e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

12 de Setembre del 2008

La Diada va de baixa

Enguany els dos col·leciu més nombrosos i organitzats de l'ofrena floral a Rafael Casanova va ser el dels Antitaurins i els treballadors de Simon, empresa elèctrica amenaçada d'un expedient de regulació d'ocupació. En comparació amb altres anys hi havia menys independentistes que mai, però si fa no fa el resultat final va ser el mateix.

Si jo fos conseller d'Interior -càrrec per al qual no tinc possibilitats, inclinació o aptituds- crec que tiraria pel dret i blindaria la zona. Entre la llibertat d'expressió i els insults al Govern del meu país -sigui del color que sigui- prefereixo de llarg el respecte al Govern del meu país i la resta de forces polítiques, inclosa el PP.

Francament, crec que tenim un excés de Diada. Actualment la celebració de la Diada dura tan com la convenció del Partit Demòcrata. Ara hi ha la medalla d'or, la...

Continuar llegint...

10 de Setembre del 2008

Ramon Camp, un jurista de prestigi?

Escaldat segurament pel seu darrer candidat al Consell General del Poder Judicial, Alfons López Tena; Artur Mas ha decidit proposar ara un professional de la política: el fins ara vicepresident segon del Parlament, Ramon Camp, malgrat que no és ni un jurista de prestigi ni una personalitat independent com exigeix el càrrec.

Camp (Mataró, 12 de febrer de 1954) és llicenciat en dret per la Universitat Autònoma de Barcelona i fins i tot membre del Col·legi d'Advocats de Mataró, però llevat de la seva aportació a ponències i projectes de llei -inclòs l'Estatut- no se li coneix cap aportació rellevant al món del dret. Tampoc sé amb certesa si, durant els quasi trenta anys de dedicació professional a la política, ha tingut mai el temps d'exercir d'advocat.

A més de vàries derrotes com a alcaldable de CiU per Mataró,...

Continuar llegint...

07 de Setembre del 2008

Perilla Hereu

Em sap greu dir-ho, però en el diagnòstic sobre Barcelona cada cop estic més d'acord amb l'oposició. Alberto Fernández (PP) denunciava dimart passat, en un esmorzar amb la premsa, "la paràlisi d'un govern i l'apatia d'un alcalde". Curiosament el mateix dia l'alcalde va ser entrevistat a TV3 per Josep Cuní sense que l'entrevista donés per gaire. Ni tan sols els companys de TV3 van saber trobar-ne el titular en la nota de premsa corresponent.  

En finançament va dir coses tan òbvies que no cal ni repetir-les, i l'única cosa destacable és que va demanar al conseller de Medi Ambient poder engegar les fonts ornamentals, a més de confirmar el que van avançar els companys d'El Punt el mateix dia: que el Tour de França del 2009 tindrà un final d'etapa a Barcelona. Tot plegat en la rentrée política i quan, després de...

Continuar llegint...

04 de Setembre del 2008

La memòria històrica del doctor Broggi

L'expsuquero Jordi Borja recomanava dilluns passat en un article a El País "Incerta glòria", de Joan Sales, feliçment reeditada ara per Club Editor. Borja admetia que "lo empecé a leer con escepticismo. El joven cuadro del PSUC que era entonces desconfiaba, algo normal, de un autor converso al cristianismo que había combatido en el frente en defensa de la República pero que, aun siendo radicalmente catalanista y antifascista, denunciaba la violencia gratuita y los abusos de los 'nuestros'".

No sé si "Incerta glòria" (1) ha estat entre les lectures d'estiu del conseller d'Interior, Joan Saura, però si té temps entre pactes amb De la Vega i negociacions sobre el finançament són molt recomanables també les "Memòries d'un cirurgià" (Edicions 62), del doctor Moisès Broggi, al que el Govern li acaba d'atorgar precisament...

Continuar llegint...

31 d'Agost del 2008

He trobat a faltar Manuel Trallero

Malgrat el fitxatge de Ramon Solsona, he trobat a faltar Manuel Trallero al suplement d'estiu de La Vanguardia. I dissabte, quan vaig tornar de vacances, el vaig trobar a faltar també en el suplement televisiu. Pels que no ens interessa específicament la programació televisiva de tota la setmana és l'única que pagava la pena del TVmanía. Sospito que, aquesta temporada, el trobaré a faltar també el Runrún cada dilluns, en teoria el pitjor dia de la setmana. I, per descomptat, també els divendres a les planes salmó del diari.

És una llàstima que un diari com La Vanguardia no hagi sabut treure més suc d'un ploma com la de Manuel Trallero. El que em dol també és, com deia al seu article de comiat del passat 14 de juliol, no se'n vagi ni "a El Mundo, ni al ABC, ni a la Cope. Tan sólo a casa" perquè el seguiria...

Continuar llegint...

21 d'Agost del 2008

Saura escalfa el congrés d'ICV

Estic esperant amb delit el proper congrés d'Iniciativa convocat per a la tardor. Costa de creure que pugui superar els congressos precedents, entre l'escridassada a Miquel Iceta al d'Esquerra, el "fuera, fuera" a Javier Arenas al del PP de Catalunya i el vot de càstig a David Madí al de Convergència. Sembla que la militància d'Iniciativa és gairebé tan disciplinada com la direcció, però Saura n'ha fet de molt grosses d'ençà que és al poder.

Conservo com una relíquia una entrevista a El Periódico del 26 d'octubre del 2006, just abans de les darreres eleccions al Parlament, en la que afirma "No pactarem si es preveuen el quart cinturó l'alta tensió". El líder d'Iniciativa ha estat capaç d'empassar-se disciplinadament tots dos projectes amb l'excusa que és competència de Madrid. Clar que hi havia...

Continuar llegint...

19 d'Agost del 2008

A favor de Rússia

Em sap greu dir-ho, però en el conflicte entre Rússia i Geòrgia gairebé estic a favor de Rússia. Fins i tot malgrat que sóc un ferm defensor de les nacions oprimides. Però el president georgià, Mikhail Saakaixvili, va aprofitar el mes d'agost per intentar recuperar, per la força de les armes, la integritat territorial del seu país mentre Vladimir Putin era a la cerimònia d'inauguració dels Jocs de Pequín. Si fa no fa com Saddam, que va envair Kuwait l'agost del 1990.

Estic segur que el seu antecessor, Edvard Xevernadze, que abans de ser president georgià va ser el darrer ministre d'Afers Exteriors de la URSS, no hagués comès un error de càlcul com aquest. En canvi, Saakaixvili va gosar desafiar l'ós rus sense que ningú, fins ara, li hagi demanat responsabilitats polítiques. La seva decisió ha estat una fugida endavant...

Continuar llegint...

14 d'Agost del 2008

ZP ens pren el pèl

Amb Zapatero em passa el mateix que a Gregorio Morán que, el 19 de juliol, en una de les seves memorables Sabatinas intempestivas, reconeixia sense embuts que "no sé aún si estamos ante un cínico redomado o ante un idiota con fortuna". Confesso que, a diferència del millor articulista de La Vanguardia ara que ha plegat Manuel Trallero, m'inclino més per la segona possibilitat que no pas per la primera tot i que -atesa la capacitat de supervivència política del personatge- sospito que hi ha la combinació justa dels dos ingredients. Potser perquè he pogut presenciar, en directe, algunes de les seves actuacions a Catalunya: des de la darrera Festa de la Rosa al míting de les municipals o el de les generals passant pel congrés del PSC. Sense oblidar la visita sorpresa a l'Hospitalet -quasi se m'escapa- pel TGV.

Veure el personatge en directe és...

Continuar llegint...

11 d'Agost del 2008

Com els Jocs de Hitler

Divendres passat vaig fer el meu particular boicot als Jocs Olímpics de Pequín: no vaig veure la cerimònia d'inauguració. Ni tan sols el resum del TN. Ja sé que, amb tants milions de audiència, no venia d'un telespectador, però tant se val.

L'endemà gairebé tota la premsa es deixava també seduir: "Pekín toca el cielo" (La Vanguardia), "La Xina demana pas" (El Periódico), "La Xina enlluerna" (Avui), "China se exhibe conu una apertura prodigiosa de los Juegos" (El País). Em sap greu dir-ho, però els únics que van estar a l'alçada van ser El Mundo ("La dictadura china aprovecha el escaparate de los Juegos") i Libertad Digital ("China intenta ocultar al mundo sus miserias con una espectacular ceremonia de inauguración).

Però el màxim responsable d'Amnistia Interancional a...

Continuar llegint...

07 d'Agost del 2008

Trias, alcalde

Francament, com a polític, a mi Xavier Trias no m'acaba de fer el pes. Trobo que és un supervivent de la generació de Pujol. I encara em costa de creure que un dia arribi a alcalde de Barcelona. Però és una excel·lent notícia per a ell que CiU hagi pujat sis punts en intenció de vot a en només nou mesos.

A més Trias, és el líder polític més ben valorat (5,5) no només per sobre de Jordi Hereu -que aprova pels pèls amb un 5,1-, sinó també de l'incombustible Jordi Portabella (5,1). Portabella és com Duran: sempre treu bona valoració als sondejos. Un dels misteris de la sociologia moderna.

Malgrat els esforços de Jordi William per restar-li importància, el resultat ha caigut com una galleda d'aigua freda a l'equip de govern. En cas contrari no haguessin trigat un mes i mig en fer-lo públic ni...

Continuar llegint...