him that "esto de la economía se aprende en dos tardes" ("economy can be learned in two afternoons"). But, despite his years in office, I am not sure that Mr. Zapatero got...

Continuar llegint...

03 de Setembre del 2010

Liberalitzem les farmàcies

El passat 27 d'agost vaig comprar a la farmàcia Aragonès de l'Hospitalet de l'Infant (Baix Camp) un flascó d'alcohol boricat. L'alcohol boricat és només una solució d'alchol barrejada amb àcid bòric al 12% que s'utilitza per evitar otitis externes.

Em va costar 12 euros i no me l'acabaré -només cal una gota cada cop- perquè me'n vaig adonar posteriorment que caduca el proper mes de desembre. La meva primera reacció va ser tornar-lo, però la farmacèutica -o la dependenta perquè no cal cap títol per despatxar en una farmàcia- em va dir que era el preu establert pel propi Col·legi de Farmacèutics de Catalunya.

Em va semblar un atracament. L'últim flascó que vaig comprar -a la farmàcia Pedrola, de l'Ametlla de Mar, el municipi veí, em va costar tres euros. Abans cada farmàcia posava el preu i n'hi havia...

Continuar llegint...