e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

31 d'Agost del 2011

Qui la fa l'hauria de pagar

Una de les propostes estrella d'aquest estiu ha estat la del líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, d'endurir el Codi Penal i de la llei d’enjudiciament criminal. Duran proposava el passat 22 d'agost judicis ràpids perquè, en el cas que la víctima fos un turista, pugui assistir a la vista a més de tipificar com a delicte -i no com a falta- el furt, entre d'altres mesures.

Però llavors per què va pactar amb Zapatero una reforma ara fa un any que, en opinió del diputat del PPC Jorge Fernández, era "tímida, parcial i insuficient"?. El PP va proposar llavors el compliment efectiu de les penes en cas de robatoris amb violència o intimidació a domicilis particulars i augmentar de 4 a 7 anys la condemna per robatoris a locals comercials i de 5 a 8 per robatori a domicilis amb la família a dintre.

Posem per cas les diligencies de les que informaven els...

Continuar llegint...

25 d'Agost del 2011

Lluís Companys també es va sollevar

Una de les millors coses que ha fet la vicepresidenta Ortega -al cap i a la fi no n'ha fet tantes- és anunciar la reorientació del Memorial Democràtic. Espero que la reorientació no es quedi només en un simple canvi d'ubicació geogràfica -de Via Laietana 69 al castell de Montjuïc-, sinó també de continguts.

Certament cal reconèixer el mèrit del conseller Saura d'haver posat en l'agenda política la memòria històrica. Al capdavall, CiU no va aprovar la primera moció sobre les víctimes del franquisme fins el maig del 2002 com admet Santi Villa, cap de llista de CiU per Girona a les darreres eleccions, en el seu llibre “Elogi de la memòria”, Premi Octubre d'assaig el 2004.

Però la prova que tot el Memorial Democràtic estava esbiaixat ideològicament és que per dirigir-lo Saura va triar com a director...

Continuar llegint...

19 d'Agost del 2011

No sóc racista, però ...

Hem de deixar de ser políticament correctes amb la immigració. Si Anglada va aconseguir 67 regidors, vuit consellers comarcals i quasi 66.000 vots en les darreres eleccions municipals del 22-M és, en bona part, perquè si parlaves d'immigració de seguida t'acusaven de xenòfob. Amb la immigració el primer que cal fer és parlar-ne.

Perquè és evident que un fenomen com aquest -fruit de la globalització- té un impacte en matèria de llengua, educació o sanitat. El periodista Toni Soler -posaria la mà al foc que no és de la ultradetrana PxC ni del PPC-, ja va posar de manifest el 2008 en un llibre ("Amb llengua o sense", Columna) que "com més gran sigui el flux migratori, més retrocedirà la llengua catalana. Negar aquesta evidència és pueril".

Però avui voldria parlar, en concret, del tema...

Continuar llegint...

10 d'Agost del 2011

Bru Rovira o el periodisme

Aquest estiu -com l'any passat- trobaré a faltar els reportatges de Bru Rovira a La Vanguardia. En una època en què predominen els articles sobre la Belén Esteban o els famosos d'Eivissa era l'única cosa que pagava la pena llegir. L'any passat encara van enviar Xavier Aldekoa i Kim Manresa -un dels millors fotógrafs que tenim-, però no era exactament el mateix. Ara el diari crec que ja no es pot permetre ni el luxe d'enviar un periodista al Tour de França. Imaginin com està la premsa de paper.

Personalment sempre vaig dubtar si alguns dels diàlegs que s'empescava en les profunditats de l'Àfrica subsahariana eren autèntics o no. Però tant se val perquè Bru Rovira no practicava el periodisme, sinó que fregava la literatura. Un reportage seu era com un llibre de Hemingway. Als grans periodistes se'ls hi ha de perdonar que de vegades estirin més el braç que la...

Continuar llegint...