e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

29 de Maig del 2009

El Lenin del Bages

Encara recordo els temps gloriosos en els que l'actual megaconseller d'Universitats, Innovació i Empresa, Josep Huguet, era conegut amb el renom del Lenin del Bages pels passadissos del Parlament. Si ho recordo és perquè ell mateix havia utilitzat l'expressió quan era un simple diputat de l'oposició -des de llavors ha progressat- i CiU era al Govern. En sóc testimoni personal que no se n'amagava.

Però amb els ajuts del Govern a l'automòbil -un "carnaval" segons l'exconseller Salvador Milà- l'actitud d'Huguet reflecteix la manca de criteri i el paper d'escolanet que, en alguns casos, el PSC reserva a Esquerra en el si del Govern. En expressió col·loquial d'això se'n diu ser més papista que el Papa. Només cal refrescar esdeveniments i tirar d'hemeroteca perquè, en periodisme, l'hemeroteca és implacable. En menys de quinze dies, el...

Continuar llegint...

24 de Maig del 2009

Per què no rutlla Catalunya Ràdio

A Catalunya Ràdio les coses estan pitjor del que em pensava. En la primera comissió de control de la CCMA després de perdre el lideratge (1); el director de l'emissora, Oleguer Sarsanedas, no va fer cap mena d'autocrítica. En aquesta ocasió no va caure en el triomfalisme de només quatre mesos enrere -els resulats canten-, però més aviat es va escudar amb un 'jo ja ho havia dit'. El súmmum del disbarat va ser quan va tractar d'"herois" els mateixos que han deixat la cadena. Encara no sé si era un comentari irònic o ha perdut els papers definitivament.

És una llàstima perquè si cal prendre decisions a Catalunya Ràdio cal prendre-les ara. Després...

Continuar llegint...

18 de Maig del 2009

Manuel Trallero o el periodisme

Si els actuals estudiants de periodisme volen aprendre alguna cosa d'aquest ofici han de fer dues coses: llegir el bloc de Manuel Trallero, sobretot ara que es diu La Vanguardia desde fuera, i comprar el seu darrer llibre, El Libro de los Epónimos (Ediciones El Cobre), que acaba de sortir al mercat.

Amb el bloc no sempre hi estic d'acord -parlar del nou director del magazin Alex Rodríguez com el "hijo de un carnicero de Logroño" com va fer el passat 21 d'abril em va semblar excessiu-, però l'esperit crític és una condició sine qua non per fer de periodista. Pel que fa el llibre només té una pega: el títol perquè això del Libro de los Epònimos sona a l'Eclesiastès.

Però em recorda...

Continuar llegint...

12 de Maig del 2009

Els globus sonda d'ICV

Tècnicament no sé si la polèmica per les plaques de matrícula és una cortina de fum o un globus sonda. De fet, sembla totes dues coses alhora, però com volen convèncer Zapatero amb les "xapes" si han estat incapaços de tancar el finançament després de gairebé un any d'estira-i-arronsa?.

Encara recordo com Montserrat Tura, tot just nomenada consellera d'Interior en el primer tripartit, se'n va anar a veure el seu homòleg a Madrid, aleshores José Antonio Alonso, per a plantejar el tema. Des de llavors no se n'ha sabut mai més res. Estem al 2009.

Ara Iniciativa, per a treure pit i de retruc fer la punyeta a Esquerra, desenterra el tema just abans d'unes eleccions europees. Home, com a obra de govern d'ICV prefereixo això de les matrícules que no pas el transvasament del Segre o que els Mossos atonyinin periodistes a tort i a dret.
...

Continuar llegint...

10 de Maig del 2009

El peatge de Mònica Terribas

El prestigi professional de Mònica Terribas va rebre un cop molt dur dijous passat quan va presentar la Setmana de TV3 flanquejada per dos consellers del Govern: Josep Huguet i Mar Serna. Segurament és un dels peatges que ha hagut de pagar tan il·lustre professional per ser directora de TV3, però és una llàstima. Comencem a enyorar la periodista insubornable de La nit al dia.

Caldrà estar a l'aguait a partir d'avui, però una programació especial que vol transmetre la Catalunya optimista del PSC a quinze dies d'una campanya electoral és per denunciar-ho a la Junta Electoral si la Junta Electoral ja estigués constituïda a hores d'ara. I si el CAC no estigués presidit per un ex Secretari de Comunicació del Govern tan obedient com Ramon Font estic segur que també diria la seva.

Com pot ser neutral una Setmana patrocinada gairebé per mig govern?....

Continuar llegint...

06 de Maig del 2009

Catalunya Ràdio i ERC (i 3)

Per enllestir aquesta minisèrie de tres articles sobre la davallada de Catalunya Ràdio cal preguntar-se finalment quina responsabilitat té Esquerra en tot plegat. Perquè el partit defensor de l'espai comunicacional català -una entelèquia que funciona a base de subvencions- i que en teoria gestiona el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació està fent un mal immens als mitjans de la CCMA amb el seu silenci per no amoïnar al PSC.

De fet -com la Sindicatura, el Síndic de Greuges o l'Oficina Antifrau- també es van repartir la Corpo: TV3 -amb Mònica Terribas- per a Esquerra i Catalunya Ràdio -amb Oleguer Sarsanedas- per al PSC. Per això estic delerós de saber què dirà...

Continuar llegint...

02 de Maig del 2009

La tertúlia de Neus Bonet (2)

Si Catalunya Ràdio ha perdut el lideratge és perquè l'ha perdut en totes les franges horàries -matí, migdia, tarda i nit- la qual cosa, en ràdio, equival a una catàstrofe. El cas de Joan Barril, per exemple, és ben curiós. Barril és un gran periodista escrit, però no un home de ràdio.

Si li van fer un forat a l'emissora -a costa del desaprofitat Gaspar Hernández, que ara s'ho passa pipa escrivint llibres- és no només perquè és un dels nostres, sinó també perquè el van fer fora de ComRàdio. Resultat: Barril està per darrera fins i tot del polèmic César Vidal. Només confio que almenys no cobri el que cobrava a la Com.

Però el cas més curiós és el de Neus Bonet. Neus Bonet ha passat de fer de cap de programes a presentadora estrella; una cosa, per...

Continuar llegint...