e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

19 d'Agost del 2011

No sóc racista, però ...

Hem de deixar de ser políticament correctes amb la immigració. Si Anglada va aconseguir 67 regidors, vuit consellers comarcals i quasi 66.000 vots en les darreres eleccions municipals del 22-M és, en bona part, perquè si parlaves d'immigració de seguida t'acusaven de xenòfob. Amb la immigració el primer que cal fer és parlar-ne.

Perquè és evident que un fenomen com aquest -fruit de la globalització- té un impacte en matèria de llengua, educació o sanitat. El periodista Toni Soler -posaria la mà al foc que no és de la ultradetrana PxC ni del PPC-, ja va posar de manifest el 2008 en un llibre ("Amb llengua o sense", Columna) que "com més gran sigui el flux migratori, més retrocedirà la llengua catalana. Negar aquesta evidència és pueril".

Però avui voldria parlar, en concret, del tema...

Continuar llegint...

10 d'Agost del 2011

Bru Rovira o el periodisme

Aquest estiu -com l'any passat- trobaré a faltar els reportatges de Bru Rovira a La Vanguardia. En una època en què predominen els articles sobre la Belén Esteban o els famosos d'Eivissa era l'única cosa que pagava la pena llegir. L'any passat encara van enviar Xavier Aldekoa i Kim Manresa -un dels millors fotógrafs que tenim-, però no era exactament el mateix. Ara el diari crec que ja no es pot permetre ni el luxe d'enviar un periodista al Tour de França. Imaginin com està la premsa de paper.

Personalment sempre vaig dubtar si alguns dels diàlegs que s'empescava en les profunditats de l'Àfrica subsahariana eren autèntics o no. Però tant se val perquè Bru Rovira no practicava el periodisme, sinó que fregava la literatura. Un reportage seu era com un llibre de Hemingway. Als grans periodistes se'ls hi ha de perdonar que de vegades estirin més el braç que la...

Continuar llegint...

30 de Juliol del 2011

Zapatero, el embustero

Como la mayoría de ciudadanos acogí con alivio la llegada de Zapatero al poder tras el talante demostrado por Aznar en su última legislatura. Además, si el PP perdió en el 2004 no fue por los atentados del 11-M sino por la pésima gestión que hizo de los atentados.

Todavía recuerdo Alfredo Pérez Rubalcaba diciendo aquello de "Los españoles se merecen un Gobierno que no les mienta, un Gobierno que les diga siempre la verdad" -el mejor lema electoral que se haya inventado nunca- y que a la postre fue decisivo en la derrota de Rajoy.

Paradójicamente, esas mismas palabras pueden volverse ahora contra el candidato del PSOE porque, en efecto, los ciudadanos se merecen un Gobierno que les diga siempre la verdad. La lista de embustes, a estas alturas, es larguísima. Una editorial de Barcelona los ha reunido todos en un libro que recomiendo ("Las mentiras de...

Continuar llegint...

28 de Juliol del 2011

Free wi-fi, please

No ens enganyem: ser la seu del Mobile Mobile World Capital (2012-2018) -després d'haver deixat de banda altres ciutats París, Milà i Munic- és una excel·lent notícia, però no n'hi ha prou. Ara el que hauríem de fer, com va dir l'alcalde Trias -al final serà millor alcalde del que ens pensàvem-, serà aprofitar l'ocasió per convertir Barcelona en un "pol de desenvolupament de tecnologies mòbils". I no només de tecnologies mòbils, sinó de noves tecnologies en general.

D'entrada vaig recordar del llibre-entrevista del Xavier Sala i Martín publicat per Jordi Graupera el 2007: "Saps quan triga una companyia telefònica des del dia que decideix posar un antena fins que la pot posar?", li preguntava el conegut economista a l'autor. "Cinc-cents vint dies. Gairebé dos anys" ("Converses amb Xavier Sala i Martín,...

Continuar llegint...

23 de Juliol del 2011

Catalans: salvem Cacaolat!

No li perdonaré mai a José María Ruiz Mateos que hagi posat en perill una de les begudes preferides de la meva infància: el Cacaolat. Jo no vaig passar de la primera comunió, però ell que és de missa ha incomplert com a mínim tres manaments: no robaràs ni furtaràs, no donaràs fals testimoni i no desitjaràs els béns del proïsme. Espero que vagi a l'infern, però preferiria que anés a la presó.

Nueva Rumasa és, en tot cas, una mostra de la poca confiança que podem tenir en les nostres Administracions perquè és la segona vegada en la història que la família Ruiz Mateos engalipa a tort i a dret. De fet, la Comissió Nacional del Mercat de Valors va alertar mitja dotzena de vegades sobre els problemes que podria originar una eventual inversió als pagarès de Nueva Rumasa, però ningú va fer...

Continuar llegint...

11 de Juliol del 2011

Ridao no s'ho mereix

Vaig intuir que Oriol Junqueras no en volia saber res de l'actual secretari general d'Esquerra el dia que el periodista Marc Colomer li va preguntar en una entrevista al diari Ara el passat 20 de juny: "pensa en Joan Ridao per a Madrid?".

"ERC -va respondre l'encara eurodiputat- té milers de miltants, molts estan preparats, i estic segur que molta gent pot fer aquest paper. En Joan Ridao té molts valors i virtuts que ha demostrat àmpliament i que demostrarà en el futur".

Acostumat a l'ambiguitat calculada del proper president d'Esquerra -ha après ràpid el xicot- era tota una declaració d'intencions sobre el futur de l'actual representant d'ERC a Madrid. Els fets només han fet que confirmar la meva impressió inicial perquè Ridao ha quedat descol·locat.

Desconec si no ha calculat prou bé les seves forces, si Puigcercós l'ha deixat...

Continuar llegint...

29 de Juny del 2011

Per què som antiamericans?

En un article anterior ja qüestionava el "Indigneu-vos" de l'Stéphane Hessel; però del llibre no se salva, amb franquesa, ni el pròleg. Jose Luis Sampedro -que crec que ha intentat reproduir l'èxit de l'"Indigneu-vos" a escala espanyola amb el seu "Reacciona"- afirma, per exemple, que "el nazisme va ser vençut per la indignació" (pàg. 13).

Mentida: el nazisme va ser vençut sobretot gràcies als EUA. La indignació de Txecoslovàquia, de Polònia, de Dinamarca, de Noruega, d'Holanda, de Bèlgica o de França no va servir de res davant els panzers alemanys. Sort dels americans. Va anar d'un pèl. Ja es va queixar Churchill quan Roosevelt encara s'ho mirava des de l'altra banda de l'Atlàntic: "Give us the tools and we will finish...

Continuar llegint...

18 de Juny del 2011

Si Albiol és xenòfob jo també

El nou alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, haurà de declarar com imputat el proper mes de setembre pels famosos fulletons presumptament xenòfobs: aquells en el que es veia una fotografia amb la inscripció "No queremos rumanos". Tinc la sensació que, a Albiol, li han fet la campanya gratis El País, SOS Racisme, algun jutge i sobre l'exalcalde Jordi Serra, que no parava de parlar d'ell. A aquesta pas, no haurà de patir el 2015: majoria absoluta.

Els polítics no estan per sobre de la justícia, però si volen imputar Albiol potser que imputin també els quasi 27.000 badalonins que l'han votat -un 33,42%- i que li han permès arribar a onze regidors. Al capdavall, l'alcaldable del PPC va guanyar a les passades eleccions municipals a 28 dels 32 barris de Badalona, inclosos destacats -fins ara- feus socialistes com Sant Roc o Llefià.

Però si volen imputar Albiol...

Continuar llegint...

14 de Juny del 2011

Iceta ja no és l'home

El 16 de febrer del 2011 vaig publicar un article en aquest mateix espai en el que defensava les opcions de Miquel Iceta per dirigir el PSC sol o en tàndem, com a solució provisonal o a llarg termini en aquests temps difícils. Com que retificar és de savis, rectifico. No sé si després del resultat a les darreres eleccions municipals 22-M Iceta és encara l'home que els socialistes catalans necessiten

En aquest canvi d'opinió hi ha l'article publicat pel propi Miquel Iceta el passat 26 de maig a El Periódico, clar, en el que expressava el seu decàleg per a dirigir el partit. A diferència d'altres -com el que va publicar també en aquest mateix diari el passat 15 de desembre sobre la crisi del PSC- em va semblar...

Continuar llegint...

04 de Juny del 2011

En defensa de Joan Puigcercós

Ara que tothom s'atreveix amb Joan Puigcercós voldria sortir expressament en defensa del president en funcions d'Esquerra. Jordi Portabella, en efecte, l'encoratjava aquest divendres a l'Avui a plegar perquè "no poden continuar manant els que ara manen" i li retreia "el segon tripartit".

Ell precisament que va ser-ne un peoner a Barcelona i en va pactar dos amb els socialistes a l'Ajuntament. A més voldria destacar un detall: Portabella plega, però plega de l'únic carrec no remunerat que té -el de la direcció d'Esquerra- perquè continuarà de regidor quatre anys més. Com a mínim.

Ernest Benach també va afirmar el passat 25 de maig a Rac1 que calia una renovació "total i absoluta" i que "cap de les persones que hi ha a la direcció ha de ser al davant". "Amb el resultat de diumenge, això [de ser candidat, Joan...

Continuar llegint...