e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

08 de Juny del 2008

L'efecte Esquerra

Tant de bo fossin profètiques les paraules de Joan Pugicercós de la nit electoral de dissabte. El nou president d'Esquerra -juraria que estava emocionat i tot- va destacar que havia estat "una jornada democràtica impecable" i un "exemple de renovació política" que "marcarà un precedent a la política catalana".

Els militants d'Esquerra, en efecte, ens van donar una lliçó de democràcia interna a tots plegats amb un percentatge de participació superior al 70%. També, per cert, l'estructura del partit -amb la secretaria d'organització al capdavant, Pilar Albiol- perquè no era fàcil organitzar unes eleccions simultàniament a Catalunya, País Valencià i Illes Balears. Fins i tot la mitja dotzena d'incidències menors es van poder arreglar a primera hora. Felicitats, de debò, a tots ells.

Si Saura vol saber...

Continuar llegint...

05 de Juny del 2008

El poruc cardenal Martínez Sistach

Que no s'ofenguin els catòlics, ni la Conferència Epsicopal ni la Inquisició, però el cardenal arquebisbe de Barcelona sempre m'ha semblat ni carn ni peix. El 21 de desembre del 2006 em van convidar a una tertúlia de Cope a Catalunya amb Lluís Martínez Sistach. En un moment de la conversa, li vaig preguntar sobre la creació de la futura Regió Eclesiàstica catalana que, com saben, s'arrossega des de mitjans dels 90. Va ser tan primmirat en la resposta que gairebé un any i mig després encara no he aconseguit esbrinar si estava a favor o en contra.

Amb la Cope ha passat el mateix. Sistach només s'ha sumat a les crítiques contra Federico Jiménez Losantos quan l'han sentat a la banqueta -finalment ha hagut de ser un dels seus- l'han deixat sol tots els altres dirigents del PP i la cadena l'ha renovat a contracor només per un any.

El cardenal...

Continuar llegint...

03 de Juny del 2008

CiU no és de fiar

Cada vegada que CiU parla de finançament m'entren cagarrines. Dimarts passat, Artur Mas ja treia pit en demanar, en un acte solemne al Parlament, un "front comú" entre totes les forces polítiques que, en la seva opinió, "s’ha de portar fins a les últimes conseqüències, fent servir els vots de tots els diputats catalans a Madrid, cosa que no ha passat mai en 30 anys”.

Mas va fer aquestes afirmacions en una compareixença davant els mitjans a la que també van assistir el secretari general de CiU, Josep Antoni Duran Lleida; l'expresident Jordi Pujol; el portaveu a l’Ajuntament de Barcelona, Xavier Trias; les executives de CDC i UDC, els diputats al Parlament i al Congrés, senadors, alcaldes i d’altres dirigents de la federació nacionalista. L'endemà, el diputat de CiU, Francesc Homs, en una entrevista a TV3 també insistia en això del front...

Continuar llegint...

02 de Juny del 2008

Felicitats, Esquerra

Si m'hagués de fer d'algun partit segurament em faria d'Esquerra Republicana. Sospito que ho tinc difícil encara que regalés un exemplar de L'étranger de Camus al president del partit. A més, López Bofill ho va aconseguir amb la traducció al coreà, però jo no he passat de la vella edició en francès de Gallimard.

Ho vaig dir l'altre dia a 59 segons i ho torno a dir avui aquí per escrit perquè quedi més constància: Esquerra està donant una lliçó de democràcia interna. Més enllà d'algunes maniobres, travetes i ganivetades internes mai un partit havia fet un exercici de democràcia com aquest.

Coincideixo doncs, fil per randa, amb el que deia dissabte un dels ...

Continuar llegint...

29 de Maig del 2008

Sí, el Govern és una 'casa de barrets'

Oriol Pujol, com a portaveu parlamentari de CiU, no pot dir que el Govern és una "casa de barrets". Un dirigent del principal partit de l'oposició no pot dir aquestes coses. Sobretot un partit que es defineix nacionalista i que, en teoria, estima i respecta les institucions del seu país. Mas, molt més polit, va preferir emprar l'expressió "can seixanta".

Però jo sí que ho puc dir i, francament, el Govern s'assembla cada vegada més a una casa de barrets. Si fa no fa com el Barça, per cert. No pas en el seu sentit exacte de "casa de putes", sinó en l'expressió col·loquial de "can seixanta" o "can pixa". Passa com amb el "mecaguncony", sóna millor en català que en castellà.

El subdirector de l'Avui David González es preguntava aquest dijous en les planes d'aquest diari: "És...

Continuar llegint...

28 de Maig del 2008

El sector dels negocis d'Esquerra

Estic esperant amb candeletes la demanda anunciada ara fa tres mesos per Cultura 03 perquè, quan arribi, podrem tirar del fil. Potser fins i tot abans perquè n'hi ha per a sucar-hi pa. Només cal consultar una mica el Registre Mercantil i trobar, en empreses d'Esquerra, algun cognom conegut de 03 o constatar increments sobtats de facturació em empreses filials.

Fins i tot, vinculada a la fundació del partit, surt una immobiliària russa. Pensava que l'únic que tenia lligams amb ciutadans russos era l'exconseller Antoni Fernández Teixidó, al que li vaig demanar la dimissió des d'aquest mateix espai. Però almenys els de CiU no s'han vantat mai de tenir les mans netes.

De fet, l'exfundador de 03 i ara secretari general de cultura, Eduard Voltas,...

Continuar llegint...