e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

29 de Maig del 2010

CiU hauria d'haver votat en contra

Em sap greu dir-ho, però per una vegada estaré d'acord amb Mariano Rajoy: l'abstenció de CiU al decret de Zapatero només servirà per "allargar l'agonia" de Zapatero. La federació nacionalista hauria d'haver votat en contra -com la resta de l'oposició- i provocar eleccions anticipades.

Si José Luis Rodríguez Zapatero és "un cadàver polític" -l'expressió és del mateix Duran- costa d'entendre que continuï al capdavant del Govern espanyol. El número dos de CiU va advertir durant el debat Zapatero està acabat i que votaran en contra dels Pressupostos -la qual cosa provacarà eleccions anticipades-, però en canvi el salvan in extremis.

Fins i tot, des d'un punt de vista estrictament de partit, CiU tenia motius per votar en contra perquè mentre salva Zapatero a Madrid els socis del tripartit, promouen una...

Continuar llegint...

27 de Maig del 2010

També cal investigar Pretòria

La comissió d'investigació sobre el cas Millet és l'última oportunitat del tripartit perquè Artur Mas no sigui president de la Generalitat després de les eleccions. La troballa d'una carpeta sota el sospitós nom de Factures convergents entre la comptabilitat del Palau de la Música és certament molt sospitós.

Però també és sospitós el cas Pretòria i aquí el tripartit mira cap a una altra banda amb l'excusa -com insistia Antonio Franco a la tertúlia de TV3 d'aquest dijous- que una cosa són les responsabilitats penals i una altra les polítiques. Com si Bartomeu Muñoz, l'exalcalde de Santa Coloma, fos un simple militant de base del PSC.

Santa Coloma de Gramenet no és un municipi del Pallars o la Terra Alta -dit amb tot el respecte per ambdues comarques-, sinó la novena ciutat de Catalunya amb quasi...

Continuar llegint...

25 de Maig del 2010

D'on han tret Jaume Collboni?

A mesura que avança la precampanya electoral em pregunto d'on ha tret el PSC Jaume Collboni. A mi tampoc m'agradaven els mètodes electorals utiltizats per José Zaragoza -basats gairebé exclusivament en la por al PP-, però a aquest pas el trobaran a faltar. Sobretot a la nit electoral. Almenys el missatge era clar.

Collboni porta dues desautoritzacions en deu dies. Primer se li va ocórrer dir que seria més "prudent" que Zapatero no vingués i l'endemà el desautoritzava Montilla. Després, en declaracions a Rac-1, que crear una comissió d'investigació sobre el cas Palau és "empastifar" just quatre hores abans que el PSC hagi donat suport a la proposta d'ERC i ICV.

Entre d'altres propostes brillants de Jaume Collbonit també hi aquella de joc net. Tot seguit el Govern va presentar una web -el que haurà costat- amb totes les actuacions de la...

Continuar llegint...

19 de Maig del 2010

El crèdit de Castells també s'acaba

El conseller Antoni Castells sempre m'ha merescut molta confiança, almenys fins dimarts quan va comparèixer en roda de premsa per explicar les retallades del Govern. La veritat és que sempre he pensat que era un geni de les finances -catedràtic d'Hisenda Pública a la UB- perquè sense haver rebut encara un euro pel nou sistema de finançament la Generalitat té ara 164.000 funcionaris, 35.200 més que l'any 2003, seogns les darreres dades oficials del passat 10 de maig. Això sense incloure els de les empreses públiques.

Però crec que Castells ha començat a perdre també -com la resta del Govern- el crèdit a mesura que s'acosta el final de la legislatura. En el darrer ple del Parlament, ja va acusar el diputat de CiU Jordi Turull de "buscar porqueria" quan aquest li va retreure la manca de contenció en la despesa. Una acusació contra un diputat-...

Continuar llegint...

16 de Maig del 2010

El principi de la fi de Jordi Hereu

Tinc la ferma esperança que la consulta de la Diagonal sigui el principi de la fi de Jordi Hereu. La iniciativa no era una consulta, era un referèndum a la búlgara. Tot estava a punt per guanyar-lo: tres milions malbaratats, una setmana de votació, dret a vot als 16 anys i  als immigrants. Fins i tot es van empescar una cursa el diumenge abans -tancant la Diagonal la trànsit, clar- amb la inestimable col·laboració del DIR, i això que pensava que Ramon Canela era de Convergència.

Com deia Manuel Tralero, l'espectacle durant els darrers dies era digne d'una pel·lícula dels Germans Marx: amagar l'opció C a tot arreu, vots fantasma, punts de votació en seus del PSC i tecnologia digna de Mortadelo y Filemón en expressió de Pilar Rahola. En resum, una vergonya.

Vaig...

Continuar llegint...

12 de Maig del 2010

L'èxit de Rac-1

Com que nosaltres també fem deu anys voldria felicitar des d'aquí a Rac-1, que també celebra enguany el seu desè aniversari. Amb l'única diferència que ells tenien el Grup Godó al darrera i nosaltres vam néixer del no res just després que esclatés la bombolla d'internet del 2000, que és quan s'han de posar en marxa els negocis.

Però això de Rac-1 també té mèrit -fins i tot han assolit el lideratge malgrat que ho negui TV3- perquè no sortien com a favorits. Quan va Pujol va donar les últimes freqüències de ràdio -al tàndem Joaquim Maria Puyal-El Periódico els va deixar sense-, la cadena que tenia tot els números era Ona Catalana.

Ja ho diu Jordi Basté en el llibre "Ens hem fet gran" (Ara Llibres)....

Continuar llegint...

05 de Maig del 2010

Pujol es mereix un homenatge

Com més temps passa més s'eixampla la figura política de Jordi Pujol. L'expresident ha marcat la política catalana durant dues dècades com Churchill va marcar la britànica o De Gaulle la francesa. Sortosament cap guerra pel mig perquè els moments difícils sempre generen grans líders.

No vull parlar sobre el lideratge de Pujol perquè això ja van fer els professors Àngel Castiñeira i Josep Maria Lozano a l'Avui el passat 6 de gener en un article excel·lent resum d'un llibre ara introbable: "L'home, l'amic, el president. Homenatge a Jordi Pujol". Però manté, a la seva edat, la lucidesa que el van convertir en un líder natural.

En vaig ser conscient, una vegada més, en la commemoració del 150 neixament de Francesc Macià el passat 10 de...

Continuar llegint...